Milyen fehérjeturmixot igyak, ha a célom az izomnövelés?
Ha zsíros vagy, akkor nem ajánlom a tömegnövelőket, sima izolátum vagy koncentrátum megfelelő.
A fehérjeturmix NEM instant izom, tehát ki kell számolni mellé a napi fehérje (szénhidrát, zsír) beviteledet szilárd kajából, és úgy is kell edzeni, hogy a fehérje ne kidobott pénz legyen.
Olvasd el a Sárga kapszula c. könyvet, ingyenesen letölthető.
(Nem akarok reklámozni, de amúgy én a Scitec termékeit fogyasztom, nagyon hatásosak és finomak!)
Egy fehérje minőségét a biológiai értékével lehet besorolni. Ez azt jelenti, hogy mennyi és milyen arányban van benne esszenciális aminosav. Tény, hogy tápkiegek esetében a tejsavó peptidek (izolátum, hidrolizátum) BV értéke a legmagasabb, akár 159!!! A tojásalbumin BV 91-es. De például a növényi szója BV-je csak 74!!!!
Testépítő viszonylaban hatványozottan fontos a BV érték, a felszívódó fehérje mennyisége. A kevert fehérjék is jó választás. De nem az olyan kevertekét, amik 80-90% szóját tartalmaznak. Whey - tojás - milk - arányok legyenek igen magasak egy kevert fehérjében, és ne a szója.
A másik szempont a dizájner protein választás esetében a protein mennyi %-ban található! Sajnos egyre több esetben olvasható 60% körüli, sőt ez alatti protein is. Ez esetben sajnos szénhidrátot vásárolunk igen magas áron.
Végül pedig köztudott, hogy a minőségi protein ismérve a BCAA tartalma. Ezen belül az L-Leucin tartalma!!!
FONTOS!!
- Sose márka nevek alapján válassz!!
- A reklám dumákat feljtsd el!!!
- Nézd meg fenntebb leírtak alapján mit tartalmaz a kiválasztott protein!!!
Szilárd étkezésedre oda kell figyelni. Testsúlyod, korod, fizikai aktivitásod függvényében kellene étkezned. Ajánlatos napi többszöri (5) étkezés. Keveset, sokszor, hogy folyamatosan, nem megterhelve az emésztésed. Soványhúsok, nyers, vagy párolt zöldségekkel, esetleg savanyított tejtermékek.
Elsőrendű proteinek: hús, hal, tojás, soványított tejtermékek.
Tápkieg esetén magas BV értékű whey ezenbelül hidrolizátumot is tartalmazó protein. Magas BCAA, L-leucin tartalommal.
Szénhidrátok: teljes kiörlésű pékáruk, zöldségfélék, gyümölcsök, burgonya, rizs, stb. Figyelni a GI indexet.
Tápkieg esetén: vitargo, palatinos
Zsírok: többszörösen telítetlen zsírsavak (oliva, lenmegolaj) taápkieg esetében omega, flexseed, MCT
Izomzat növelése, megtartása, esetén is jó megoldás tápkieg esetében megnövelni a BCAA és /vagy L-Leucin, HMB bevitelét. Illetve protein választása esetén olyan proteint választani, ami magas whey (hidrolizátumot is tartalmazó) protein. Magas BCAA, leucin értékekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!