A burgonya mint szénhidrátforrás?
Olvashatunk itt, jó és rossz, könnyen és nehezen feszívódó szénhidràtokról.
A burgonya melyikhez tartozik?
Egy sima keményítőforrás. Nem különösebben jó növény (a burgonyafélék egyébként is mérgezőek a lektin tartalmuk végett).
Egyetlen jó pontja, hogy elvileg, kis mennyiségben még nem árt, hanem 'hűti' a beleket.
Mindegy, számunkra csak szénhidrát, ami hízáshoz való nem fogyáshoz. És ez a lényeg. Aki fogyni akar, az szénhidrátszegényen eszik, a burgonyát tehát rostosabb, alacsonyabb keményítő tartalmú zöldségekkel helyettesíti. Akár zeller, cékla..
Mi az, hogy "Hüti a beleket"!?!?!?! EZ középkori kuruzslásnak hangzik, aminek semmi alapja sincs.
A kérdésre: a krumpli az egyik legjobb szénhidrátforrás, meg a CH mellett sok vitamint és fehérjét is tartalmaz.
Ami középkori kuruzslás az az, hogy a krumpli (keményítő) jó szénhidrát forrás lenne (mióta jó a keményítő? mire jó??) illetve hogy bármi hasznos fehérjét vagy vitaminokat tartalmazna.
A belek hűtése nyilván a burgonya energetikai hatása. Gondolom senki sem mondja hogy erről fogalma sincs, mert úgy elég ciki lehet táplálkozás témában írni.. hogy csak a nyugati táplálkozási elméleteket ismeri. Khmm.
Személyes véleményem, hogy szaponin és lektin tartalmú burgonyát ami ráadásul egy komoly szénhidrát (keményítő) forrás is, nem igazán kellene enni.
Elég bélbeteg és elhízott ember van már, térjünk már vissza a normális zöldségekhez ésa húsevéshez.
Magára csak szimplán a kérdésre válaszolva, és nem a burgonya pozitív vagy negatív hatásait előtérbe helyezve, a burgonyában nehezen emészthető szénhidrátok vannak, nevén nevezve keményítő.
Több glükózmolekula összekapcsolódása alkotja, ezért összetett szénhidrát. Minél összetettebb, annál nehezebben emészthető és annál tovább ad folyamatos energiát.
A középkori (és nemcsak európai) egészségügyi elképzelések eléggé primitivek, és semmi bizonyított alapjuk sincs. Persze van, aki elhiszi, mert nem képes logikusan gondolkodni, és a babonßakban hisz. De ettöl még nem lesz igaz.
Az embernek meg legalapvetöbb tápanyaga a szénhidráttal teli gyümölcsök. (Biológia, emberszabású majmok címszó - ugyanis ezek majdnem kizárólag gyümölcsöket esznek . Az ember meg biológiailag emberszabású majom)
A krumpli lehet mérgező, mint sok minden. A disznóknak is csak forrázva adunk krumplihéjat, mert a szolanin hőre bomlik.
Főleg a zöld héjrészek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, meg a csírázott burgonya. A burgonya növény pedig mérgező, akár csak a fekete csucsor. A legtöbb burgonyaféle mérgező magában.
Az más kérdés, hogy alapból nem azokat a részeit esszük és nem úgy ahogy mérgező.
Mértékkel a krumpli rendben van, de ezen kívül még sok mindent nem jó mértéktelenül zabálni. És nem azért mert mérgező, hanem mert teljesen felesleges és elhízol.
Sokan jönnek a krumpli c vitamin tartalmával meg hasonló hülyeségekkel, de hát a c vitamin és sok más vitamin hőérzékeny és az is elbomlik a főzés során. Szal marhaság.
Ez egy olcsó és nem túl értékes szénhidrátforrás. Jobb híján megteszi, de szerencsésebb ha nem ez képezi a szénhidrát bevitel és úgy összességében a táplálkozás alapját. Főleg nem a gyorséttermi és arra hasonlító sültburgonya és chipsek. A főtt és pürésített változata a legelfogadhatóbb.
Egyébként, hogy jó vagy rossz, az attól is függ éppen mit akarsz. Ha fogyni, akkor nyugodtan elhagyhatod. Ha testépíteni akarsz, vagy aktív sportoló vagy, akkor nyilván nagyobb a szénhidrát igényed. Ez esetben egyél, ha szeretnél.
Primitív áltudomány az, ami itt nyugaton terjed.
Persze itt is van alternatív, hiteles tudomány csak valahogy nem ez kerül előtérbe.
Áltudományos és sarlatán, ineffektív nézeteket vall az orvostudományunk (populáris irányzata) és a nyugati dietetika.
Tehát áltudományos, és csak rosszra vezető nézet az, hogy a magas keményítő tartalmú növények fontos táplálékaink lennének (a sok szénhidrát fogyasztás az elhízás, inzulin rezisztencia és gyulladásos természetű krónikus betegségek alapja).
A keményítő pillanatok alatt lebontható összetett szénhidrát, nagy szénhidrát terhelést jelent a mi szervezetünk számára, ami csak ideig óráig (változó évekig, évtizedekig) képes elviselni mérsékelt károsodásokkal a szénhidrát alapú táplálkozást, de állandóan fokozott gyulladásos állapotok talajául és elhízás lehetőségéül szolgál a sok szénhidrát (cukor vagy keményítő).
A populáris nyugati táplálkozási irányzat (a dietetika) pedig újra megjegyezném, annyira tudományos hogy manapság egy teljesen gyulladás fokozó, betegségekre hajlamosító étkezést ajánl.
Ez pusztán az emberek szándékos megbetegítése, legyengítése, mint látszik meglehetősen sikeres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!