Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Én 12 éves vagyok 150 cm és...

Lilliuska02 kérdése:

Én 12 éves vagyok 150 cm és 55 kilogramm. Fogyni szeretnék. Mindennap sportolok van mindennap tesi óránk is. Mégis kövér vagyok. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Gyalog járok suliba, sok gyümölcsöt és zöldséget is eszem nem értem :(

2014. febr. 17. 16:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kérdezőnek:

Kedves kérdező, ha TÉNYLEG csak ezt és ennyit eszel, az nem indokolja, hogy kövér legyél. Meg kell kérned a szüleidet, hogy vigyenek el orvoshoz, és derítsék ki, miért van rajtad 10-15 kg felesleg. Amíg ez ki nem derül, sajnos tovább hízol. Az orvosnál kell kérni elérhetőséget egy dietetikushoz. A dietetikus olyan szakember, aki az életkorodnak megfelelő étrendet összeállítja számodra. Ide azért kell elmenni, hogy a szüleid is tudják, hogy miket kell vásárolniuk és főzniük.

Az étrend, amiket leírtál, nem a legjobb, de nagyon rossznak sem mondanám. Sokkal rosszabb lenne, ha nem ennél főtt ételt, vagy állandóan hamburgert ennél sült krumplival, hozzá pedig cukros üdítőt innál. De természetesen lehet rajta javítani. (A problémát viszont csak az, hogy mást eszel, valószínűleg nem fogja megoldani. Ehhez kell a szüleid és az orvosod segítsége is.)

A vasárnapi étrended elfogadható volt, sajnos mennyiségeket nem írtál. Ha cornflakesből kb. annyit ettél, ami egy bögre tejhez kell, az rendben van, de tudni kell, hogy eléggé hizlal a cornflakes. Még az is, amire olyasmi van írva, hogy "light" vagy "wellness" vagy "fittness".

Ha hetente egyszer, esetleg kétszer eszed, megengedhető.

De jobban jársz, ha inkább rántottát eszel 2 tojásból.

A vasárnapi menü is rendben van, jó, hogy van benne, zöldséges leves, hús és rizs is. A virsli is rendben, de az összetétele miatt nem ajánlott nagyon gyakran enni. (Hízni nem fogsz 2 db virslitől.) Kenyeret nem ettél hozzá? Ha igen, azt is fel kell sorolni, mert nem mindegy.

A bögre kakaó is rendben, ha csak heti egyszer iszod.

Nagyon fontos tudni, hogy semmi nem hizlal, ha mértékkel fogyasztják. És minden hizlal, ha nagyon sokat esznek belőle.

Pl. kakaó. Ha heti egyszer iszol egy bögrével, nem hízol tőle. Ha minden nap kakaót iszol, akkor már előfordulhat hízás, de természetesen számít az is, hogy a kakaó mellett mennyit eszel.

Javasolt étrend:

Reggeli: 1 szelet kenyér vagy 1 kifli vagy 1 zsemle, kevés vaj, kevés felvágott + 1 vékony szelet sajt vagy csak egy közepesen vastag szelet sajt felvágott nélkül, hozzá mindenképpen egyél paprikát, paradicsomot vagy nyers uborkát. Felvágottnál törekedjetek arra, hogy lehetőleg jó minőségű sonka legyen.

Kakaót ritkán igyál, a teába pedig próbáljatok nagyon kevés cukrot tenni.

Tízórai: Ugyanaz, mint a reggeli, csak kisebb mennyiségben, hozzá valamilyen gyümölcs. Almából bármennyi, narancsból 1-2 db, banán 1 db és nem minden nap.

Ebéd: amit a menzán adnak vagy anyukád főz. Levesből, főzelékből, húsból egyél bátran. Rizsből, krumpliból próbáld a felét enni, mint eddig. Kerüld a sült krumplit.

Az édes tésztákat lehetőleg kerüld (pl. túrós tészta cukorral, darázs tészta stb.). Természetesen ha menzás vagy, akkor nincs választásod, meg kell enni.

Uzsonna: natúr joghurt, alma

Vacsora: Semmi, ami édes. Minden mást lehet, de próbálj meg kenyérből, zsemléből keveset enni este.

Üdítők: egyik sem ajánlott, a 100%-os sem. Rengeteg bennük a kalória, mind egyformán hizlal. Még az üveges Ice Tea is.

Csoki, cukor, sütemények, gyümölcsjoghurtok, krémtúrók: egyik sem ajánlott, mind nagyon hizlal. Ha nagyon kívánod az édeset, inkább 2 kis kocka csokit válassz vagy gyümölcsöt.

De a legfontosabb az lenne, hogy a szüleid segítségével oldjátok meg a helyzetet.

Nem könnyű lefogyni, és minél több kiló vagy, annál nehezebb sajnos. Ez nem titok, aki más mond, az nem mond igazat.

Koplalni nem szabad, mert ha valaki koplalás után ismét eszik, nagyon gyorsan tovább hízik.

Nem szabad kihagyni az étkezésből a kenyérféléket, mert amikor lefogytál, és újra eszel kenyeret, megint gyorsa hízol majd.

Minden kell enni (kivéve édességet), csak keveset.

És nagyon fontos, hogy nem szabad hinni csodaszereknek. Nincs olyan tabletta, tea, amitől könnyen és gyorsan le lehetne fogyni. Ha lenne ilyen, egy kövér felnőtt sem lenne a világon, pedig nagyon sok van.

2014. febr. 18. 09:54
 12/17 anonim válasza:
Szia! Nekem is van egy 10 éves lányom. Bár ő 140 cm magas és 34 kg. Azért van igazság minimoris nevű felhasználó válaszaiban is. Én folyamatosan nézem, hogy napközben mit esznek a gyerekek a menzán. A suliban választható jelleggel döntjük el, mit esznek a gyerekek (A,B,C). De java részt szénhidrátból áll a menü. Ezért én estére úgy próbálom összeállítani a kaját, hogy alacsony kal.tartalmú ételeket egyenek sok fehérjével. Azaz sok zöldség és hús. Sajnos a lányom nagyon jó evő :) Szinte mindent megeszik, amiben szénhidrát van. Egyébként szerintem a cornflaksben is sok a szh és a cukor is. Milyen zöldségféléket eszel? Mi kedvenced. Egyébként írtad, hogy minden nap sportolsz. Mit sportolsz?
2014. febr. 18. 13:26
 13/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, a 72%-os válaszoló valószínűleg segítő szándékkal, de az ósdi nézeteit teljesen értelmetlenül írta le neki.

Tudod, ma még a közhiedelemben nagyon sok régi, elavult nézet van és nagyon nehéz az új dolgokra megtanítani az embereket.

Mindegy, én ajánlom, hogy vedd figyelembe az én válaszomat.

Én megtanultam azt, hogy az emberi test nagyon könnyen megbetegszik, én tanultam gyulladásos betegségekről, azok kialakulásáról, táplálkozási eredetükről.. igen, én nagyon veszélyeztetettnek tartom az egészséget, amit könnyű kibillenteni.

Ajánlom, hogy minél tisztább táplálkozást kövess ami áll húsból, zöldségfélékből, olajos magvakból, gyümölcsökből, gombákból.

Másból nem igazán. Minden más anyag már fölösleges vagy káros.

Ami fölösleges, attól legkevesebb hogy hízol, de akár meg is betegszel. Nem csak te, igazából én is, mások is. Ezért látunk számtalan beteg embert, hiszen minden nap beteggé eszik magukat, nem is lehetnének egészségesek.

Corf flakes (kukorica, értelmetlen kaja), kenyér (búza, értelmetlen+mérgező) tej (mérgező, hizlaló) mind mind fölösleges elemei az étrendünknek. Lehet enni ezeket, de akkor ne lepődjünk meg a zsírpárnákon, az anyagcserezavarokon, a csontritkuláson, gyulladásos betegségeken.

Én óva inteném ezektől a 'hagyományos' és hagyományosan 'ártalmatlan' kajáktól az embereket, mert pusztán azért tartjuk ezeket élelmiszereknek, mert nem ismerjük amit megeszünk. Ha hasonló módon látná több ember, hogy mennyi betegség kötődik csak a sok szénhidrátevéshez (amire nincsen szükség), a gluténfogyasztáshoz (ha tetszik, ha nem) akkor könnyebb lenne ezt megérteni.

A választás lehetősége mindenkinek szabad, de illene objektíven tájékoztatni az embereket arról mi szemét és mi ehető.

Nem csak a hamburger műkaja vagy szemét kaja, hanem minden gabona, kukorica, tej vagy cukor termék ilyen. Továbbá a feldolgozott (adalékokkal dúsított) egyéb élelmiszerek, húsok már szintén.

Ezzel szembe kell nézni, aztán lehet dönteni hogy tovább élünk műkajákon, vagy nem. A lényeg a tájékozódás, ezt elolvasva már tájékozódtatok az alapok felől.

2014. febr. 18. 14:46
 14/17 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a tanácsokat Sportolok: hét közben kézi labdázok táncolok Hétvégén futok
2014. febr. 18. 15:27
 15/17 anonim válasza:
Nem tudom, hát sportolj aztán ne egyél sok cukrot, egyébként hozzá teszem és a 167 cm-hez vagyok 50 kg és kövérnek látom magamat..:)
2014. febr. 19. 16:15
 16/17 anonim válasza:

A sport amit csinálsz nagyon jó. Azt gondoltam csak a napi tesi órára írod, hogy sokat mozogsz. Tehát a gond a kajádban van. Az, hogy milyen vagy ma és milyen leszel 10-20 év múlva attól függ, hogy mit eszel meg ma. Sokkal több zöldséget kellene enned! Azt, hogy a suliban mit eszel szinte lehetetlen megreformálni. De valamit kell enni a gyerekeknek napközben.

A mai menü a gyerekem sulijában:

1. reggeli: tejeskávé, briós - elemzés: cukor, liszt

2. ebéd: tarhonyaleves, pincepörkölt, savanyúság- elemzés: a menüben van hús is, ami jó, de az összes többi része a menünek nem túl jó. Napjainkban az összes savanyúságot édesítőszerrel ízesítik (pl.: szacharin), ami nagyon olcsó és nyomja a média, hogy tömjed be a sav.ságot, mert nincs benne cukor. Persze, hogy nincs, mert a cukor drágább, mint a felhasznált (esetenként rákkeltő!) édesítőszer.

3. uzsi: paprikás szalámi, margarin, korpás kenyér, zöldféle: elemzés. Paprikás szalámi: kb. 30-40 % valami kétes hús (van olyan felvágott, amibe a csirke fejét is bedarálják) margarin- sokkal olcsóbb, mint a vaj, de totális vegyi anyag. A margarin bevezetése előtt a magyar konyha szerves része a zsír volt. Állítólag a 40-es években valamelyik pártelnöknek volt egy gyára, ahol margarint és olajat gyártottak. Kellett neki piac és elkezdték tömni az emberek fejét, hogy ez mennyire kell nekünk. Nos pár marketing lépés után kitörölhetetlenné vált a margarin és a vegyi olaj (finomított olaj, Vénusz és társai) használata. Korpás kenyér: ez azért jó, mert a szülő meglátja, hogy korpás kenyér. Megnyugszik. A gyerek végre valami k@rva egészségeset eszik- gondolja. Nos a valóságban: korpát tényleg tartalmaz, ámbár olyan minimális százalékban, amit az ide vonatkozó szabályozások igényelnek, hogy erre a termékre rá lehessen tenni a korpás megjelölést. A korpán kívül azonban minden van benne, legtöbb a normál fehér kiszt, színezőanyag: maláta, ízfokozók stb. Zöldféle: ez szerintem hagyma lesz. Biztosan szert tett a konyha némi k.olcsó, félig rothadó hagymára, amit a gyerekek 90%-a nem eszik meg.

Nos ezért híztok. Nekem 3 gyerekem van. Van aki már kisgyerekkorban elkezd hízni, van aki csak felnőtt korában. Az anyósom pl.: 158 cm magas és 90 kg. A nyugdíja 100ezer 70ezret költ gyógyszerre. Annyira el van hízva, hogy már nem bír eljönni hozzánk 4 éve. 65 éves még 20 évet simán leélhet gyógyszereken, bezárva egy lakásba. De nem lehet rávenni, hogy mozogjon. Persze Ő a semmit sem eszik és a semmitől is hízik.

Van valami kedvenc zöldséged amit szívesen megeszel?

2014. febr. 20. 08:47
 17/17 anonim válasza:
2014. febr. 21. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!