A rizsnél a tasakon feltüntetett kalória 100g/310 Kcal, de ha megfőzőm az egész csomit, akkor fözve több a súlya. A kész rizsből 100g-nak 310 a kalóriája vagy az egész csomagnak annyi?
Nézd meg, hogy az adott rizsnél a kalória tartalom a szárazanyag-tartalomra, vagy az elkészült rizsre vonatkozik.
". Az élelmiszerek egy részének több mint felét víz alkotja, ilyen a megfőtt zabpehely (84,5%), a főtt makaróni (78,4%), főtt tojás (73,2%), főtt rizs (72,5%), baromfihús (70,3%), hátszín (61,9%)..."
természetesen a szárazra. gondolkodj egy picit, kalóriát számolni csak úgy lehet. és ha belejöttél, akkor kezdd el számolni a tápértékeket is, mert annak van igazán értelme.
amúgy aki azt mondja, hogy 1oo g rizs 31O kcal, az át akar vágni. akármilyen rizs az, csak 35O körül van.
Első válaszoló, akkora egy segg vagy, és még a kérdezőt oltod! Ha megszívja magát vízzel akkor nem ugyanannyi rizs lesz 100 g!!!
Tehát, 100 g rizs kalóriatartalma nem egyenlő 100 g főtt rizs kalóriatartalmával!!
100g száraz rizs energiatartalma 350kcal!
Szárazon kell mérni!
A rizs, bab, tészták esetén általában a száraz állapotra vonatkozó értéket szokták feltüntetni, ami jóval nagyobb hiszen 100 grammba több pl. rizsszem fér bele könnyű, száraz állapotban.
Megfőzve megszívja magát vízzel, így 100 grammba már kevesebb rizsszem kerül, így 100 gramm össz kalória értéke is kevesebb lesz.
Attól függ, hogy melyik kalóriaértékkel kell számolni, hogy száraz vagy főtt állapotban méred le.
Nézd meg ezt az oldalt, itt fel van tüntetve mindkét érték:
Köszönöm ez nagyon jó link.
Hát én végül úgy számoltam,hogy ami a dobozon fel volt tüntetve 100g 310 Kcal.Mivel pont egy csomit főztem meg azt úgy vettem,hogy,akkor az 310 Kcal.
Bár megfőzve majdnem a duplája súlyban volt,de a többlet súlyt az tényleg víz tette ki...
A linken amit az utolsó írt,külön van feltüntetve a nyers és a főtt Kcal,de ennek mi értelme van?
Ki eszik nyers rizst???
Akkor miért nem csak a kész étel kalória értékét tüntetik fel?
Nem is olyan könnyű ez a kalóriaszámolás.
Annyiból jó,hogy már többmindennel úgy vagyok,hogy ez nem eszem meg,mert legalább x kalória...
Persze van,hogy főttételnél nem tudom kiszámolni a kalóriát és akkor oda van az egész napom. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!