Futás után fáj a térdem. Futógépen szoktam futni. Heti kétszer edzek, és szeretnék holnap is menni, de nem tudom, így menjek-e?
Pár hónapja diétázom + edzek. Heti 1-2 edzés (mostanában több, mert télen többet melóztam) most pl. 2szer voltam a héten. Szeretnék 3szor is eljutni.
Viszont előfordult már télen is - és most is, utolsó két alkalommal, főleg az utolsó után 2 napja - hogy fájt a térdem edzés után... megfájdul a futógép közben, utána lévő nap is fáj (pl. sétálás közben is).
Használok valami gyógykenőcsöt (gyógynövényeset ) + sportkrémet, kb. 1 nap után nem fáj, de ha rámegyek futógépre, akkor megint elkezd fájni.
Mit tegyek? Kalciumhiány lehet? Szoktam szedni kalciumot, magnéziumot is.
Futópad helyett nézzek mást? a kondiba, ahová járok van még ellipszistréner, taposó és bicikli.
A taposót nem szeretem, szerintem nem mozgat át jól; a bicikli se, mert az csak a lábakat mozgatja. A futógépet épp azért szeretem, mert úgy érzem az egész testem mozog. Szabadba nem nagyon szoktam járni, de amikor megyek szabadban való futás után is fáj (tökmindegy, hogy betonon, kavicson vagy rendes pályán (amin a Coopert futják :D nem tudom mi az :D) futok akkor is fáj.
Az ellipszis meg lassú...
mit tegyek? Hogy mulasszam el a térdfájást? A heti 2 edzést mindenféleképp meg akarom tartani de egyre gyakrabban (sőt folyamatosan) jön elő a fájdalom...
Vitaminhiány?
Esetleg szedhetnél ízületvédőt.
Ha nincs nagy gond, akkor a Scitec Nutrition J-X Complex-et ajánlanám.
Ha komolyabb cucc kell, akkor szintén S. N. Heavy Duty vagy Arthroxon Plus.
edzetlen izmokkal és gyenge ízületekkel elfelejtheted a futást.
ha minden ütést,becsapódást az ízületi felszínek vesznek fel,ott porckopás lesz elkerülhetetlenül.
az izmok ha lennének,segítenék az ütések csillapítását,nyomás alatt maradna az ízületi tok és így az ízületek kenése biztosított lenne.
vagyis guggolni kellene elsősorban,fejleszteni az izmokat és erősíteni a térdet.
azért fáj,mert gyenge a futás okozta becsapódás meg sok neki.
annál nagyobb eszetlenséget meg ritkán hallani,hogy valaki lemegy konditerembe és a rendes edzés helyett csak futópadozik.
Kalciumhiány nem valószínű, inkább nem megfelelő kalcium háztartás (anyagcsere), ami nem kalciumhiány miatt alakul ki, hanem d3 és k2 vitaminhiány miatt.
Nézz mást, futópadnak semmi értelme de eléggé ízületterhelő. Végezz szabályos erősítést, egészítsd ki az edzésedet nyújtással, gyógytornával és ha marad még időd akkor önvédelmi edzéssel.
Ez az én ajánlatom.
Térdfájás kezelésére ugye a kocogó mozgás minimalizálása kell, köpöly terápia hasznos még rá. Lektinfogyasztást fogd vissza és érdemes mindennel vigyázni ami gyulladásfokozó vagy a bélfalat károsítja, áteresztővé teszi. Ugyanis a szivárgó bél szindróma mellett nagyon könnyű ízületi betegségeket összeszedni. Kis gyulladás esetén pedig a terheltebb ízület már fájhat.
túlterheled az ízületed, és a cipő a gond, 1,5 éves cipő már nem jó, rég elhasználódott - ízületvédő és cipőcsere!
ha ezután is fáj, akkor irány az orvos!
Attól, hogy futócipőnek vetted, még nem biztos, hogy jó. Én is egy Nike Dual Fusion 2-t vettem először, dizájnos, meg könnyű meg kényelmes. Csak mégsem bírok benne 5 km-nél többet futni, mert kegyetlenül megfájdul a bokám. Utólag jöttem rá, hogy nem neutrális, hanem pronáló a futásom.
Másrészt 1,5 év alatt már bőven elhasználódott a cipő, ruházz be újra. Ajánlom, hogy látogass el valamelyik spuri futóboltba, ott segítenek megtalálni legjobbat.
Amúgy nem akarlak elkeseríteni, de az ízületeket sajnos nem lehet étrend-kiegészítőkkel renoválni, ezért is kell rájuk vigyázni. Viszont jó üzlet:) Rengeteg pénzt költenek emberek ilyen cuccokra a protézisműtétet elkerülendő, a végén persze mindenki a műtőben köt ki.
Az ízületvédőkben általában megtalálhatók olyan vegyületek, amikkel képesek az étkezéseinkkor elfogyasztott lektinek stb. növényi toxinok reakcióba lépni. A saját szöveteink helyett.
Elvileg így védhetnek az 'ízületvédők'. Nem beépülnek, csak semlegesíthetik a gyulladást kiváltó anyagokat.
Nem tudom, miért diétázol? Mert ha nagy a súlyfelesleg, akkor nem a futással kellett volna kezdeni. Gyaloglás futópadon, kerékpár, ellipszis, aztán a végén jöhet már a futás is. Egyébként az ellipszisre nem értem, hogy miért írtad, hogy lassú :S Tőled függ, hogy mennyire lassú vagy gyors, vagy nehéz.
Ha fáj a térdet és nem csak közben, hanem másnap is, akkor én hanyagolnám a futást és mielőtt terhelném a térdemet, megvárnám, hogy "meggyógyuljon".
És ha már konditerembe jársz, akkor nem kell órákig biciklizni. Mert ugye írod, hogy az csak a lábad mozgatja. Hát akkor azzal mozgatod a lábad, aztán csinálsz más gyakorlatot is, hogy ne csak a lábad mozogjon :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!