Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Most komolyan minden tilos?!

Most komolyan minden tilos?!

Figyelt kérdés
Azt vettem észre, hogy ahányszor jön egy kérdés arról, mit ajánlatos enni fogyókúra alatt, jó-e az étrend, stb., a válaszolók nagy része már egyre nagyobb túlzásokba esik szerintem. Már tilos nagyjából mindent enni, ezzel nem azt mondom, hogy magunkba kell tömni az egészségtelen kaját mert nyilván NEM! Na de hogy már tejterméket meg gyümölcsöt sem lehet enni? Ezek a válaszolók naponta csirkemellen, zöldségen és túrón élnek? Persze ilyet kell enni nagyrészt, én is tudom, de folyton? És semmi mást? Na ne. Meg aztán az ember ha ide jön kérdezni, nyilván kezdő ebben a témában, és akkor egyből váltson olyan szigorú étrendre, amit itt írnak? De egyébként is, az egészséges diétás/súlytartó életmód nem azt jelenti, hogy csak 5 dolgot ehet az ember egész életében, mert más minden rossz. A hangsúly a mértéken van szerintem. S nagyon sok olyan példát látok, akik egészségesen élnek, de nem így, hogy minden tilos. Tudom, most fognak jönni osztani az eszet sokan, hogy nincs igazam, de előre leszögezem, nem tudják befolyásolni a véleményemet. Csak gondoltam leírom, mert már az agyamra megy, ami ebben a témában megy.
2014. júl. 7. 20:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Most hiába idézgetsz, én 7 éve diabbal foglalkozok tudom mi hogy van :D

Mint írtam a GI nem fontos, ha közepes GI-s kaját eszel, az is ugyanúgy tud diabetest okozni, sőt az alacsony is, ha sokat eszel belőle.

2014. júl. 7. 23:16
 12/16 anonim ***** válasza:

Csak az alacsony GI-jű szénhidrátból nem olyan egyszerű sokat enni. Egy fehér lisztes, cukros kaja sokkal nagyobb energiasűrűségű, ráadásul nagy mennyiség ehető belőle, nem telít úgy. Emellett hamarabb megéhezel utána, mikor leesik a vércukor. Leegyszerűsítve, nem mindegy, hogy lekváros buktát eszel, vagy barna rizst, utóbbiból meg sem tudsz annyit zabálni, amennyiben annyi CH lenne, mint a buktában.

De felőlem mindenki azt zabál, amit akar. Majd még mi kérünk elnézést, amiért próbálunk segíteni.

2014. júl. 7. 23:31
 13/16 anonim ***** válasza:

Lusta voltam elolvasni az összes kommentet, mert csak felidegesítettem volna magamat, de muszáj leírnom, hogy én alapvetően hogyan gondolom ezt a dolgot.

Első szempont: Nekem egyszerűen nem szimpatikus az az elvrendszer, ami szerint minden rosszból ehetünk keveset, mert ha csak jót eszünk, akkor az is valamiféle hiányosságot fog létrehozni a szervezetünkben. Ez nyilvánvalóan nem nettó baromság, főleg, hogy a jelenlegi táplálkozástudomány alapvetően abból áll, hogy egy hatalmas elméletrengetegben kell eligazodni úgy, hogy mindenkinek eleget tegyél. Nyilvánvalóan nem tehetjük meg, hogy egyszerre együnk ne együnk sovány tejterméket, illetve egyszerre együnk és ne együnk telített zsírt, hogy az általánosan elfogadott dietetikai és a paleos eszmerendszernek is megfeleljünk. Arról azonban nem szabad megfeletkezni, hogy van ennek a rengeteg halmazokkal ábrázolható elmélet-tengernek egy közös metszete, amiben egyetért. Ezért gondolom úgy, hogy gabonát és tejet enni minden tekintetben egészségtelen, persze lehet, hogy holnap megjelenik egy irányzat, mely szerint a zöldség és a hús egészségtelen, a tej meg a kenyér egészséges, és az lesz a divat. De nem tehetjük meg, hogy ez az elméleti sokszínűség ürügyén együnk minden szart, amit csak elénk tesznek. Tudom, hogy ez kicsit irreleváns ehhez a kérdéshez, de ezt muszáj leírnom, mert utálom, amikor megy az "egy kicsi tejbe nem halsz bele" alibizés, mert akkor igenis vállaljuk föl, hogy igen, ezzel sok szabályt, ami iránt eddig elkötelezett voltam, megszegtem. Le kell tennünk a voksunkat valamilyen elvrendszer mellet, hogy legyen racionális viszonyítási alapunk, ne kelljen magunknak hazudni, hogy "elvégre nem is olyan káros".

Második szempont: Nem igazán értem, hogy mi a problémád. Vagyis pontosabban értem, de teljesen fölösleges motivációid vannak, mert a tanácsadást egyszerűen nem lehet mérsékelten, "kicsitcsalhatsz" módra folytatni, mert akkor hova jutna a kérdező? Alapvetően az igazságot szeretném én elmondani, hogy ha valamit eszel, akkor az baj, vagy nem baj, egészséges, vagy egészségtelen. Evidens, hogy ha bever egy adag tésztát, utána simán lefogyhat, nem dől össze a világ - közhelyes mondással élve -, de nehogy már én legyek számon kérve azért, mert nem a legjobb utat biztosítottam neki. Én próbálom azt mondani, amit a leghelyesebbnek tartok, az már más kérdés, hogy ő mennyire ragaszkodik mereven ehhez. Nem írhatom azt a legelejétől, hogy egyél, amit akarsz (kevésbé radikálisan egy kis ezmegaz belefér), mert akkor ő is így (vagy még inkább hanyagul) fog hozzáállni, és ez az én hibám lesz.

2014. júl. 8. 00:00
 14/16 anonim ***** válasza:
Na, megkérkezett a sok wannabe orvos... Ki mekkora király, kinek mekkora tapasztalata van diabétesz terén :D
2014. júl. 8. 07:13
 15/16 anonim ***** válasza:
Nézd, ezen nem gondolkodtam és olyan sok kérdést sem olvastam itt. engem nem érdekel az annyira, hogy más mit ír és milyen stílusban. Nem kell magunkra venni az egészet. A gyümölcs egészséges bár ehetném én is. Csorog is a nyálam, most van szezon, mégsem ehetem, mert én Candida diétát csinálom és a szigorú első hónapban vagyok, de ha lejár az első hónap, akkor sem hiszem, hogy fogok gyümölcsöt enni, mert annyira rettegek, hogy minden kezdődik majd előlről. Én folyamatosan hüvelygombával küzdök viszkettem elöl, hátul és a kúpok, kenőcsök, ideig óráig használtak csak, így rávettem magam, hogy belekzedjek a candida diétába, ami bizony tilt mindennemű cukrot és sajnos a gyümölcs is tartalmazza. A tejtermék szintén tiltólistás. Annyit enyhítettem rajta, hogy a kávémba egy korty tejet már merek tenni, de ennyi. Ja és este egy natúr joghurt a menü búzakorpával. Nekem ez bevált, hatásos. Jól érzem így magam, mindenre hatással van az étkezés és a fogyásom is, ami nagyon rám is fért, mert jelentős túlsúllyal rendelkezem.
2014. júl. 8. 13:09
 16/16 Mi közöd Tőle ***** válasza:

Orizának igaza van. Nyomtam az elmúlt 2-3 napban egy olyan napi 10-15dkg zsírszegény túrót napközben. Tele nyomták vele a hűtőt az ősök... Dögszagúakat fingottam tőle és több köbméter gáz kiáramlott belőlem... Le is állok vele. Mondjuk én paleós vagyok alapvetően, úgyhogy gluténtól, tejtől eléggé el vagyok szokva.

Ne feledjétek! "Ma az evolúciós szelekció úgy működik, hogy az marad életben, aki ki tudja választani a temérdek információból a megfelelőt".

2014. júl. 8. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!