Miért kellene kerülnöm a tejtermékeket? Mi az, amitől ennyire rosszak? Megőrülök, hogy már ezt se szabad.
Elhagytam mindenféle péksüteményt,tésztát,cukros ételt,gyümölcsöt is alig eszek egy nap,jóformán hús-tojás-zöldség-tejtermék a menüm. Erre már nem tudom,hány válaszban olvastam,hogy a tejterméket kerülni kell...
Tejet alapból nem iszom,reggel a kávéba tejszínt teszek édesítővel,a salátákhoz joghurtos öntetet használok mindig(sajátmagam készítem),és egyszerűen mániám a túró és a sovány sajtok,szinte az összes fehérjebevitelt ebből fedezem,ritkán(hetente 1-2 alkalommal) ha eszek valami húst,halat meg maximum havonta. Valaki árulja már el,miért nem ajánlott a tejtermék?
Ezt kipróbálom. Nem érdekel hogy illegális a marihuána és a heroin, mértékkel minden mehet!
És mindenképpen valami halálosnak hazudott anyaggal zárnám. Csak az a gond nem tudom mi legyen. Ha túladagolnám a heroint, abba bele lehetne kötni hogy nem voltam mértéktartó..
Ha gyilkos galócát ennék (keveset) akkor egy hétig agonizálnék.
Milyen szer van ami jól mutatja, hogy nem lehet bármiből mértékkel enni?
Ó, itt van a tej. Mértékletes tejivás vezet: elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, autoimmun betegségekhez, rákhoz. Konkrétan ennyire jó és biztonságos a mértéktartás.
Én azért nem biztos hogy a legtöbb toleranciára kell számítsak a fórum adminisztrátoroktól :D
Jó, ez akkor sem hirdetés, ez egy tanulmány összefoglalója. Egyébként akinek ez a téma érdekes és fontos az biztos olvasta már, végül is alap infó.
Másik
Ezeket tartom lementve, lehetne kezdeni keresni rengeteg kutatást, én viszont most csikungozok.
Ez a cikk megvan magyarul is:
Egyébként ez a tejtermék dolog tipikusan az a téma,amiről mindenki mást állít. Régen volt hasonló botrány a nátrium alapú édesítőszerek körül is,meg még egy csomó ételt elkönyveltek méregnek,aztán rá két hónapra megcáfolták,mitöbb isteníteni kezdték. Nem zárkózom el attól,hogy felhagyjak(vagy legalább lecsökkentsem) a tejtermékek fogyasztásával,hiszen akkor nem írtam volna ki a kérdést. De mivel semmi se kizárt,nem érzem azt,hogy bármi nyomós(és biztosra igaz) érv lenne ellene. Egyébként én úgy tanultam még anno,hogy a tejcukor által kiváltott inzulinválasz a hámszövet sejtjeiben okoz változást,és a gyorsabb osztódás hatására bőrproblémák léphetnek fel,de ez is csak azoknál,akik eleve hajlamosak arra..
De egyébként a dolognak jó régi történelmi háttere is van,mikor gyógyszerként tekintettek rá(igaz,akkoriban még létezett igazi tej,nem ilyen homogénezett akármi),és sokan azt is mondják,hogy a tej és a tejtermék két külön világ,és ami az egyikre igaz,a másikra nem feltétlen. Őszintén,fogalmam sincs,mi az igaz,én úgy tudtam,hogy a candidások,laktózérzékenyek és hasonló betegségben szenvedők esetében kell figyelni az ilyesmire különösebben,ráadásul a dietetikusok többsége a cukorbetegek étrendjét is úgy tervezi,hogy szerepelnek benne jócskán tejtermékek,pozitív hatásuk miatt is.
Ezért kérdeztem végül is,mert én is úgy tudtam,meg olyanokkal is vagyok körülvéve,akik váltig állítják,hogy kell az egészséges étrendbe,és itt az ellenkezőjét olvasni,hát.. kissé összezavart. :D
Tudományos kérdésekben mindig van vita, nézeteltérés. A tej kérdésében én mondjuk nem látom az igazi vitát, azt látom hogy óriási tejipar van ami meghamisítja a valódi tudományt, és ez a lobbi téveszti meg az embereket, kételyeket teremt.
De józan paraszti ész is van. Semmi nem issza a szarvasmarha tejét, csak a szarvasmarha. Meg egyetlen faj, ami képes bármilyen értelmetlen döntéseket meghozni, ezek lennénk mi. Ezután van értelme kockáztatni a tejtermék fogyasztást? Luxus, akkor már inkább rum vagy vodka. Ezekről mindenki tudja hogy károsak, nincs vita, de legalább rendesen ütnek.
Kérdező írtál valamit a tejcukor okozta inzulinszint emelkedésről. Ezt felejtsd el, a tejben alig van cukor. kb. 5%, ez nem sok. Nem, a tej dehogyis a cukortartalma miatt emeli meg az inzulinszintet, ennyitől senki sem hízna el vagy lenne cukorbeteg, ez eltereli az igazi problémáról a figyelmet. A tej azért emeli meg az inzulinszintet NAGYON, mert így lehet egy emlős szervezetét segíteni a növekedésben, hízásban, anabolikus állapotba hozni. Vagy sok cukorral, vagy spéci fehérjékkel, hormonokkal -> lásd tej. Nincs benne sok cukor, mégis magas az inzulin indexe.
Fermentált tejtermékek, ezt is írtad: joghurt, még kevesebb cukor van benne mert pont ez alakul át, mégis nagy az inzulin indexe. Ennyire nagy a különbség, semekkora. Lehetne más, elvileg az érlelt keménysajtok hatása más, de a joghurt, kefir, tejföl még egy az egyben tej hatású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!