Mennyit kell fogynom?
Hagyd abba a karatét mielőtt tönkre megy a térded.
Hogy kell-e fogynod .. bakker, hagy ne kelljen a karatét gyakorlókról több rossz tapasztalatot levonni... TE LÁTOD MAGADAT, ide még egy képet sem raktál fel!
Miért romlana el a térdem? Nagyon kíváncsi lennék rá... Miért is vagy rossz véleménnyel a karatésokról? Nem igazán értem a válaszod ezen részét, mert semmi köze a kérdésemhez.
A válaszokat köszönöm szépen!
Ha semmi köze a kérdésedhez, akkor biztosan válaszoljak itt? Nem akarlak ám megbántani, de ha szereted a karatét, akkor nem lesz kellemes az írásom :/
De hát mindenki megérdemel egy külső véleményt, mások tapasztalatait..
Na most van a Karate. Évszázadokkal ezelőtt Okinawa szigetén alakult ki a kínai Wushuból (kung-fu, kínai harcművészet). A Karatét a fegyvert nem viselő emberek használták, elsöprő, brutális és hatékony (gyilkos) harcművészet. A japán mentalitás érződik benne, mozdulataiban és mentalitásában is Külső, kemény stílus (a kungfu amihez hasonlít a kínai Xing Ji Quan szintén gyors, egyenes, előretörő mozgásokat használ de mentalitásában sokkal lágyabb, aki ezt nálam tudja az megérti hogy Belső stílus).
Ennyit a Karatéról, most váltsunk napjainkba.
Mi az a Karate (vagy inkább csak karate) amit ma tanítanak? Egy bizonyos szabályrendszerre felkészítő küzdősport. Egy verseny, egy játék.
Igazi, Karaténak nevezhető harcművészetet nem nagyon oktatnak, mert akit ott felkészítenek, az túl brutális lenne versenyeken, vagy pontgyűjtés szempontjából nem lennének elég jók a mozdulatai, hiszen azok igazi találatokra lennének. De egy ilyen edzés nagyon kemény is, a seiken, az alkar, a lábak feledzésével is jár, az ütések megszokásával, rengeteg ütés gyakorlással zsákokon, makiwarán, egymáson. Ilyen a legkevesebb edzésen van manapság, Magyarországon, de Japán sem a gyilkos harcművészetet támogatja, hanem a népszerű és látványos versenysportot.
Olyan formákat járnak el, amiket látszólag tökéletesen tudnak, de ha bármely mozdulatuk célpontot érne, akkor hátraesnének a saját ütésüktől, rúgásuktól.
Elveszett a karatéból a harcművészet, manapság jogosan gúnyt űznek a karatésokból, mert egy ökölvívó jobb tempó érzékkel, távolság osztással nem csak hatékonyan veszi fel a versenyt egy karatéssal, hanem csak kezet használva le is győzi általában. Ami nem meglepő, mert a boxolókat hatékony ringbunyóra képzik, nem tanulnak levegőbe ütni hanem csakis célpontra, nagyot. Nem szokatlan számukra hogy megütik őket, de jól használják a kettős fedezéket. Összességében a kettős fedezék és az elmozgás hatékonyabb védelemmé válik ringben mint a karatésok védései. Ez persze azért van, mert nem tanítják meg nektek a védések igazi módját, és ennyi erővel ti is dolgozhatnátok kettős fedezékben.
Mellette pedig az a tapasztalat, sajnos sokaknál, hogy már kevesebb mint a Te 9 éved alatt komoly térdfájásokat tud okozni a karate gyakorlás. Egyszerűen egy valamit kihagytak a karate szemléletei közül, és ez az hogy a gyakorló testét kímélje edzés közben, mert erősíteni kellene nem pedig ártó terhelést adni a térdeknek. Ezt nem csak én tapasztaltam, sokan mások is, nem csak a karate az, amit nem ajánlunk túlzott ízületi igénybevétele miatt, de muszáj megjegyezni.
Az egy szinte mindenhol, mindenki által oktatott sporttá vált, és a színvonala is leesett. Biztos, hogy az országunkban is élnek nagy tudású mesterek, csak sajnos a másik 99% a domináns, ők vezetnek nagyobb iskolákat, nekik van sok tanítványuk, így az általam minőséginek tartott Karate ritkává lett mint a fehér holló. De szerencsére létezik Magyarországon is.
Neked sok sikert, ha szénhidrátszegényen táplálkozol tejtermékek nélkül, szálkásodni fogsz (sok hús, zöldség, zsír, kevés RIZS, kenyér, tej, joghurt, tészta, krumpli, kukorica, leginkább ne kevés, hanem semennyi). Gyümölcs, olajos magvak mértékkel fogyaszthatók, bár talán célszerű a fogyás alatt nagyon visszafogni ezeket is. Ha fogysz gyümölcsevés mellett is, akkor persze lehet enni.
Heti fél kiló fogyásnál nem kell többet hajtani, az teljesen jó. Hetente elég egyszer mérni, és akkor is számításba kell venni, hogy éppen lehet több/kevesebb víz a szervezetedben, lehetnek a ciklusoddal összefüggő változások, amik a fél kiló fogyásnál nagyobb mértékben érintik a testtömegedet, így nem látszik mindig hogy haladsz. Idő kell hozzá, aggódni fölösleges.
Az edződdel erről beszéltél?
-Igazi, Karaténak nevezhető harcművészetet nem nagyon oktatnak, mert akit ott felkészítenek, az túl brutális lenne versenyeken, vagy pontgyűjtés szempontjából nem lennének elég jók a mozdulatai, hiszen azok igazi találatokra lennének. De egy ilyen edzés nagyon kemény is, a seiken, az alkar, a lábak feledzésével is jár, az ütések megszokásával, rengeteg ütés gyakorlással zsákokon, makiwarán, egymáson. Ilyen a legkevesebb edzésen van manapság, Magyarországon, de Japán sem a gyilkos harcművészetet támogatja, hanem a népszerű és látványos versenysportot.
Nem járunk versenyekre, mert amíg jártunk, állandóan leléptettek... Az ütések megszokására már rengeteg időm volt (9év... 5 éves korom óta űzöm ezt a harcművészetet!)
Heti két edzésen csak az erőnléttel, az ütések, rúgások hatékonyságával foglalkozunk. Van, hogy csupa vér a kezem edzés végére a makiwarától. A seikenem is edzett, hiszen, ha nem lenne az, már rég abbahagytam volna a karatézást!
-Olyan formákat járnak el, amiket látszólag tökéletesen tudnak, de ha bármely mozdulatuk célpontot érne, akkor hátraesnének a saját ütésüktől, rúgásuktól.
Hála Istennek én a város (Pécs) legjobb és leghatékonyabb egyesületében tudtam elhelyezkedni (Klencsár Dezső, 2 dan, egyiket sem Magyarországon szerezte, mesterei: Masahiko Tanaka és Yasuyuki Fujinaga.) Néha Ippon Shobu karate versenyekre megyünk (országos), ha megyünk versenyre. Még egy edzőnk van, szintén 2 danos mester.
Köszönöm a fogyókúrás tanácsot! Nem bántottál meg a karatéról írottakkal, mert mint már írtam, sikerült jó egyesületet találnom. A térdemmel szerencsére nincsen semmi bajom, és remélem nem is lesz! Az edzőmmel erről nem beszéltem... Kéne?
Köszönöm a válaszod még egyszer!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!