Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Múltkor futás előtt ezt...

Múltkor futás előtt ezt ettem, mit egyek most?

Figyelt kérdés

Múltkor nagyon sokat futottam: 20 perc gyaloglás (fel-levezetés) közben 2-2 percre álltam meg és 60 percet futottam.

Előtte bűnöztem: reggel megettem grízes tésztát, mézet, és lekvárt is... tudom, rossz ch...

De amikor barnakenyeret ettem, meg zabkását ettem, akkor sosem tudtam ilyen jól futni! (általában zabkását reggelizem, tk kenyeret, rá másfél órára megyek futni) Bezzeg amikor ezt a szemét cukrot ettem akkor igen...

Tudom, hogy a zabkása az egészséges választás, meg a tk kenyér, vagy barnarizs, de a cukor miatt tudtam olyan jól futni, nem?

Mit ehetnék, ami egészséges, nem cukros, de mégis ilyen jó futási eredményt hoz?

2012. máj. 29. 17:50
 1/6 anonim ***** válasza:

A szénhidrát energiaforrás, és a rossz szénhidrátok pontosan attól lesznek rosszak hogy sok energiát adnak rövid idő alatt. Mert a sok energiából nem tudod mindet felhasználni és egy részét elraktározod. Ha ráadásul nem is sportol valaki akkor lényegében az egészet elraktározza. De ha jó sporteljesítmény a cél vagy súlyzós eddzés után a kiürült izmok gyors tápanyag ellátása, akkor pont ezek a jó szénhidrátok. Persze lenne még ezen mit részletezni, neked valószinüleg csak azért ment jól a futás mert többféle szénhidrátot ettél de egy sima cukor úgy megdobja az inzulin szintet hogy a sok inzulin hamar elszállítja az összes cukrot, leesik a vércukorszint és 10-20perc energetikusság után álmos lesz az ember és erőtlen.

Viszont a komplex szénhidrátok is különböző sebességgel szívódnak fel, a mozgás előtti rizzsel lehet jobban jársz mint a zabpehellyel. De ezeknek utána kéne nézni és kitapasztalgatni van e egyáltalán érezhető különbség.

2012. máj. 30. 11:47
 2/6 anonim ***** válasza:

nemtudom miért energetikusságot írtam :D

nem minden energetikus energikus de minden bolha madár. (ez máshogy nem jön ki)

2012. máj. 30. 11:51
 3/6 A kérdező kommentje:

Fogyni akarok, zsírveszteseg a cel. Delelott szoktam futnii. Reggelire egyek rizst? Feher vagy barnarizst?

Amugy csak cukrosat ettem futas elott nem volt komplexch.

2012. máj. 30. 11:52
 4/6 anonim ***** válasza:

A fruktóz a többi cukorhoz képest lassú (de diétában attól még rossz) a liszt pedig komplex szénhidrát (de ahhoz hogy jó legyen túl gyors)

Az együtt elfogyasztott tápanyagok is befolyásolják egymás felszívódását és hasznosulását, zsír és (nem teljes értékű) fehérje is van a legtöbb élelmiszerben.

A 20perc utáni erőtlenség arra vonatkozik ha csak simán szőlőcukorral telezabálja magát valaki.

Azt egyébként megtanultam hogy mik a jó szénhidrátok de sokkal méllyebben nem merültem bele, igazából nem csak a felszívódás sebessége számít. Szerintem a zabpehely az egyik leg lassabban hasznosuló a rost tartalma miatt, ugyanakkor a fehér riszre mondják hogy már szinte túl gyors, igazából hússal fogyasztva lesz optimális a felszívódása. A teljes kiőrlésű kenyeret meg valahova a kettő közé saccolom.

Még azzal lehet bonyolítani a dolgot hogy egyénileg más hatékonysággal emésztjük a szénhidrátokat, van aki a rizstől lesz álmos én a sok zabpehelytől. (mert az emésztés sok energiát igényel de nem tud mindenki mindent egyformán jól megemészteni)

2012. máj. 30. 12:14
 5/6 anonim ***** válasza:

A rizs amúgy nem annyira illik reggelihez, lehet hogy már a tk kenyér és a zabpehely közt is veszel észre különbséget.

A barna rizs egyébként pontosan azért jobb diétába mert lassabb. Viszont csak mert szeretek sokat írni, azt nyomatékosítanám hogy azért mert elvileg a fehér rizs a leggyorsabb ami még belefér nem biztos hogy attól leszel a leg energikusabb, tehát nem tudom megmondani a tutit hanem neked kell kísérletezni a szénhidrátokkal.

2012. máj. 30. 12:22
 6/6 A kérdező kommentje:
Koszi a segitseget!
2012. máj. 30. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!