Mit csinálnátok a helyemben? (140 kg/18 éves/F)
Kiskorom óta kövér vagyok. Nincs semmi bajom (sokat eszem és mozgás szegény életmód). Két választási lehetőségem van. 1. Folytatom ezt az életmódot és ilyen kövér maradok. 2. Elkezdek fogyózni, de nem tudok egészségesen. Sokan mondták, hogy csökkentsem az adagokat, de az a helyzet, hogy nálunk az a normális étel ami másoknál nasi. Az étrendünk: palacsinta, pizza, rizs, tészta (rizs és a tészta is jó olajosan), néha leves, lecsó. Az szüleim is túlsúlyosak, próbáltam már őket rávenni, hogy egészségesebben étkezzünk, de hiába. (Igazából komolyan még nem ültem le velük beszélgetni, de nem is tudnék mivel még soha nem volt ilyen, szóval ez nem megy.) A kisebb adag azért nem megy mivel, ahogy megettem 2-3 db palacsintát rögtön jön a többi, úgy hogy képtelen vagyok megállni, másrészt üres szénhidrát szóval jól sem lakom vele, ugyan ez a pizza. Egyedül a rizs az amit kisebb adagban tudok enni és amiben van némi rendes tápanyag. Suliba 2 zsemlét szoktam hordani amivel eddig soha nem sikerült jól laknom, szóval amikor haza esek suliból rögtön éhes vagyok.
Igazából az érdekelne, hogy mit tartotok egészségesebbnek.
Ha maradok ennél és nem fogyok le, vagy ha drasztikus kalória csökkentéshez kezdek: Az egészséges fogyókúra azért nem megy mert nincs pénzünk külön nekem főzni (a szüleimnek eszük ágában sincs lecserélni a mostani menüt). Saját zsebpénzemből zabpehelyre és tk. kenyérre futná hosszabb ideig (38 k Ft van, ugye ebből ruházkodni is kell). A zabpelyhet reggel enném a tk kenyeret szendvicsként vinném iskolába. Délutánig ellenék, de itthon nincs mit enni 15:30 után. Talán még gyümölcsöt tudnék beszervezni magamnak délutánra, az lenne az ebéd és a vacsora. Meg ha néha van rizs és valami normális étel akkor azt (heti kb. 3-4 x -szer). Így elég gyorsan fogynék mivel drasztikusan csökkenne a kalória bevitelem, az érdekelne, hogy ez a módszer egészségesebb a mostani életvitelemnél? Fogyni szeretnék, de úgy nem ha még rosszabb helyzetben leszek akkor, ha lefogytam mint most. És mozgásnak pedig heti 2-szer 10 min futás és némi súlyzós edzés a suliba.
Hát haver, az a helyzet, hogy a kérdésedre saját magad válaszoltál, illetve tudod mi a probléma, es hogy kell megelőzni. Amíg nem szeded össze magad, és nem állsz ellen a kajának, addig felesleges is bármibe belekezdened. Tippek: kisebb adagokat egyél (mondj nem-et akkor, amikor a legjobban izlik !!!), mozogj(menj el bicajozni, korcsolyázni, stb. valamit sportolj.)
A tested magától nem kezd el fogyni, és kétlem hogy itt a "fórumon" valaki segít majd, mert elsősorban neked kell akarnod!
Elöször is, amit saját amgadnak veszel az NE szénhidrát (zabpehely, kenyér) legyen, mert abból igy is sokat eszel, hanem zöldségfélék, meg valamennyi fehérje.
Másodszor ekkora túlsúllyal futni TILOS, mert rekordidö alatt elkpnak az izületeid, helyette gyors séta a megfelelö.
Eleve 10 perc semmi, legalább egy órát kell egyfolytában mozognod, hogy valami hatása legyen.
De a fö gond az étrended.
A családi kajákból csak nagyon keveset egyél - meg lehet állni 2-3 palacsinta után is, nem igaz, hogy utána kell a többinek is jönnie.
De próbálj minél több, lehetöleg nyers zöldséget enni, mert attól jóllakottnak érzed magad és sok kalóriát meg tudsz spórolni.
Elsö lépésként jó lenne a háziorvossal beszélni, mert ekkora túlsúlynák már célszerü elöször általános kivizsgálást tartani. UTána ö át tud utalni dietikushoz, aki segit olyan étrendet összeállitani, amitöl nem maradsz éhes, mégsincs benne túl sok kalória.
Reggelire is ehetsz teljes kiőrlésű kenyeret, úgy később leszel éhes. Uzsonnára mehet a szendvics, meg a gyümölcs.
Edzés után fontos, h ne egyél szénhidrátot, különben kárba vész a meló. Edzés után egyél húst: ha csirkemellre nem telik, egyél virslit (kenyér nélkül, cukormentes mustárral) salátával. Ha lehet, este hat után ne egyél. Ha mégis, gyümölcsöt semmiképp (azt inkább napközben), csak zöldséget. Édesség, fehérlisztes cuccok kizárva! Nassnak sárgarépa. Ital ízesítés mentes zöldtea, citromos víz (szénsavmentes).
A mozgás, amit írsz, kevés. 10 perc futás max bemelegítés. Tekintettel a túlsúlyodra én a biciklizést illetve az úszást javaslom zsírégető edzésnek, az izmok fejlesztéséhez jó a súlyzózás (de ne ész nélkül csináld, nézz utána, alakíts ki edzéstervet). Hajrá!
Régen én is kb ugyanilyen kövér voltam. 190cm és 120kg. Először is legyen napi 5-6 étkezésed. Reggeli ahogy írtad úgy jó(a zabpehely) Aztán tízórai is jó( Tk kenyér valami felvágottal.) Ha utána hazaérsz és szemét kaják vannak akkor esetleg megkérhetnéd szüleidet fizzesenek be menzára( Csak jobb ételeket adnak mint a pizza,palacsinta stb..) De ülj le velük beszélni és magyarázd el nekik,hogy mik a céljaid. Ebédre igazából legjobb lenne csirkemell valami zöldséggel esetleg kevés rizzsel. Uzsonnára valami gyümölcs meg egy light joghurt. És vacsorára is valami fehérje kellene mint ebédre.
Csak így tudsz úgy lefogyni,hogy ne hízz vissza.(legalábbis ez a kaja része.)
Na most jön a mozgás. Próbelj meg mindenhova gyalog menni , futni még csak ovatosan mert nagyon megterheled a lábad vele. (Esetleg konditeremre nem gondoltál? )
Harmadik fontos dolog: Igyál sok vizet!! 20kg-ra jusson 1l víz. szóval kb 6 liter vizet kellene meginnod8 (VIZET! nem cukros üditőket stb..)
Esetleg még egy magasságot leírhatnál ...
De sok sikert !! Nekem is sikerült 120kg->82kg. Csak oda kell figyelni dolgokra
mindenképp keress fel egy orvost! de tényleg, inkább egy szakember véleményre alapozz, nehogy azokra, amiket mi itt mondunk.
a 2. kommentelővel nem értek egyet abban, hogy ne zabpelyhet és TK. kenyeret vegyél, ugyanis szénhidrát és szénhidrát közötti különbség ég és föld lehet. az viszont igaz, hogy zöldségeket is érdemes lenne beszerezni, de a zabpehely pl. nagyon jó, ezzel (mint reggeli) alapozod meg az egész napodat, később tör rád az éhség és elvileg (egy dok.filmben láttam) a nap folyamán kevésbé fogod kívánni "rossz" ételeket.
és egy fontos dolog! lényeg a FOKOZATOSSÁG. ha ennyi kg vagy, akkor bizony nem volt egy mértékletes életmódod, márpedig ez a legfontosabb. emiatt azt mondom, elsőnek az is nagy lépés lenne, ha megálljt parancsolnál magadnak és csökkentenéd az ételadagokat. véleményem szerint, ha hirtelen váltanál, pár napnál vagy hétnél nem bírnád tovább, csak ha nagyon elszánt lennél és támogatást is kapnál. és miután már meg tudsz állni, az adagok pedig töredékei a régieknek, akkor építs be új, egészséges szokásokat. mire lefogysz, az sok idő, éppen ezért próbáld megtisztulásként megélni ezt, élvezd, hogy egyre jobban és jobban érzed magad a bőrödben, ahogy kevesebbet eszel és mozogsz. és mozgásban is ez a lényeg! eddig nem mozogtál? kezdj el, bármit! sétálj, minden nap kicsivel többet, kicsivel tempósabban. a lényeg, hogy folyamatosan fejlődj, közeledj a célod felé. és akkor ELÉRHETED. nincs lehetetlen, idő az kell, de EL TUDOD ÉRNI, érted? KÉPES VAGY RÁ. egy sokkal jobb, egészségesebb élet vár rád!
és ne feledd: orvost keress fel mindenképpen!!! ő talán a szüleidre is hatni fog, ez nagyon fontos! nem tehetik azt, hogy nem biztosítanak neked ehhez hátteret, hiszen mégis a te szüleid, az egészségesebb életmód pedig a te javadat szolgálja.
én hiszem, hogy sikerülni fog neked. ebben biztos vagyok, csak legyél elszánt és tarts ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!