Miket kell ennem hogy le fogyjak és mennyit mozogjak?
Naponta 5-ször egyél, de kis adagokat. Ez egészségesebb, mintha mondjuk kétszer ennél, de sokat. Figyelj oda a reggelire, mert az szükséges a napi anyagcseréd beindításához. Sok gyümölcs, zöldség, folyadék, na meg persze sok testmozgás.(!) Itt van pár dolog, amit mindenképpen mellőznöd kell az étrendedből (vagy legalábbis csökkenteni a mennyiségüket), ha fogyni akarsz:
- olajban sült ételek
- pékáruk (beleértve a kenyeret is)
- gyorsételek
- tésztafélék
- pizza
- zsíros húsok, kolbász, szalonna stb...
- édességek, sütemények, sós rágcsálnivalók (ropi, chips stb.)
- olajos magvak (szotyi, tökmag)
- egyéb túl sós, vagy cukros ételek
- tejtermékek: itt fontos megemlíteni, hogy a szervezetnek igen is szüksége van a tejre, de ott van a sajt, vagy a teljöl, melyek igen magas zsírtartalmú tejterméknek számítanak. Ezek fogyasztásával vigyázz!
Persze nem kell teljesen száműznöd őket, ha heti egyszer becsusszan egy hambi vagy sült krumpli, az még teljesen elfogadható, a lényeg, hogy mindennapi fogyasztásukat kerüld. A hangsúly inkább a mennyiségen van. Ha igyekszel mindenből kevesebbet enni, akkor hamarosan be fog következni a várva várt súlycsökkenés.
Arra figyelj oda, hogy ne koplalj, mert lehet, hogy bírnád egy darabig, de visszaállva a rendes étkezésre több megy majd rád, mint amennyi voltál eredetileg. Tehát olyan diétát válassz, amit elképzelhetőnek tartasz hosszú távon is!
Alapvetően ugye kalóriadeficit kell a fogyáshoz, az egészséghez a szükséges tápanyagok bevitele s némi mozgás (ez utóbbi a fogyásnak is jót tesz, de a közérzetnek is).
Sokféleképpen csinálhatod. Rengeteg zsírral is, az elég jó módszer, főleg, ha igen kevés a szénhidrát (simán kevéssel is bejöhet, kérdés, mennyinél tudsz kalóriadeficitet kihozni), mert akkor a zsírbontáshoz alkalmas szintet ér el a vércukor, inzulin, glukagon... A szénhidrát laktat legkevésbé, a fehérje a legjobban, de a zsír is jó ebben s nem ehetsz csupa fehérjét. De ha már szénhidrát, inkább legyen lassú felszívódású (edzés után nyugodtan tehetsz kivételt, akkor a glikogénraktárak töltődnek) s szerintem a zöldség a legjobb.
Persze ez csak egyetlen irány, de erről szoktak elfeledkezni, pedig bizonyára más fogyni vágyók is vannak, akik a falat kaparnák sok zsír nélkül... (Az én szintem 100-200g, ez tökéletes számomra. Bár a 200 már kicsit sok az én méreteimhez és mozgásmennyiségemhez, node nem minden nap van annyi.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!