Melyek a műkaják? Fogyókúrás szempontból.
Tehát a zacskósleves, vagy a maggi tasakos alapok vagy knorr rafinériák használata annak számít?
Vagy ez a mekis kajára vonatkozik?
Gyrostál belefér (abban igazi hús van, sültkrumpli ugye meg zöldségek)?
A mekis kajáról annyit: a hipermarketben vásárolt húsban tudod, mi van? Ugyanígy nem.
Amúgy nekem pont egy mekis saláta vette el a kedvem egy életre a nagyüzemi zöldségektől, olyan paradicsomot raktak bele, ami alig volt még narancssárga, íze semmi. Azóta figyelem, és normálisan megérett, pros paradicsomot nem is árulnak sehol.
ma 11:55 te nagy testépítő vicc,nesze!
"A csaló nap
Sajnos a csaló nap nem azt jelenti, hogy teljesen ész nélkül tömheted magadba az agyoncukrozott és zsíros ételeket. A csaló nap népszerű dátum lehet a naptáradban, de nem egy eszetlen ételorgia ideje. Okosan szabad csak enned, de mindez sokkal jobb, mint a koplalás.
Alapjában véve egy "szabályozott" csaló nap során a rendes diétádnak megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírt kell bevinned, viszont itt-ott ehetsz olyan ételeket, amikről korábban csak álmodoztál, mondjuk egy pizzát. Az extra kalóriák túlnyomó részének azonban komplex szénhidrátokból, pl. zabpehelyből, gabonapelyhekből, rizsből, tésztából, vagy krumpliból kell származnia.
"
"puffasztott, porosított, bizarra színezett"
Puffasztani az ehetőség emészthetőség miatt kell!A kukoricát pattogatás nélkül pld nem lehet enni emészteni.Zacskós levest nem lehet szárítás őrlés nélkül készíteni!Színezni a gusztusos állapot miatt szoktak. Pld a piskóta gusztusosabb szép sárgán mint fakó színűen.Húslevesbe is ezért tettek már többszáz éve sáfrányt amellett a sáfránynak kedvező élettani hatása is van.
Élelmiszervegyész
"hipermarketben vásárolt húsban tudod, mi van?"
Mi a jófene lenne benne? Poli-metil-metakrilát!!!
Élelmiszervegyész
"A csaló nap
Sajnos a csaló nap nem azt jelenti, hogy teljesen ész nélkül tömheted magadba az agyoncukrozott és zsíros ételeket. A csaló nap népszerű dátum lehet a naptáradban, de nem egy eszetlen ételorgia ideje. Okosan szabad csak enned, de mindez sokkal jobb, mint a koplalás.
Alapjában véve egy "szabályozott" csaló nap során a rendes diétádnak megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírt kell bevinned, viszont itt-ott ehetsz olyan ételeket, amikről korábban csak álmodoztál, mondjuk egy pizzát. Az extra kalóriák túlnyomó részének azonban komplex szénhidrátokból, pl. zabpehelyből, gabonapelyhekből, rizsből, tésztából, vagy krumpliból kell származnia.
"
Nem ezt mondom te majom? Te viszont hülyeséget beszéltél, mert azt mondod, hogy csaló napokon is zabpelyhet meg rizst, krumplit kell bevinni. De akkor az miért lenne csaló nap, az csak egy sima szénhidráttöltéses nap, amit verseny előtt diétában, a verseny előtt 3-4 hétben szoktam csinálni, és ilyenkor már nagyon nem fér bele a pizza meg az egyéb szemét kaja, viszont az izmok telítettségének meg nagyon jót tesz, hogyha mondjuk 3 nap 110grammos szénhidrát nap után jön egy 250grammos töltési nap.
"Az extra kalóriák túlnyomó részének azonban komplex szénhidrátokból"
Találós kérdés: hogyha egy nap én 7x étkezem diétánál, és csaló napon, ami heti egyszer van ilyenkor, a 7 étkezésből 1-ben mondjuk pizzát eszek, akkor miből fog származni a kalória "túlnyomó része"?
Pont van nálam egy Knorr Sajtkrémleves zöldtésztával, vészhelyzet esetére, ha nem jutnék kajához (a korábbi vésztartalékot kidobtam, mikor lejárt a szavatossága, remélem, ez is arra a sorsra jut 2012-ben). Bemásolom az összetételét, külön az élelmiszervegyész kedvéért:
száraz durumtészta 56,5% (durumbúza, liszt, spenót, só), módosított burgonyakeményítő (hidroxi propil-dikeményítő-foszfát), vajpor, sajtpor 6,7%, jódozott só, szárított zöldségek (paradicsom, vöröshagyma, metélőhagyma), cukor, növényi zsiradék, ízfokozó (nátrium-glutamát, nátrium-inozinát, nátrium-guanilát), aromák, stabilizátorok (nátruim-citrát, nátrium-, kálium-foszfát), tejsavó, tejcukor, vitaminok (B11, B6, Folsav, B12, C, E), tejfehérje, fűszerkivonatok (lestyán, zeller, görögszéna, szerecsendió), élesztőkivonat, fűszer, szőlőcukor, antioxidánsok (alfa-tokoferol, aszkorbinsav zsírsav-észterrel).
Na most akkor tartsa fel a kezét, aki ha főz otthon, a sajtkrémlevesbe beleteszi ezeket a hozzávalókat, hiánytalanul!
Ne akarja már nekem megmagyarázni, hogy ez pont annyit ér, mint egy egy szelet hús rizzsel, és egy adag friss vagy párolt zöldséggel, esetleg némi gyümölccsel, mert mindjárt elhiszem, és rohanok megenni. Vagy netán mint egy adag házi sajtkrémleves, ami nem csak a csomagolásról látott sajtot!!
(Most, hogy begépeltem az összetételt, el is ment tőle a kedvem... Lehet, hogy meg se várom a 2012-t a kukával. Mi vagyok én, hogy ezt megegyem?)
""puffasztott, porosított, bizarra színezett"
Puffasztani az ehetőség emészthetőség miatt kell!A kukoricát pattogatás nélkül pld nem lehet enni emészteni.Zacskós levest nem lehet szárítás őrlés nélkül készíteni!Színezni a gusztusos állapot miatt szoktak. Pld a piskóta gusztusosabb szép sárgán mint fakó színűen.Húslevesbe is ezért tettek már többszáz éve sáfrányt amellett a sáfránynak kedvező élettani hatása is van.
Élelmiszervegyész"
Újra pontosítok, ha már valakinek ilyen kis kötekedős kedve van:
Halványrózsaszín puffasztott gabonapehely cukorszórással a tetején - műkaja
Műkaja?
Mi számít annak?
Jó, a Tesco ketchup, meg a Tesco virsli tényleg egy hányinger, de manapság ki az, aki mindig természetes kajákat eszik?
Nyilván este, ha hazaérek nem fogok húst klopfolni, meg panírozni, krumplit törni stb...
Hanem veszek menüt a kínaiban, és azt eszem.
Tudom, hogy sok benne a só, meg zsíros, és egyebek, de főtt ételre vágyom, viszont kevés az időm.
Tehát szerintem mértékkel lehet "műkaját" enni.
Ne a legócskább fagyasztott, színezett, zacskós dolgokat, de ebben a rohanó világban nincs mindenkinek ideje főzni meg azon agyalni, hogy van-e ebben-abban színezék, vagy nincs.
"el is ment tőle a kedvem"
És persze nem veszed észre hogy ezeknek a döntő nagyon nagy százaléka természetes anyag!Mert a te félék ha meghallanak egy kémiai kifejezést akkor se látnak se hallanak legkevésbé veszik észre hogy egy természetes anyagot hisznek műanyagnak. Régebben a sonkát se azért ázattták sólébe hogy szórakozzanak, hanem mert nem áll el másképp.
Élelmiszervegyész
Hát ilyen értelmezésben majdnem minden étel mű - vagy minden étel természetes...
Szerintem a műkaja szónak van egy sajátos új jelentéstartalma, arra utalt a kérdező, és ezeket egészen szépen össze is szedtük neki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!