Jól próbálok nekiállni? Hogyan csináljam?
Sziasztok.
21 éves srác vagyok, 125kg körüli súllyal. Eddig soha nem foglalkoztam azzal hogy mit eszek és mikor, nem is érdekelt, nem zavart. Most nem akarom részletezni az okokat, de változtatni szeretnék.
Szinte semmit nem tudok arról hogy hogyan kellene étkeznem. Kb 2 hónapja abbahagytam az üdítők fogyasztását, és a reggeli kávén kívül kizárólag ásványvizet iszok. Ezen kívül annyit már leszűrtem másik kérdésekből hogy a kenyér+tészta dolgokat érdemes hanyagolni.
Tudtok esetleg valami útmutatást ajánlani, ami alapján összeállíthatom az étrendem? Egy link is megteszi, nem muszáj megint leírni, gondolom sokszor előkerül a téma.
Egyébként sportolni is igyekszem, bár ez elég problémás mivel napi 8-10 órát ülök a számítógép előtt (programozónak készülök), de ahogy látom napi 1-2 óra bringázás belefér a napjaimba. Plusz 1-2 óra séta a kutyával. Futni is szeretnék, de ez egyelőre még nem lenne túl jó ötlet szerintem. Talán majd később :)
Előre is köszi a válaszokat!
Kevés szénhidrát, azok is lassú felszívódásúak legyenek, pl: pufi rizs, natúr zab, rizs,barna rizs ,teljes kiörlésű kenyér, durum tészta stb...
Több fehérje: sovány húsok, csirkemell, pulyka, marha, tojás, túró,
Sok zöldség+ telítetlen zsírok, omega3, tökmagolaj
Nem árt számolni a mennyiséget.
Kerüld a zsíros cukros lisztes dolgokat.
Futást egyenlőre hanyagold, bringázás oké, kutya is jó.
Napi 5-6 étkezésre oszt el.
Köszönöm a válaszokat, az első link is nagyon hasznos volt, rengeteg dolgot megértettem. Pontosan erre volt szükségem :)
Ahogy látom eleinte érdemes lenne használnom egy ilyen online kalória (illetve tápanyag) bevitelt számláló oldalt, hogy lássam, miből mennyit érdemes fogyasztani.
A számomra szükséges kalóriabevitelt (persze a különböző tápanyagokra lebontva) hogy tudom kiszámolni? Esetleg egy oldalt tudtok ajánlani ami a legpontosabb?
A fehérje, szénhidrát, zsír arány és a kalória mínusz a lényeg ha zsírt akarsz veszíteni. Aztán a mozgás, ez stimulálja az izmokat ami rásegít a zsírégetésre.
Vannak alap arányok a szálkásító étrendhez. Ez egy kiindulási alapnak jó.
Testsúlykilogrammonként 1.5-2g fehérje, 1-2g szénhidrát és 1g zsír (50% telített 50% telítetlen). Ez napi 5 részre elosztva. Tehát pl nálad ez így néz ki 125 kilóhoz a napi bevitel:
Fehérje, 187-250g, CH (szénhidrát) 125-250g, zsír 125g, plusz zöldségek. Nem tudom pontosan megmondani hogy neked pont mennyire van szükséged, ezt neked kell kitapasztalnod. Alapban 3 féle testalkat van, ezen belül pedig számtalan keveredés. Valaki t.s.k x 3g CH-tól is fogy valaki meg ennek a felétől sem.
Kontrollálnod kell magad, erre ott van a mérleg. Minden hétfő reggel felkelés után ráállsz megméred a súlyod leírod. Ha hetente 1 kilót fogysz az jó, ha kéthetente 1 kilót még az is. Ha nem fogysz semmit valamit nem jól csinálsz és változtatni kell. Feljebb vinni a fehérjét, lejjebb a szénhidrátot több aerob mozgás, több zöldség. Ki kell tapasztalnod hogy mivel működsz jól.
A 2. leírta a fehérjéket, CH-t, zsírt, a túró mehet este, zsírnak még mehet lenmagolaj, és beszerezhetsz egy jó multivitamint is ami mehet reggel. Víz is legyen bőven.
Azt pedig hogy mibe, miből mennyi van ebben az egyszerű táblázatban is megnézheted
Ami fontos hogy mindig a főzetlen állapotot vedd alapul, mert a rizs főzés után vizet szív fel de a CH ugyan annyi benne, a hús vizet veszít de a fehérje ugyan annyi benne. Nézz még utána a cardió és aerob mozgásnak ez még fontos. De a könyvben benne van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!