Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Le a szénhidráttal, de akkor...

Le a szénhidráttal, de akkor helyette mit?

Figyelt kérdés
Eddig nagyon szénhidrátdúsan étkeztem. Próbáltam apróbb változtatásokat eszközölni az étkezésben, (kevesebb szénhidrát az adagok csökkentésével; túró, saláta, natúr joghurt, ezeket eddig nem ettem) és számolom a kalóriákat. De ez nem elég, egy helyben áll a súlyom mint a cövek. Csirkemellen, tonhalon és a fentebb említetteken kívül kellene még valami amivel jóllakok. A fehérje és a zsírbevitel legyen magas, a szénhidrát pedig legyen alacsony, ezt szeretném elérni. Eddig szinte tésztán és kenyéren éltem, mást ritkán ettem. Ezeket lehetőség szerint örökre el akarom felejteni. A tésztát imádom, de bármikor le tudok róla mondani, ha lenne más ötletem helyette.
2015. ápr. 22. 13:06
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%

Csillagfényt..

Az ember zöldség és húsevő, nem lehet túrón meg húson élni (lehetni mindent lehet, csak nem jó).

Zöldségekkel viszi be minden tudatos ember a szénhidrátját, van aki még némi gluténmentes gabonával, hogy kevesebb glükoneogenezist végezzen a mája.

A tejtermékeknek ugyan az a hatása mint a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak: megdobják az inzulinszintedet. Nem értem miért csökkentenéd a ch beviteled, ha közben meg ugyan úgy fent tartod az inzulinszintedet, csak éppen joghurttal vagy mással. Akkor mi az értelme?

Fehérjét sem kellene túlzásba vinni, ezért is kiesne a túró. Zöldségek és zsiradék mennyiségét megpróbálhatod magasabban tartani, hátha ez bejön neked, alacsonyabban tudnád tartani az inzulinszintedet, fogynál.

Egyébként tápanyagokról itt a cikkben (magas fehérjét ajánlanak de a többivel egyetértek)

[link]

2015. ápr. 22. 13:11
 2/18 anonim ***** válasza:
A "jóllakást" eleve el kell felejteni. Nagyon lassan szabad csak enni (harmincszor megrágni a falatot), különben behabzsol az ember hatalmas adagot, de a vércukor szintje csak lassan emelkedik. Lassú evésnél van esély arra, hogy már evés közben megérzi az ember az étvágy csökkenését. Egyél sok céklát, olcsó, a kis méretűek még édesek is és megfelelő bélműködést biztosít. Ugyanilyen a savanyúkáposzta is.
2015. ápr. 22. 13:17
 3/18 anonim válasza:
100%
Energiát legkönnyebben zsírból tudsz bevinni, ha a szénhidrátot teljesen hanyagolni akarod. Bár ezt nem javasolnám. Én idén fogytam 26 kilót, és nem mellőztem a szénhidrátot az étrendemből..Csökkentettem körülbelül 2 g / testsúlykilogramra. Mellette eljártam heti 4 szer edzeni(súlyzós edzés) + heti 5 alkalommal végeztem 35-40 perc aerob jellegű edzést. Persze a szénhidrátod ne kólából származzon.. Legyen a zöme rizs, zab, zöldségek, egy két zsömle , vagy 10-20 deka barna kenyér beleférhet. Ha kalóriadeficites állapotban fogsz működni huzamos ideig, nem eszel szemetet, mozogsz.. Nincs az az isten , hogy ne fogyjál.. Sok sikert.
2015. ápr. 22. 13:30
 4/18 anonim ***** válasza:
Tojás, zöldség, dió-mogyoró. Ha nagyon hiányzik a kenyér, Update.
2015. ápr. 22. 14:18
 5/18 anonim ***** válasza:

Ha kevés szénhidrátot eszel (szerintem nem érdemes kihagyni a zöldséget, én még gyümölcsöt is eszem, de amíg valaki tartósan elvan vele, csináljon, amit akar), akkor nyilván zsírból kell sokat. Rengeteg lehetőséged van. Ott van ugye a hús zöldséggel, a tojás zöldséggel, a sajt zöldséggel, a sült zöldség nyers zöldséggel, olajos magvak, de ha csak kalória kell, akár vajat is lehet magában vagy kávéban enni. Én még szénhidrátszegény sütiket s egyéb édességeket is eszem, megvolnék nélkülük, de az édesszájú párom miatt úgyis van, gyors, finom, változatosságot ad és semmi baj vele, amíg nem függők tőlük lelkileg.

A rendes méretű kalóriadeficitnek és a mozgásnak hatnia kell. Bár én is elég nehezen fogyok, havi 1 kilóról már csak álmodhatok, talán több mozgás kellene, mert kevesebb ételtől nem vagyok jól. Szerencsére itt a tavasz, lehet túrázni :)

A fehérjének pedig megfelelőnek kell lennie, nem magasnak. Ketogén diétában nem eszünk túl sok fehérjét, a felesleg glükózzá alakul...

2015. ápr. 22. 14:27
 6/18 anonim ***** válasza:

A magkenyerekről hogyan feledkezhettem el, amikor évekig jobbára azokon éltem (ettem mást is, de velük laktam jól s persze a tesóikkal, a sütikkel), fogytam is velük jól, még elég feleslegem volt hozzá... Ah régi szép idők, ma már nem megy ilyen egyszerűen.

Azt is lehet tehát, ha hiányzik a kenyér, teljesen más, de ugyanaz a szerepkör. Néha ma is eszem magkenyereket, de már jól tudok lakni nélkülük is. Aki szokott húst enni vagy sok sajtot vagy hozzájut elég tojáshoz, annak persze eleve könnyebb.

2015. ápr. 22. 14:30
 7/18 anonim ***** válasza:

Ha túl sokáig csökkentgeted a szénhidrátbeviteledet, akkor egy idő után be fogsz csúszni abba a keretbe, mikor a szervezet számára már kevés a bevitt kalória, raktározni kezd. Ez genetikafüggő, teljesen egyéni, lehet, hogy neked már 1400 alatt bekövetkezik ez, márpedig ha megtörténik, onnantól csak a saját idődet vesztegeted, várod a fogyást.

Jellemzően napi 40-50g szénhidrát az, ami egy átlag ember számára elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű glükóz jöjjön létre a megfelelő agyi tevékenységekhez is, ez alatt már fellép hosszútávon a ketózis, amit (normál esetben) célszerű elkerülni. Ha ezt megközelítetted, vagy el is érted, akkor már több, mint valószínű, hogy abban a tartományban mozogsz, ahol zsírból kell pótolnod a kalóriákat, tehát elindultál a ketogén diéta felé.

Ez egyáltalán nem rossz dolog, sőt, nagyon is hatékony, főleg akkor, ha nem bírod jól a szénhidrátot (nagyon hízol tőle, éhes is vagy utána), de átállni rá közel sem leányálom.

Lényeg a lényeg, hogy a kalóriára szüksége van a szervezetnek, hogy működhessen az anyagcsere, legyen energiád, valamiből fedezned kell számára.

2015. ápr. 22. 18:22
 8/18 anonim ***** válasza:

50g ch még az agy napi szükségletét sem fedezi elvileg, tehát mindenképpen kell cukrot szintetizálni. Izmok cukorigényéről, glikogén raktárak töltéséről nem is beszélve, szóval cukrot előállítani szinte mindenképp kell.

Ketózist sokan pont eü. okok miatt csinálják, bár akiket ilyen egészséges ketózóknak ismerek, ők tudatosan elfogyasztják ezt az 50g körüli ch-t, hogy kevesebb cukrot kelljen nekik előállítaniuk.

2015. ápr. 22. 18:56
 9/18 A kérdező kommentje:

Nem akarom a végtelenségig csökkenteni a szénhidrátbevitelt, csak legyen kevesebb mint amennyi most (160g/nap minden nap megvan, esetenként 200g felett sikerül, 81 kg vagyok).

Most is gondban vagyok. Ennem kéne valamit mert éhes vagyok, de nem tudom mit. Bármi jut eszembe (és van itthon), mindenben szénhidrát van: tk. kenyér, sajtos stangli, rizs, alma, zabpehely stb. Van még félzsíros túró, trappista sajt, joghurt, tejföl meg esetleg főzök tojást. Ezekből kellene valami ehetőt összerakni. De szerintem ennek az egésznek megint széndirát, sajtos stangli lesz az alapja, amivel nap végére megint lesz vagy 180-200g szénhidrátbevitelem, pedig nem is tészta volt az ebéd. A fele bőven elég volna, de nem vagyok dietetikus, egy tudatlan ember vagyok, aki nem lát tovább a szénhidrátnál.

2015. ápr. 22. 19:21
 10/18 anonim ***** válasza:

160 az rengeteg, én azzal már tömegelek. Mi lenne, ha összeírnál magadnak egy napi étrendet úgy, hogy legyen benne egy csomó zöldség is?

Pl. retek és kígyóuborka olyan minimális mennyiségben tartalmaz szénhidrátot (meg mondjuk fehérjét is), hogy simán ehetnéd így, mikor nem vagy éhes, és viszonylag olcsó (fejessalátához mérten, amiből egy nap alatt simán elfogy nálam egy egész, ami árához mérten elég luxus).

Sokkal egyszerűbb lenne, ha kiadagolnád magadnak, hogy mit ehetsz meg x időpontban, aztán használnád a mérleget. De igazad van, ahhoz muszáj összeszedned magad, hogy azt mondd, hogy "én bizony most csak 45g rizst fogok enni 90 helyett".

2015. ápr. 22. 19:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!