Mit értetek az alatt, hogy "megfelelő táplálkozás"?
Rajtam is van egy kis felesleg és szerintem rendesen eszem... de kérlek, világosítsatok fel! Gondolom se csoki, se cukor, se semmi műanyag kaja, ugye?
Rizses hús, sárgaborsó főzelék, ilyeneket ehetek, nem? Még növésben vagyok.
Akkor én válaszolok az eredeti kérdésre.
A testednek szüksége van mikro-, illetve makrotápanyagokra, továbbá nyomelemekre, ásványi anyagokra, vízre és rostokra az egészséges működéshez és a lehető leghosszabb élettartam elérése érdekében. Ez nem fontossági sorrend volt és azt hiszem mindet felsoroltam. Szóval a "megfelelő táplálkozás" az, amikor ezeket mindet beviszed a te szükségleteidet kielégítő mennyiségben. Ezt hívják egyébként változatos étrendnek is, amikor úgy válogatod össze az ételeket, hogy mindent tartalmaznak a fenti tápanyagokból és itt nem a csokira meg sütire gondolok. Azokra csak az édes érzékelő ízlelőbimbóidnak "van szüksége", de neked biológiai értelemben nincs. A tested egészséges működése szempontjából teljesen hasztalanok, sőt károsítják azt.
Sport az jó, de ha eddig nem sportoltál akkor óvatosan vele, én már 3 hete csinálom a tornát (heti 5 alkalommal), de szombaton sikerült úgy meghúzni magam a szegycsontomnál, hogy belefájdul az egész mellkasom, hasizomból felülni sem tudok.
Rizst és főzeléket csak mértékkel egyél, persze kell a szervezetednek, de rengeteg mind kettőben a keményítő, ami a szervezetben cukorrá alakul, a szervezet ezt égeti el először. Amíg nem végzett ezek elégetésével nem nyúl a zsírtartalékokhoz, és ezek elhasználása eltart egy ideig. Csak óvatosan a rizzsel és a lisztes ételekkel, a krumplit, a kenyeret, a cukrokat, csokikat és a tészta féléket ha lehet hagyd is el, semmi szükséged rá.
Amire van: nyers és párolt zöldségek, halak, sovány húsok, a gyümölcsökben is vannak vitaminok, de azt mértékkel, hiszen tele van cukorral. A tejtermékekkel is csak óvatosan, sokan nem is bírják megemészteni, ha lehet "jó" tejtermékeket válassz, mint a kefír vagy a joghurt, na de ezt sem kell minden nap fogyasztani.
Reggelire egy kis jó szénhidrát (pl zabkása), tízóraira gyümölcs, ebédre mehet a leves üresen másodiknak főzelék sok hússal, vagy rizses hús akár. Vacsorára is ehetsz húst és zöldségeket.
Mindenki mást ért alatta.
Ha valakin felesleg van, akkor viszont talán, netán talán-tán elképzelhető, hogy mégsem annyira megfelelő a táplálkozása.. vagy ki tudja, lehet pont arra megfelelő, hogy legyen egy kis úszógumi.
Nem kellene rizst enni a húshoz, mert abszolút fölösleges. Helyette lehet zöldségeket keresni. Borsó, jó kaja lehetne ha nem megint csak egy olcsó keményítőforrás lenne. Egyszerűen nem ezzel kell üzemeltetni a testünket, megint csak: normál zöldség! Káposzta, saláta, paszternák, cékla, tök... alacsony keményítőtartalmú zöldségek és húsok!
És gyümölcs, olajos magvak, gombák..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!