Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Egy óra alvással hány kalóriát...

Egy óra alvással hány kalóriát égetek el?

Figyelt kérdés
:)
2008. aug. 2. 22:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát, a fenti képletben szereplő számok alapján nekem úgy tűnik, h. általánosítva így néz ki:

655+(9,5 * TESTTÖMEG)+(1,9 * TESTMAGASSÁG)-(4,7 * ÉLETKOR)

Azaz a Te esetedben:

655 + 541,5 + 304 - 79,9 = 1420,6 / 24h => 59,19 kcal / óra

Ez nagyjából annyi, mint a kérdezőé, az ő nagyobb testmagasságát a nagyobb súly, ill. alacsonyabb életkor éppen kompenzálja.

2008. aug. 7. 13:52
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Örülök, hogy valaki komolyan vette a kérdést és értelmeset írt rá.

De a helyzet nem ilyen egyszerű.

A képlet sántít sajnos. Nem helyes testtömeggel számolni, anélkül, hogy a testösszetételt vizsgálnánk. Az izom az aktív szövet ebből a szempontból, a zsír fenntartása nem igényel energiát. Az izom nehezebb is a zsírnál, és már csak a fenntartása is több energiát igényel.

Azonkívül az aktivitási szint sincs a képletben, tehát pl. egy ülőmunkát végző személy alapanyag cseréje sokkal lassabb, mint egy sportolóé. Egy sportoló éjjszaka, adott időegység alatt több kalóriát éget el, mint egy titkárnő napközben ugyanannyi idő alatt.

De még a mozgásformák között is óriási különbség van, kimutatták pl. hogy az intenzív súlyzós tréning az edzés után akár 3 napig is emelt szinten tartja az alapanyagcserét (intenzív kardió vagy intervallumedzésnél ez csak 1 nap).

Ezenkívül még sokminden befolyásolhatja a kalóriaégetés ütemét, úgymint gyógyszerek, táplálkozás (lefekvés előtti étkezés), testfelületen leadott hő, külső hőmérséklet, stb.. Aki naponta 2 x eszik az igencsak visszafogja az anyagcseréjét, szemben az olyanokkal mint én, aki így éjjfél tájt épp joghurtos túrót eszegetek.

:-P

Visszatérve a képletre.

Nálam már a testtömegindex (BMI) is sántít. 182 cm vagyok, 33 éves férfi és jelenleg 108 kiló. Testépítő vagyok, álltalában nincs rajtam sok felesleg, 102-115 kiló között szoktam lenni, és nagyon könnyen ledobok 5-6 kilót, ha kell, mert nagy az izomtömegem. (jó, azért a táplálkozáshoz is konyítok, de azért ez is sokat számít)

A BMI szerint én súlyosan elhízott vagyok. Pedig csak úgy 5-6 kiló felesleg van rajtam tömegnöveléskor. A versenysúlyom 100 körül lenne.

Na ennyit érnek ezek a képletek.

Persze átlagembernél közelebb járhatunk velük az igazsághoz, de mint fentebb írtam, itt is sokminden beleszólhat. Az a bizonyos tevékenységi faktor, amivel számoltál (alvásnál 1.0) az lehet hogy másnál 1,5 vagy 2 és máris nagy az eltérés.

2008. aug. 8. 00:06
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Persze, az ilyen "mindenkire érvényes" dolgok rendszerint az átlagemberre érvényesek, rájuk is csak közelítőleg, hiszen még így is nehéz meghatározni egy olyan képletet, ami nagyjából lefedi mindannyiukat. Elég nagy a szórása, személyenként igencsak eltérőek lehetnek a valódi értékek - különösen az Általad említett átlagtól eltérő esetekben -, de még egy-egy személy esetén is az életvitele változása v. az évszakok váltakozása miatt.

Ez tájékoztató jellegű eredményt ad, ugyanúgy, mint ahogy BMI is csak nagyjából adja meg az elhízás mértéket, ha pontosítani akarják, akkor már végeznek egy testzsír százalék meghatározást is.

Lehetne pontosítani az alávs során felhasznált energia számítának eredményét pl. azzal, ha mérnék, h. az éjszaka folyamán mennyi CO2-t lélegez ki az alany, de ez a lehetőség nyilván nem áll mindenkinek a rendelkezésére, ilyenkor jön a közelítő képlet.

2008. aug. 8. 11:05
 14/15 anonim válasza:
Egy perc alatt mindenki 1 kalóriát éget el, hogyha nem csinál semmit, plusz-mínusz 50%. Pássz. Ennyi. Na, mit szólsz hozzá?
2016. szept. 26. 07:24
 15/15 anonim válasza:
Helló Testépítő! Írnék neked privit, tanácsot szeretnék kérni, de sajnos ez nem kézbesíthető, ha erre jársz, dobj egy email címet! Nagyon köszi! :))) Tetszett a hozzászólásod!
2016. szept. 26. 07:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!