154 centi vagyok és 54-55 kg. Ez nagyon sok? Hogyan tudnék lefogyni? Nagyon szeretek enni. (13éves vagyok)
Én úgy tudom, hogy a magasság mínusz 100 az megadja az optimális kilót súlyra....
De nézz testömegindexet, és az alapján várd be a súlyoddal a magasságod....
Szia, a leírtak alapján nem vagy kövér. Ne vedd figyelembe a 11 éves hozzászóló véleményét.
Ne fogyókúrázz, főleg ne éhezz, annál rosszabbat nem is tehetnél. Nemcsak azért, mert a fejlődő szervezeted nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, hanem mert hosszú távon éppen az ellenkezőjét éred el. A szervezet rááll arra, hogy minimális tápanyag-ellátottság mellett kell fenntartania magát, ezért minden bevitt kalóriához ragaszkodni fog. Utána többet fogsz hízni, mint amit leadtál. Szép lassan, évek alatt.
Táplálkozz egészségesen és mozogj sokat. Keress a szüleiddel egy dietetikust, aki megmondja, mi is az egészséges táplálkozás a számodra.
De kezdetnek jó, ha elhagyod a feldolgozott élelmiszereket, nem eszel cukrot, finomított lisztet, fehér kenyeret, felvágottakat, rántott dolgokat, sült krumplit, gyorséttermi kaját.
NE EGYÉL MESTERSÉGES ÉDESÍTŐKET, különösen ne aszpartam-tartalmút, mert MÉRGEK! (Ez van majdnem minden diétás üdítőben, rágóban, cukorkában, stb, és mára már óriási szakirodalma van annak, hogy nagyon káros.)
Ha kell az édes íz, használj steviát (ejtsd: sztívia), ez ráadásul kiváló gyógynövény is. Kis mennyiségben ehetsz mézet, csak ízesítésként.
Viszont egyél SOK zöldséget (napi akár 2-3 kiló is lehet), gyümölcsöt, mindkettőt lehetőleg nyersen (alaposan megmosva, tisztítva!), teljes őrlésű gabonából készült kenyeret (de nem sokat), kis mennyiségben aszalt gyümölcsöt és magvakat, TOJÁST, főleg reggelire, tejterméket lehetőleg csak feldolgozva és natúran, és viszonylag kevés fehér húsfélét, lehetőleg frissen sütve (ebben benne van a hal is! De ne pangasius legyen, mert ami hozzánk jut olcsón, az tele van nyomva antibiotikummal és hormonokkal a nagyüzemi tartás miatt, és a Távol-Keleten, ahonnan hozzák, nincs olyan minőség-biztosítási rendszer, mint nálunk.)
Jó irány, ha helyi élelmiszereket eszel.
Akkora a szakirodalma a táplálkozásnak, hogy egy ilyen hsz-ben lehetetlen leírni mindent. Keress egy dietetikust.
A tojást pedig nem véletlenül emeltem ki, pl. itt is találhatsz róla bővebbet: www.tojaskonyv.hu
A mozgásban pedig lehet erősítés is, de nem szabad csak azt önmagában. Megfelelő arányban kell cardio, bemelegítés, nyújtás is. Én nem tudom, hogy egy 13 évesnek mi a megfelelő arány, keresned kellene egy jó szakembert, aki nem széthajt, hanem alakformálást, fittséget, és rugalmasságot szeretne nálad elérni. Ha megtanulod a tornagyakorlatokat, már magad is tudod végezni.
NAGYON FONTOS: tanulj és végezz rendszeresen gerinctornát, de MAGADTÓL NE KEZDD EL, (nagyon komoly károkat okozhatsz magadnak), hanem keress egy oktatót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!