Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ez milyen étkezési zavar?

Ez milyen étkezési zavar?

Figyelt kérdés

Olyan ismerősöm van, aki:

- 2,5 éve kezdett fogyókúrázni, szerintem 2 éve tuti anorexiás volt, nagyon keveset evett azt mondta, napi 2 étkezés csirkemell + saláta volt, 2 étkezés gyümi és talán 1szer, ha evett szénhidrátot, 1-2 szelet kenyeret.

- Utána kb. 1,5 éve rendesen evett 1700-1800 kalóriát, de nem evett húst (vega lett), és zsírt csak sajt formájában vitt be. Nem étkezett étteremben, alig járt el hazulról, depressziós volt. Barátaival pedig egyáltalán nem beszélt.

Otthon mindent pontosan lemért, grammra pontosan konyhai mérlegen! Napi 7-8 dkg zöldséget és 3-4 dkg gyümit minimum megevett, sajtot, kefirt, joghurtot (natúr) barnakenyeret, barnarizst stb evett.

- A számok kontrollálták/kontrollálják még most is az életét. Úgy érzi, akkor irányíthat mindent, ha pontosan tudja a bevitt kalóriát.

Másfél éve még ezredesjegy pontossággal számolta őket (ami röhej hisz a konyhai mérleg se pontos!)

- Minden nap méri magát

Sajnos megtudtam, hogy tavasztól kezdve hánytatja magát. Azóta egyre sűrűbbek. A falásrohamok jelen voltak 2 éve is, de nagyon ritkán: havi max. 1szer. A falásrohamok egyre gyakoribbá váltak múlt nyáron. Gyakorta csinálta azt, hogy pl. volt 1 falása, utána napokig (4-6 vagy akár 8 napig) csak almát evett, suliban is néztem, csak azt volt hajlandó enni. Majd ismét sokat evett :(

Szóval nem vagyok benne biztos, hogy ez anorexia, hisz a falások jelen voltak/jelen vannak most is. Hashajtós teát november óta használ, rendszeresen (falások után csak)

Ha hányt, akkor bulémiáról beszélhetünk nem? De azért nem értem, mert utána olvastam a neten, hogy főleg az anorexiás jellemzőjegyek igazak rá:

- 25%-nál kisebb testsúly (még a 2 évvel ezelőtti fogyi eredménye)

- rendkivül alacsony pulzus, vérnyomás

- mondta, hogy gyakran hallja a szívét "dobogni"

- rengeteget edz! van hogy másfél óra futópad + utána még séta is... edzés előtt eszik, utána keveset: zöldséget gyümit

- rosszul alszik, álmatlanság

- folyamatosan szomjas, napi 5 liter vizet is képes meginni (persze ezért rengeteget jár wc-re suliban is)

- rossz édesanyjával a kapcsolata (olyasmit olvastam ennek is köze van a betegséghez)

- gyakran begörcsöl a lába (asszem magnéziumhiány)

- rettenetesen fél attól, hogy hízik! ezt ő maga mondta nekem, mikor gyerekkori képeket mutatott magáról (gyerekként tényleg husis volt, persze ezt nem mondtam neki nehogy megsértődjön!!)

- folyton fázik, ha városban vagyunk megkér így nyáron is hogy menjünk a napra, nyáron is pulcsit vesz fel. Télen meg volt hogy suliba 3 legginset vett fel (1 vékony + 2 vastag leggings) meg persze 2 kötött pulcsi + azalatt több ruha télen

Ami fura, hogy gyakran készít nekünk kaját, sőt magának is, csak magának mindent pontosan lemér a mérlegen meg nem használ olajat a saját kajájához de szívesen süt nekünk. Akármit el tud készíteni: sütit, pogit, tortát, palacsintát még húst is pedig vega.

Múlt évben depressziós volt (2szer öngyilkos lett majdnem :( :( bárcsak segítettem volna akkor is!!)

Azt is mondta, szereti ha a teste tiszta, amikor egyszer kivolt lelkileg akkor beszélt nekem erről. Szereti "tisztának" érezni magát bár nem értem, hogy lesz valaki tiszta ha hashajtózik. Ő tudja...

Azt nem értem, ha vannak hányások meg falásrohamok, akkor nem lehet anorexia nem? Beszéltem vele, a szüleivel is... elvileg jövő hétre van időpontja, több dokihoz is.

2012. aug. 15. 08:45
 1/7 A kérdező kommentje:

Amikor 1700 kalóriát evett régen (most nagyon keveset eszik) akkor volt egy "egészségmániája", mindennek egészségesnek kellett lennie. Folyton nézte, miben milyen vitamin van, mennyi rost stb.

Meg nem szeret mások előtt enni. Nincsenek is közös étkezések a szüleivel. Már 2 éve hogy legszívesebben egyedül eszik a szobájában és látom mekkora nyűg neki, meg frusztrálja ha velünk közösen kell ennie.

Suliban is utált mások előtt enni inkább elment egy csendes zúgba... hogy senki ne lássa.

Meg olyan furin fogja a kaját a kezeivel vagy furin rág, nem is tudom leírni... de utálja ha evés közben nézik. Paranoiás meg azt képzeli folyton őt nézik a szülei vagy mi is, ahogy eszik meg készíti a kajáját. (mondjuk ez igaz is mert figyeljük)

2012. aug. 15. 09:01
 2/7 anonim ***** válasza:

Ez nem az ismerősöd,hanem Te. A leírásod annyira pontos,hogy képtelenség,hogy ennyire ismerd az illetőt.

Fordulj(vagy az ismerősöd forduljon) minél hamarabb pszichiáterhez. Ezt nem fogja tudni megmondani itt senki pontosan,hogy mi,szerintem közülünk nem sokan vannak orvosok.

2012. aug. 15. 09:05
 3/7 A kérdező kommentje:

Rokonok vagyunk, egy iskolába is jártunk. Mostanában nagyon közel kerültünk egymáshoz, sokat voltunk együtt. Lelkileg nagyon kivolt, a szüleivel rossz a kapcsolata, velük nem tud beszélgetni, barátai nem nagyon vannak :(

Egyik éjjel rengeteg mindent elmondott nekem, egész végig bőgöt...

2012. aug. 15. 09:07
 4/7 anonim ***** válasza:

Csak hozzám hasonlóak válaszát várom (étkezési zavar)?

2,5 éve kezdődött minden fogyival. Kövér voltam, 163/43 kg-ra fogytam (ennyi voltam múlt tanévben) Volt egy rövid idő, amit talán anorexiának lehetne nevezni, amíg napi 400-500 kcalt ettem, csirkemellet napi 2-3szor is salival. Aztán furcsa lehet, de ettem barnakenyeret napi 7-8 dkg zöldséget és 3-4 dkg gyümit -> 1600-1800 kalóriát naponta, sportoltam de SEMMI HÚST, zsírból csak sajtot ettem. Olívaolajat, sima olajat, vajat margarint egyebet sem használtam. Barnarizs is volt. És sikerült tartani az 43-43,5 kg-ot! Havi 1-2szer ettem cukrot, falásrohamok itt is voltak.

Elkezdődtek a falásrohamok (mert hízni akartam) gyakrabban, a múlt nyaram ráment a falásrohamokra, most is vannak de elkezdtem magam hánytatni. Novembertől hashajtózom magam, nagyon bedurvult áprilisra. Abbahagytam, majd ismét elkezdtem, de már hánytatom is magam. Van hogy napi 3-szor.

Ami állandó: a bűntudat! 2-2,5 éve ÁLLANDÓAN bűntudatot érzek.

Ma vettem egy csomó kaját, 2 tábla csokit csomó péksütit csak úgy kidobtam, mert megtömtem a hasam hánytam, és még egyszer nem akartam akkora bűntudatom volt csak kidobtam a 2 táblát az ablakon meg a többi kajamaradékot.

Tudom, hogy afrikában éheznek és más örülne ennek a kajának.

Tudom, hogy rengeteg pénz.

Fáj a torkom nagyon (tegnap is hánytam) Kérlek segítsetek. Diákmunkán vagyok, amikor dolgozom minden rendben van tudtam napi 5-ször enni normális kalóriamennyiséget egészséges dolgokat cukor nélkül! Napi 3szor gyümit is, meg tk kenyeres szendvicset vittem ebédre. De ha itthon vagyok minden szörnyű! Anyuék annyi egészségtelen kaját vesznek. és hiába mondom ne vegyenek nekem péksütit, mégis vesznek.

Mit tegyek hogy megtaláljam a kontrollt? Hogy tudnék leállni a falásrohamokkal?

06-25 17:48 Bocsi,hogy így linkeltem be,de egy és ugyan az a kérdés.Szerintem is a kérdezőröl van szó.

2012. aug. 15. 09:22
 5/7 anonim ***** válasza:
Pszichiáter. Minél előbb. Ha vissza akarod kapni az életedet Kérdező,mert biztos vagyok benne,hogy ez te vagy és nem a rokonod (ne a kérdésed szégyelld,hanem azt,hogy nem mész orvoshoz),akkor azonnal fordulj orvoshoz,és tedd rendbe az életed.
2012. aug. 15. 09:36
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Az evészavarokat nem lehet ennyire beskatulyázni. Lehet anorexiás úgy is, hogy hánytatja magát.

Én is beteg vagyok és csak azt tudom mondani amit a többiek: segítséget kell kérni. Be kell vonni a családot, hogy vigyázzanak rá.

Járok pszichiáterhez, segít, és bár normális most a súlyom, falásrohamaim még mindig vannak. Ez a tetves betegség megtanított elég jól kamuzni, szóval elég nehéz rájönnie a környezetemnek, hogy még koránt sincs vége.

Én teljesen értem ezeket a dolgokat amiket írsz, mert átéltem, megoldást viszont nem tudok mondani. Az biztos viszont, hogy csak a beteg tud magán segíteni, a környezet csak mankó a feltápászkodáshoz. Magában kell lerendeznie a dolgot és tudatosítani, hogy akármi elől menekül is, ez nem lehet út a lerendezéshez. A pszichiáter elindít benned egy gondolatmenetet, ami ad egy jó támpontot, meg az is hasznos hogy következmények nélkül beszélhetsz valakinek a problémáidról. Leveszi a terhet a válladról, ennyi, nekem ennél többet nem segít.

Egyébként aki hasonló helyzetben van írjon nyugodtan, hátha tudjuk egymást támogatni, tanácsot adni, tartani egymásban a lelket.

2012. aug. 15. 09:57
 7/7 Szoondiii ***** válasza:
50%

Pszichológushoz, nem pszichiáterhez.

Tulajdonképpen egy összezavarodott tinédzser. Nem nehéz ilyennek lenni, a tévéből az iskolából, még a gyakorikérdésekről is a baromság folyik, nagyon kevés hasznos információ ellensúlyozza ezt.

A kalóriaszámolgatás ezért is veszélyes, mert függőséget okozhat. A téves táplálkozási tanácsok.. igen, itt az eredményük. A gyerek azt sem tudja mit egyen, abból is keveset.. Nem mondom, hogy valamikor én nem hittem a dietetikusok gabona alapú táplálkozás mítoszában, manapság szerencsére többet tudok.

Elég lett volna húst és zöldséget ennie, annyit amennyi jólesik, és eljárnia edzeni azt, amit jólesik csinálnia.

Helyette kaptunk egy beteg lányt, fantasztikus. Menjetek el pszichológushoz, már sokkal nagyobb a gond, mint ami az elején volt, táplálkozással.

A lelki gondok táplálkozással történő összegüggése miatt Omega3 zsírsav táplálék kiegészítőt, vagy tengeri halat egyen a lány.

2012. aug. 15. 10:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!