Valaki elmagyarázná nekem ezt az alapanyagcsere-dolgot?
Tehát azt értem, hogy kiszámoljuk az alapanyagcserénket, hogy mennyi kalóriára van szükségünk, ha nem csinálunk semmit, csak létezünk.
Ugye ez a kalóriaszám nő, ahogy hozzáadjuk azokat a tényezőket, hogy mozgunk, sportolunk (ki milyen intenzitással), biciklizünk, sétálunk...
Ha megvan ez az értékünk, akkor tudjuk, hogy fogyáshoz csökkentenünk kell a bevitelt, tehát ennél X %-kal (tudtommal ez 15-30% között van) kevesebbet kell bevinni.
De mi van akkor, ha ez a kiszámolt majd X %-kal csökkentett érték kevesebb, mint az alapanyagcsere? Igaz az, hogy nem lehet alá menni?
akkor az van, hogy a tested igen sza.rul érzi magát, ilyenkor szokott lenni az is, hogy leáll a fogyás, mert védekezésképp elkezd lassulni az anyagcseréd (nem az alap, hanem a többi) emiatt kevesebb energiád lesz természetesen, gyengül az immunrendszer etc.
ezért kell mozogni, hogy a fogyós energiabevitel lehetőleg messze az alapanyagcsere fölött legyen, és ne ott arrafelé.
De hát én futok, nem koplalással kívánok fogyni, de lehet, hogy tényleg nem értem..
Van egy étrendem (nem titok, Lifetilt), ott átlag 1000-1200 kalóriára jön ki egy nap de nem éhezek egyáltalán, mindig jóllakok (én, aki pár hete még unalmamban is bevágtam 3 tányér spagettit).
Fogytam már valamennyit és jól érzem magam. Lehet, hogy elszámoltam valamit, most utána járok.
nem kell hogy elszámolj valamit, a sejt szintű energiaigényt pontosan kiszámolni lehetetlen.
közelíteni lehet, méghozzá úgy hogy számolsz egy FELSŐ határt, és megnézed hogy ha ennyit eszel akkor 1 hét alatt mennyit fogysz. ha nem fogysz, akkor csökkented a szénhidrátot.. és ezt így zongorázod végig, hogy ne legyen több heti 1 kg fogyásnál.
ha rögtön 1200kcal-lal indítasz, akkor rögtön lassul az anyagcseréd, persze hogy jóllaksz, alkalmazkodsz a helyzethez, csak neked nem ez most a célod.
majd ha nem lesz kaja, akkor az lesz a lényeg hogy alkalmazkodj, lassuljon le az anyagcseréd és ne fogyj.
most az, hogy gyorsan tartsd.
Kedves kérdező! felteszek egy kérdést.
Az alapanyagcserém 1800 kcal, és a diétám alatt minden áldott nap letekerek 160 km-t bringán 2500 kcal-t felhasználva (közel pontos pulzusmérővel mért érték, nyilván nem ennyi a valós, de most induljunk ki ebből), szerinted mennyi kcal-t kell bevinnem naponta, hogy fogyjak úgy hogy az anyagcserém ne lassuljon, és ne veszítsek izmból sem? 1800+2500 = 4200 kcal - 5-500 kcal tehát legalább 3500 kcal-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!