Melyik a legegészségesebb cukor vagy édesítő?
Köszi.
Hallottam olyan verziót, hogy pl. mézzel érdemesebb édesíteni. Esetleg gyümölcscukorral. Láttam olyat a boltban, hogy Glukonon... azt nem tudom, hogy mi pontosan.
Ilyenekre gondoltam, hogy esetleg kevésbé hizlalnak, mint a kristálycukor.
Az édesítővel (pötyi, vagy folyékony) az a bajom, hogy egy idő után káros. Fejfájás, hányinger, szédülés léphet fel folyamatos fogyasztása alatt.
Na én elmondom mi volt velem. :D
Egy hete kezdtem el kb. a fogyót. És olvasom itt a fogyis blogokon stb-n a finomabbnál finomabbnak tűnő recepteket, és mindegyik ugye írja, hogy kell bele nyírfacukor/xilit, folyékony édesítő stb. És nagy lendülettel el is mentem vásárolni, hogy most végignézem őket, mi van, mennyibe kerül, plusz még neten is utánaolvastam erről. Pont a nyírfacukrot néztem és rá volt írva hogy "40%-kal kevesebb kcal-t tartalmaz, mint a rendes cukor". És itt jöttem rá, hogy hoppá, ebben is van azért jócskán kcal és milyen drága! Úgyhogy nem vettem meg...
A másik fajta meg azért nem jó, mert mellékíze van/nem lehet vele sütni...
Vagy 0 kalóriás, viszont rákkeltő (ezek a folyékony édesítők), szóval hosszú távra ez sem jó.
Úgyhogy vettem egy üveg mézet, ez még egy jó darabig ki kell, hogy tartson. Egyszerűen próbáld kihagyni a cukrot az étkezéseidből. Nagyon keveset használj.
Minap olvastam egy kakaó receptet, mivel nagyon megkívántam a kakaót és az cukros, úgyhogy ezt sem nagyon kéne.
2 deci víz, 1 deci tej (vagy fele-fele, ahogy akarod), 2 kiskanál cukrozott kakaópor. És tök finom.
Eszedbe ne jusson lecserélni a cukrot fruktózra és fruktózt fruktózzal enni, ha nem akarod tönkretenni a májad.
Egészséges cukor nincs, jó alternatíva lehet a stevia, az eritrit meg a xilit. Sajnos saját tapasztalatom nincs, mert drága, még nem tudtam venni. =(
én nem használok édesítőt, mert káros dolognak tartom, akkor is, ha azt mondják, hogy természetes.
ha van rá pénzed, akkor nádcukor. amúgy én mézet is szoktam, igaz, az is cukor, de más élettani hatásokkal.
egyébként ha elhagyod a cukrokat, egy idő után sokkal kisebb adagokat és kevésbé édes dolgokat is intenzívebbnek fogsz érezni.
ezt én egy bizonyos fajtájú kukoricapehelynél vettem észre. amíg nem diétáztam, semleges ízűnek éreztem, most meg egy jó idő után megint megkóstoltam, és édes.
Xilit, eritrit.
Fruktóz rövid távon ígéretes, mert "nem hizlal", nem okozza a szénhidrátoktól megszokott inzulinszint ugrást (így fogynak a gyümölcsevő vegánok) de hosszú távon mint ahogy talán írták is, problémát okoz a testben nagy mennyiségben fogyasztva. A kristálycukor 1 molekula szőlőcukor, 1 molekula gyümölcscukor. És máris rossz hatással van a húgysav szintünkre (lásd köszvény) pedig ez még csak fele-fele arányban fruktóz.
A méz majdnem teljesen cukor. Vigyázni kell vele, ne tévesszen meg senkit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!