A séta az fogyaszt?
Beviszed az energiát, elégeted az energiát.
Hacsak nincs valamilyen anyagcsere-zavarod, akkor amennyiben több energiát égetsz el, mint amennyit beviszel, úgy fogyni fogsz.
Ha kevés energiát viszel be, akkor már a puszta létezésedtől is fogyni fogsz. Persze ez nem túl jó stratégia az egészségedre nézve. Minden plusz munka erre az energia égetésre csak ráerősít, cserében táplálkozhatsz kiegyenssúlyozottan.
Egy átlagos testalkatú ember (60-80kg) közepes tempójú sétával percenként kb. 3-4 kcal-t éget. Közepes tempónál lemértem, 1perc alatt 80at léptem, ez lehet másnál kicsit lassabb, de szerintem a 60-80 lépés percenként reális. Az egészséges ütemű kalóriadeficit napi 250-500 kcal.
"Legrosszabb eset":
80 lépés 3 kcal-t éget, 3/80=0,0375 kcal lépésenként.
250 kcal elégetése: 250/0,0375=6667 lépés szükséges (1 óra 23 perc séta).
500 kcal elégetése: 500/0,0375=13334 lépés szükséges (2 óra 46 perc séta).
"Legjobb eset":
60 lépés 4 kcal-t éget, 4/60=0,0667 kcal lépésenként.
250 kcal elégetése: 250/0,0667=3749 lépés szükséges (1 óra 2 perc séta).
500 kcal elégetése: 500/0,0667=7498 lépés szükséges (2 óra 4 perc séta).
Összegzés:
250 kcal elégetéséhez kb. 3500-7000 lépést kell megtenni, 500 kcal elégetéséhez kb. 7500-13500 lépést kell megtenni egyéni testtömegtől és a séta intenzitásától függően (közepes tempóban).
Az eredmények közelítő jellegűek, az említett kalóriadeficit kizárólag akkor jön létre, ha maximum ugyanannyi energiát fogyaszt az illető, mint amennyire a szervezetének szüksége van.
Ha valamit véletlenül elszámoltam volna, nyugodtan javítsatok ki :)
Nem semmi levezetés, elismerésem! :)
Le is írtam, mostmár hozzávetőlegesen tudni fogom, hogy a sétával mennyi kalóriát égetek. Köszi!
A séta tényleg fogyaszt, DE! Úgy a legeredményesebb, ha ÉHGYOMORRA indulsz sétálni, mert ugye üres a bendő, és ilyenkor a szervezet a zsírraktárból pakolja ki a szükséges energiát. Ha előtte bereggelizel, akkor nem fog a zsírtartalékhoz nyúlni, hanem amit a gyomorban talál, azt használja fel.
Séta és futás között még a különbség, hogy futás esetén nem csak zsírból, hanem izomból is vesz fel energiát a tested, így ha inkább csak zsírból szeretnél fogyni, az intenzív séta jobb választás. És hogy mennyit? Minél több annál jobb. Egy min. 5 km-es távnak már van értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!