Mért nem értik meg a fogyókúrázók, hogy az életmódváltás nem egyenlő a lemondásokkal?
Én a "fogyókúrában" is, mint az élet bármely területén az aranyközéputat keresem. Az egészség az első és legfontosabb. Ha van választásod, hogy sportolj vagy órákat a tévé és a számítógép előtt ülj - akkor én az előbbit választom. Ha van választásod, hogy egészséges vagy egészségtelen kajákat egyél - akkor szintén az előbbit választom. Viszont szeretek tévézni és internetezni is és nem vetem meg a pacalt vagy a sült krumplit se.
De ha úgy alakul, hogy kezdem nem jól érezni magam a bőrömben, akkor tudok váltani és tudok reálisan választani a jó és rossz között.
Számomra sosem okozott problémát, hogy le kell mondjak a sült krumpliról, Mekis kajáról vagy az édességekről. De van olyan, hogy nem tudok és nem is akarok ezeknek ellenálni.
Az a fontos, hogy az ember a saját adottságaihoz mérten éljen egészségesen és odafigyelve. Ha tudod, hogy mi esik jól a testednek és mi nem, akkor annak megfelelően tudod élni az életed.
Viszont ha nem látod be, hogy A VÁLASZTÁS JÓ ÉS ROSSZ KÖZÖTT NEM AZONOS A LEMONDÁSSAL, akkor továbbra is a jólhangzó diétáknak fogsz bedőlni és csak sanyargatod magad. Vagy ellenkező esetben magasról teszel az egészségedre és elfogadod magad 120 kilósan - benne a reális jövővel (magas vérnyomás, cukorbetegség, izületi panaszok, stb.)...
Az önsanyargató cicababákról meg csak annyit, hogy aki túlzásokba esik - az is megszenvedi majd a következményeit. Az önelfogadáshoz kell egy reális önkép, egy saját kontroll, amihez nem kevés önirónia is kell. Én így látom... És ti?
Szia!
Évek óta tudom, hogy milyen a helyes táplálkozás, hogyan kellene egészségesen élni.
Az az igazság , hogy én minden nap szívesen ennék reggelire péksütit, ebédre tésztát vacsorára pedig csokit. Ezzel az étrendel boldog lenne a lelkem, de a testem hamar feladná. Mivel nem így táplálkozom bizony nekem lemondással, és sanyargatással jár az egészséges életmód!
Nem vagyunk egyformák, a valamiről lemondás sem jelenti ugyanazt a számunkra. A testalkatunk, anyagcserénk, hormonháztartásunk különböző, magánéletünk, stresszoldásunk, időbeosztásunk meg depláne.
Van akinek elég, ha egészségesen táplálkozik és heti 3x1 órát mozog, míg másnak emellett egyáltalán nem mozdul meg a súlya a normális felé. Van, aki stresszhelyzetben eszik és hízik, másoknak egy falat sem megy le a torkán. Van, akik nők, 35 évesek és 2 gyereket szültek és vannak férfiak, akik 25 évesek magas tesztoszteronszinttel :)
Ebben nincsen egyetemes igazság. Van, akinek a fogyókúra csak annyi, hogy picit oda kell figyelni, hogy mit egyen (lásd sültkrumpli és meki) és van, akinek bizony az egészséges táplálkozás (mondjuk azt diéta) mellett napi 2x60 percet kell sportolni és akkor talán megmozdul a súlya.
Van, akinek a választás jó és rossz között bizony lemondással jár. Én pl szívesen ennék végre egy jó szelet zsíroskenyeret lilahagymával és egy pohár 3,6-os tejjel vacsira (akkor kívánom és kész) , mégsem tehetem, gondolom nem kell részleteznem miért. Szeretek mozogni, de nagyon idő szükében vagyok és néha rendkívül bosszantó, hogy a szobabiciklin dekkolok 1-1,5 órát, pedig szívem szerint szépirodalmat olvasnék, mert nekem az olyan mint másnak a drog.
Az önelfogadásról szóló mondatoddal tökéletesen egyetértek :)
K.
Mindenkinek igaza van, köszönöm, hogy árnyaltátok a képet. :)
Azért még jöhetnek a hozzászólások, szívesen olvasom őket.
Azért, mert nem elég tájékozottak. Az interneten mindenfélét összeolvasnak, és a képzetlen fiteszguruk is teletömik a fejüket. Nekem is azt mondta a személyi edzőm, hogy soha többé nem nassolhatok, és nem ehetek zsíros kajákat. Nahát ekkora baromságot még nem hallottam:) Mindent lehet enni, csak ritkán. Viszont az emberek gyávák. Mert félnek belekezdeni bármi olyanba, amiért tenni is kell valamit. Ezért bemagyarázzák maguknak, hogy pl. azért nem kezdik el az életmódváltást, mert néha úgyis lecsúszna a torkukon pár falat szalonna vagy chips. Viszont nem tudják, hogy ez nem baj.
Egyébként a legtöbb ember valóban elfogadja magát 120 kilósan, és és lenézik azokat akik tesznek valamit az egészségükért. Nem fogják fel, hogy van kiút, és hogy bele is halhatnak a rengeteg súlyfeleslegbe. És nem fogják fel, hogy a kalóriacsökkentéses fogyókúrán kívül létezik más is. Lenézik azokat, akik lemondanak a fasirtról az egészségkért.
Én így gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!