Gyakorlott kalória számolgatósok, kellene egy kis segítség, elolvasnátok?
Mint sokan itt ezen az oldalon, én is szeretnék lefogyni.:-)
8 kg lenne a célom. Az a táblázatom megvan ahol fel van tüntetve hogy pl. egy kilibe mennyi kcal, szénhidrát, fehérje és szír van...tehát ez a része világos számomra.
Hogyan számoljátok ki, hogy pl: egy tányér húslevesben, vagy egy tányért rizses húsban mennyi kalória van?
Reggel amikor felébredtek, akkor előre megtervezitek, hogy mi legyen a napi kaja bevitel, kiszámoljátok, és a szerint étkeztek? hogyan csináljátok?
Minden tapasztalatot, ötletet szívesen fogadok, teljesen úgy vagyok a témában!:-)
Előre is köszönöm szépen, aki időt szán rám!
Én napi 1700 kalóriát eszem körülbelül.
EGY alkalommal lemértem, hogy reggel 2 szelet magos kenyér kb. hány deka, mennyi vajat, felvágottat, sajtot teszek bele, hozzá az átlagosan fogyasztott zöldségmennyiség, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 uborka. Megnéztem, hogy változik, ha sonka van benne, kolbász vagy téliszalámi vagy csak sajt, mást nem igazán eszem, és azt tapasztaltam, hogy nagyjából azonosan jön ki, 500 kalória körül (igyekeztem nagyvonalúan számolni, tehát max. 500 kalória).
Ebédet mindig rendelek, mindig a fittness/wellnes stb. sorokból, rá van írva a kalóriatartalom, és kb. 500 kalóriás ételeket választok.
Vacsorára is jut 400-500 kalória, kb. tudom, mi fér ebbe bele, ha néha túllépem, annyira nem zavar, nagyjából törekszem rá, hogy betartsam. Sokszor eszem húslevest vacsorára, abban meg alig van kalória, átlagban kijön. :) És még eszem 200-300 kalóriányi gyümölcsöt.
Ha becsúszik egy üdítő délután, beszámítom.
Heti 3-szor járok edzeni.
Konyhamérleg nélkül gyakorlatilag nem lehet a kalóriabevitelt hitelesen ellenőrzés alatt tartani.
A "bögre" az "evőkanál" a "kis szelet" a "maréknyi" és az "egy tányér" nem mértékegységek, át kell állni, hogy SI mértékegységben gondolkozz. :)
A főtt ételek hozzávalóit elkészítés előtt le kell mérni, ezeket szépen összeírod, kiszámolod, az elkészült kaját pedig meg kell próbálni arányosan eloasztani - pontos eredményt csak így kapsz.
Ha a családban más főz rád, ezt akkor is megteheted, amennyiben tolerálja, hogy az alapanyagokkal babrálsz egy kicsit, mielőtt felhasználja őket.
Ha menzás, éttermi, büfés vagy rendelt kaját eszel, akkor általában marad a saccolás, ami nagyon nem pontos, így ezeket (amennyiben megoldható) érdemes kerülni legalább addig, amíg bele nem jössz annyira, hogy legalább hozzávetőlegesen be tudj lőni magadtól egy értéket (tehát anélkül, hogy olyan kérdéseket írnál ki ide, hogy "mennyi kcal van egy tányér lecsóban?").
Érdemes a fentebbiek miatt - főleg eleinte - kevesebb összetevőből álló, egyszerűbb ételeket enni és zömmel olyat, amit magadnak készítesz.
A helyes diétának, életmódodnak, ízlésednek és esetleges egészségügyi problémáidnak egyaránt megfelelő étrend összeállítása ritkán megy egyik napról a másikra, ez egy folyamat, kezdetnek lehet próbálkozni persze mintaétrendekkel (a neten dögivel találsz ilyeneket, de a női magazinokat kerüld, és a "szálkásító" kulcsszó a lényeges).
A tervezés egyénfüggő, a legtöbben előre (aznapra, másnapra, több napra, egy hétre, stb) megtervezik az étrendjüket, és persze be is tartják - ez nehéz lehet, ha szeszélyes természetű vagy, vagy ha nem elég kiszámítható és rendszeres az életmódod.
Mivel én jellemben és életmódban is "spontán" alkat vagyok, csak annyiban tervezek, hogy eleve szimpatikus, nagyrészt diétabarát és lehetőleg a tápértékeket is feltűntető termékeket vásárolok, és úgy variálok, ahogy épp jól esik, a lényeg, hogy a limitemen belül maradjak, és ébredés után inkább a lassan szívódó szénhidrát, alvás előtt meg inkább a fehérje domináljon. Minden étkezés után azonnal felírom a kalóriákat, szóval elég ránézni a naplómra, és tudom, hol járok. Így is tökéletesen működik.
Rendelt ételt szoktam enni hetente 3x-4x, ilyenkor nyilván nem pontos a naplóba írt szám, de jelentős kilengést rendszerint nem eredményez.
Sok sikert!
Nagyon szépen köszönöm , hogy írtatok!
Első olvasásra annyira nem is tűnik egyszerűnek :-)
Megfogadom a tanácsaitokat!
Saját magam főzők, így akkor kezdetben szépen lemérek majd mindent, és naplót vezetek.
Biztosan idő kérdése lesz mire belejövök, de tetszik ez a módszer, és legalább nem fogok össze-vissza enni!:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!