Több kalória égetés mint amit ma elfogyasztottam az egyenlő fogyással?
Igen, de abból, amit ma ettél, vonj le 2000 kcal-t. Mivel a tested 2000 kcalt használ a "feladataira".:P
Szóval ne úgy képzeld el, hogyha ettél 1200 kcalt, akkor futhatsz egész délután, mert a testednek kell 2000, szóval -800-ba vagy, és ha még futsz, akkor még többet fogysz :)
Hogyan számolhatod ki az alapanyagcserédet és a napi energiaszükségletedet?
Ezek az értékek természetesen egyediek, ám jó közelítéssel különösebb vizsgálatok nélkül is megállapíthatod az anyagcserédet.
Az alapanyagcseréhez egyszerűen válaszd ki az életkorodat, majd a képlet alapján szorozd meg a testtömegedet (vagyis a kilóid számát) a megadott szorzószámmal, és add hozzá a korra jellemző alapértéket.
Pl. ha 45 éves 67 kilós nő vagy, akkor 8,7 × 67 + 829 = 1412 kcal. Vagyis a napi minimális energiaszükségleted 1412 kalória. Ez az, amit akkor is felhasználsz, ha egész nap csak fekszel.
Életkor (év)
Férfiak estében Nők esetében
10-17 17,5 x tt. + 651 12,2 x tt. + 746
18-29 15,3 x tt. + 679 14,7 x tt. + 496
30-59 11,6 x tt. + 879 8,7 x tt. + 829
tt. = testtömeg kilogram, azaz hány kilos vagy.
Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )
A napi átlagos energiaszükségletedet szeretnéd megtudni, akkor a napi minimális energiaszükségletedet kell megszorozni az alábbi táblázatban. Ha az előbbi példát vesszük figyelembe, akkor
Nők: ha irodai munkát végzel, ami könnyű fizikai munkának számít, és néha sportolsz egy keveset (mérsékelten aktív), akkor 1412 × 1,5, azaz 2118 kalóriát fogyasztasz.
Napi energiaszükségletet meghatározó faktorok - Nők esetében
Szabadidős tevékenység Fizikai munka jellege
Könnyű Mérsékelt Nehéz
Nem aktív 1,4 1,5 1,5
Mérsékelten aktív 1,5 1,6 1,6
Igen aktív 1,6 1,7 1,7
Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )
(edzesmester.com)
Első vagyok.
Nem eltűnik, de ahogy írták előttem, 1400 körül van az alapanyagcsere. (ebbe nincs benne a mozgás) És gondolom a kedves kérdező nem egész nap mereszti a seggét, úgyhogy lehet, hogy mégsem írtam hülyeséget?:|
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!