El tudná valaki magyarázni? (bővebben lent)
18 éves, ~160cm magas lány vagyok, 48 kilogrammal.
Elsősorban nem fogyni szeretnék, hanem szálkásítani, mert hiába nincs rajtam sok felesleg, azért mégis jó lenne formásodni, gondolom értitek. Korábban sokat sportoltam (futás), de valahogy lassan abbamaradt, és ezt érzem is magamon. Tehát az alap, hogy újrakezdem az intenzív sportot napi egy órában. Viszont az étrenddel kapcsolatban kicsit összezavarodtam.
Napi ötszöri étkezés, teljes kiőrlésű dolgok, natúr joghurt, túró, zöldségek, gyümölcsök, magvak, sok folyadék, cukros és édesítőszeres dolgok kerülése...stb. Ez eddig rendben van, évek óta így eszem, bár a mennyiségre nyilván nem figyeltem annyira, mint ezentúl szeretnék.
Csak nem egészen értem ezt a fehérje/szénhidrát dolgot. Kiszámoltam az energiaszükségletem az orvosilexikon.hu-n, és 246 gramm ajánlott szénhidrátbevitelt dobott ki. Sok helyen viszont ennél jóval alacsonyabbat ajánlanak. Miből juthatnék fehérjéhez (a tofun kívül), ha vegetáriánus vagyok megközelítőleg két éve?
csak húst, halat nem eszel?
natúr joghurt. túró, sováyn zsírtartalmú sajtok, gomba, lencse, zöld, sárgaborsó, babok, tojás, kefír, cottage cheese
reggeli.zabpehely joghurttal és gyümölcsökkel
tízórai kefír/joghurt gyümölccsel
ebéd: lencseleves mozzarella sajttal(light), lencsefőzelék főtt tojással, rizs tofuval, zöldségekkel, gombás-zöldséges rizotto sült tojással, gombapörkölt, tojáspörkölt, túrógombóc gyümölccsel zabkorpába forgatva, teljes kirőlésű tészta(túrós, zöldséges-tofus), sajtos-tejfölös, paradicsom-gombás, sárbaborsókrémleves piritott tofuval, zöldségfasírttal, töltött gomba(tojással, túróval, lencsével) zöldborsóleves, tojásleves, zöldséglevesek, rizsgombóc(rizs+fűszer+tojás és zöldség reszelve(srépa, cékla stb) ez sütőben egybesütve, lencsefasírt, zöldborsókrémleves mozzarella golyókkal, cottage cheese sajttal, zöldségekkel egybesütve, paradicsomleves fűszeres tofuval
uzsonna kefír, joghurt
vacsora túró gyümölccsel v zöldséggel
"Miből juthatnék fehérjéhez (a tofun kívül), ha vegetáriánus vagyok megközelítőleg két éve?"
Tejtermékekből és tojásból.
hú, köszönöm a válaszokat.
ezt a fehérje/szénhidrát dolgot nem tudná valaki röviden elmagyarázni?
hány gramm kellene belőlük?
trükkös..
orvoslexikont láttad, az viszonylag jó eredményt ad. energia bevitelt persze neked majd ki kell tapasztalnod, mert azt nem tudja elég pontosan meghatározni, tényleg csak közelítőleg.
amit kiszámol ch igényt, azt normális minőségű forrásokkal vidd be (rozskenyér, zab, rizs (barna rizs))..
fehérjét.. gondolom te döntöttél hogy elrugaszkodsz az emberi táplálkozástól, hát hajrá. a tejtermékek nagy inzulinszint emelkedést váltanak ki (utána olvashatsz, szerintem nem nekem kell kifejtenem hogy későbbi betegségeket mennyire kell(ene) már most megelőzni) illetve a szója egy takarmánynövény, állatok és olyan emberek eszik, akiknek az országában nincs elég hús mert 500 millióan vannak, így muszáj valami növényi fehérjeforrást is keresni. ezen kívül már lehet hallani a GMO növények nem csak környezetre gyakorolt rossz hatásaikról, de az emberi testre gyakoroltakról is. bár ebben én még nem vagyok meggyőződve.. mindegy, az nyilván való, hogy a takarmánynövény nem kifejezetten alkalmas egészséges emberi tápláléknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!