Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Elkezdtem futni. Jó ez így?

Elkezdtem futni. Jó ez így?

Figyelt kérdés

Tesómmal végre rávettük magunkat, hogy elkezdjünk mozogni, hiszen az utóbbi 4 év alatt felszaladt mindkettőnkre kb 10-15 kg felesleg. Én 159 cm vagyok, 64 kg. Ezt szeretném lefaragni először kb 50 kg-ra. Azzal már meg lennék elégedve, főleg ha izom is lenne rajtam.

Ma 1 km futottam(de inkább kocogtam) le, de már ezt is szinte megterhelőnek éreztem. Az étkezésemen annyit változtatok, hogy több csirkét fogok enni, és kevesebb cukrot, kenyeret, köreteket(krumpli, rizs, tészta). Helyette gyümölcsöket, zöldségeket, joghurtokat próbálok meg bevezetni az étrendembe.

Ha 15 kg szeretnék fogyni, ahhoz nem elég a futás, kellene még valamilyen erősítő torna is? Pl hasprés, fekvőtámasz, stb.?

Ha fejlődni akarok futásban(állóképesség növelés), azzal az alakomat is formálom? Vagy csak egyszerűen szellemileg leszek kitartóbb? Hogy csináljam? Időre menjek(kitűzöm, hogy ma 15 percet futok, holnap 17-et, stb.) vagy távra(ma 1 km, holnap 1,25 km, atb.)?

Melyik a hatásosabb? Vagy mindkettő egyszerre?

Köszönöm! 20L

2012. jún. 7. 22:50
 1/8 anonim válasza:

Nagyon jól teszed :) Nem sértés, de tényleg van rajtad felesleg, bár nem tudom, lehet h jól áll neked, hisz vkinek jól áll... de persze ha nem érzed jól magad, akkor :)

Ha most kezdtél el futni, akkor első nekifutásra jó az az 1km. Én nem ajánlom az időt, az megterhelőbb, mint ha távot tűzöl ki magadnak. Ugyanis a szervezetedbe a kaja minden nap másképp emésztődik, máskor eszel, tehát ugyanúgy nem tudod beállítani az energia ellátásodat mint az előtte való nap. Nekem nem 1x volt már, h a napi 8 km-em az egyiknap simán lefutottam, másnap meg a felénél megvoltam halva. Tehát táplálkozástól is függ, hogy bírod a futást, ezért sem érdemes időre menni, hisz azt úgyis megszeged.. lehet az egyik nap ügyes leszel, utána meg lassú. Én amúgy úgy kezdtem, h futottam kb fél km-t, sétáltam vagy 100-150m-t, aztán megint 500 m. És kb így lefutottam minden nap 3 km-t, meg közbe pihentem. Aztán te azt már érzed, h képes vagy e egybe lefutni a 3at, hisz utána az jön.. pihenés nélkül :)

A táplálkozással nincs baj, bár a rizsa bőven belefér a napi kajádba, inkább a krumplit meg a tésztát kerüld. Édességet is egyél mindenféleképpen, lehetőleg vmi gabona legyen.

Hát, csak futással is le tudod adni a 15 kg-ot, és igen, formálod magad. Nekem a futástól lett izmos combom, kockás hasam, tehát ez mindenre jó. Amire még figyelj, h ha futsz, rendesen járjon a kezed előre-hátra, ne csak felpóckolva legyen a mellednél

2012. jún. 7. 23:14
 2/8 anonim ***** válasza:

Az 1 km azért elég kevés. Bemelegítéshez elég kb. Miután edzetlen vagy kb 10 percnek saccolom. Legalább 40 perces kocogások kellenének, de a 60 még jobb lenne. A szép lassú kocogástól nem fogsz kifulladni és bírni fogsz hosszabb időt is. Mert mindenképp több mozgásra van szükséged. Ha csak fogyni szeretnél elég a futás, de én javasolnám, hogy csinálj valamilyen erősítést is még mellé.

Az étkezésre mindenképp oda kell figyelni, ennek komolyabban utána kéne olvasni. Sok fehérje, kevés szénhidrát, napi ötszöri étkezés, stb...

2012. jún. 7. 23:19
 3/8 anonim ***** válasza:
jó ez igy, csak fuss többet, mert az egy km nagyon kevés... :) sok sikert és kitartást
2012. jún. 8. 00:20
 4/8 anonim válasza:
Én egy hónapja kezdtem el fogyókúrázni,de igazából nekem nem a súlyom miatt kellett,hanem mert nagyon punnyadt voltam:-)Én úgy csinálom, hogy kisebb adagokat eszem, de rendszeresen, valamint este 6 óra után már nem eszek és futni is elkezdtem,ami mellé karcsúsító-és hasizomgyakorlatokat végzek.A futás nálam úgy történt, hogy először csak2 km-t futottam 1 héten 4x,majd ezt növeltem 3km-re és így tovább..A végén 10km lett belőle,amit hetente 3x,hétfőn,szerdán és pénteken futok le,a köztes napokon pedig csak 2km-t futok,levezetésképpen.De a tornát minden nap csinálom és így elég hamar jelentkezik ezek eredménye. Ha kitartó vagy és van célod, amit kitűzöl magad elé,könnyebben fog menni a dolog.Sok sikert!:-)
2012. jún. 8. 06:47
 5/8 anonim ***** válasza:

[link]

Próbáld ki, nagyon jó szerintem.

2012. jún. 8. 07:33
 6/8 A kérdező kommentje:

Tervezem, hogy mostantól az lesz az edzésem, hogy:

bemelegítés kb 10 percben, 1 km kocogás folyamatosan, mivel ez most még kifáraszt, ezután kb 500 m séta, majd 250 m kocogás, 250 m séta, 250 kocogás, amíg bírom. Esetleg a sétás szakaszokat rövidítem majd, nem akarom megszakítani sem magam. Meg ha nagyon leterhelem a szervezetem, másnap nem lesz se kedvem, se energiám elmenni mozogni. A végén pedig néhány nyújtó gyakorlattal levezetném a futást. Ezt kb 40 percig csinálnám eleinte, és 1-1,5 hónapon belül szeretnék eljutni odáig, hogy 3 km-t folyamatosan le bírjak futni.

Próbálok figyelni a kezemre, ugyanis tegnap vettem észre, hogy csak úgy volt eddig minden futásnál, és semmilyen fáradtságot nem éreztem, de tegnap figyeltem rá, és húúú... :D

Köszönöm a biztatást, és az eddigi tanácsokat! :)

2012. jún. 8. 09:59
 7/8 anonim válasza:

Szia, olvastam amit kiírtál, sok sikert ! :)

Én is ugyanígy vagyok egyébként, 159 cm és 64 kg, pont ugyanannyi kilótól szeretnék megszabadulni. Azt az 1 km-t te mennyi idő alatt kocogtad le?

2012. jún. 8. 10:12
 8/8 A kérdező kommentje:

Szia!

Kb. 8 perc alatt, de pontos időt nem tudok mondani, mert csak telefonról néztem meg az időt. Majd legközelebb normálisan lemérem :)

2012. jún. 8. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!