Szalonna és bacon fogyókúrában?
Ha hozzájutnék jóféle házihoz, én is azzal fogyókúráznék :D Legalábbis heti egyszer, sosem bírtam a sok húst.
Nekem személy szerint a zsírdús, szénhidrátszegény táplálkozás okoz fogyást, de ahogy olvasom, ezzel nem vagyok egyedül. A zsír jó energia, s úgy laktat, hogy kalóriadeficitem van, míg a sok szénhidrát mellett éhes vagyok és nagyon sok kalóriát viszek be. Úgyhogy nálam nem kérdés, mi a helyes út, másnál lehet más a helyzet.
De kategorikusan nem jelenthető ki, hogy a szalonna hizlal. Vagy akármi más. Ha elégetjük napi tevékenységünk során, nem hízunk tőle...
Mehet a szalonna!
De ezt az 'és bacon' dolgot nem értem. A szalonna angol elnevezése a bacon, nem? Akkor most minek kétszer leírni ugyanazt?
Pont tegnap este neztem meg egy dokumentumfilmet arrol, hogy miert sikeres az Atkins dieta, hiszen az korlatlan feherje es zsir fogyasztast enged, megis mukodik, hova tunik hat a sok bevitt energia?
Tanulsagos volt, megosztanam veletek a benne hallottakat.
Ugye a fizika egyik alaptorvenye, hogy az energia nem veszik el, csak atalakul. Ha nem szivodik fel a testbe a sokezer bevitt energia, akkor valahol lennie kell.
1. Felteteleztek, hogy a feherje es zsirok feldolgozasa tobb energiat hasznal fel, mint a szenhidratoke, de a tesztek azt mutattak, ez napi szinten csak 20-30 kcal minuszt jelent. Tehat ez nem.
2. Felteteleztek, hogy a ketozis soran az enegia ketonokka alakul es a vizelettel tavozik. Megmertek a ketonok energiatartalmat a vizeletben, ez csak 1-2 kcal volt. Tehat ez sem.
3. Felteteleztek, hogy a zsirok jobban teltsegerzetet okoznak, ezert elobb abbahagyjak az etkezest. 600 emberen teszteltek ugyanazokat az eteleket, zsiros es zsirmentes formaban, es azt kaptak, hogy a zsiros verziot fogyasztok kb. 200 kcal-lal tobbet fogyasztottak. Tehat ez sem.
Mi lehet akkor?
4. Negy kulonbozo dietat folytato embercsoportokat kertek fel arra, hogy vezessek, mit es mennyit esznek. Ebbol 3 csoport klassikus kaloriaszamlalasra alapulo dietat vegzett, egy az Atkinst. A naplot tobb honapon keresztul vezettek, tobb szaz emberrel. A naplok vizsgalatanal azt allapitottak meg, hogy az Atkins dietat koveto emberek UGYANUGY ALACSONY KALORIAT vittek be, annak ellenere, hogy korlatlan etelfogyasztas van megengedve.
De miert?
Arra a kovetkeztetesre jutottak, hogy a magas feherje fogyasztas miatt hamarabb mulik el az ehsegerzet, kevesebb etellel jol laknak, ezert kevesebb kaloriat is visznek be.
Tehat: nem a ketozis, nem a sok zsir, hanem a sok feherje miatt kezdodik el a fogyas, aminek kozvetlen oka az alacsonyabb kaloriabevitel.
Ha sok zsirt fogyaszt valaki, attol nem mulik el hamarabb az ehsege, csak tobb kaloriat visz be a szervezetbe. joval tobbet, hiszen tudjuk, a zsiroknak 9 kcal grammja. Ugyanez a feherjenel 4 kcal, szenhidratoknal 4 kcal, csak hat ugye szenhidratokbol sokkal konnyebb sokat enni, mint a feherjebol es a zsirokbol.
A bacon es a szalonna 100 grammja is kb. 500 kcal-t tartalmaz, tehat ha sokat eszik belole valaki, azzal rendesen megdobja a napi kaloriabevitelet. En pont ezert az alacsony zsirtartalmu husokat, szarnyasokat, halakat fogyasztom inkabb, hiszen az kevesbe kaloriadus, megis rendkivul jol laktat.
Tényleg hülyeség volt de a lényeg megmarad nah :D
Köszi a válaszokat
#3: Nem vagyunk egyformák, engem a zsír laktat. Soha nem viszek be sok fehérjét, nem tudok, de a minimum azért meg szokott lenni. Ha különösen sok zsírt eszem (mivel keveset nem tudok, sok és nagyon sok között választhatok), akkor tipikusan leesik a napi kalóriabevitelem, jóllakottabb és energikusabb leszek (kivéve, ha ketogén diétába kezdek, a nagyon kevés szénhidrátot nem bírom jól).
Tekintve, hogy a ketogén diétával hatásosan lehet fogyni, az pedig sok zsírra és nem olyan sok fehérjére épül, úgy tűnik, mások is a zsírra reagálnak jól és az segíti a fogyást (bizonyára a fehérje is, de a zsír is ott van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!