Mit érdemes reggelire enni? (fogyókúra)
Maradok az eredeti kérdésnél, és arra válaszolok:
egyél zabkását, olcsó, finom, marhára egészséges, és kevés benne a kalória
Sparos zabpehely(kisszemű kell) 180 Ft körül van egy fél kiló.
Tarts tízórait is, arra ehetsz valami gyümölcsöt, esetleg ha nagyon nem bírsz magaddal egy natúr joghurtot kis natúr müzlivel és mézzel.
Ehetsz még natúr müzlit, tk kenyeret vékonyan megkenve margarinnal és paprikával, lágy tojást tk piritóssal, kefírt korpás zsemlével, biopástétomos tk kenyeret, müzliszeletet.
(Uzsonnára zsírszegény túróból körözöttet abonettel, joghurtot, egy nagy pohár édesítós kakaót, salátát, virslit, főtt tojást, hummust etc.)
én ezeket ettem fogyi alatt és most is (igaz most egy kicsit többet és mást is de szerintem ezek jók, de ha nem úgyis írnak még és kijavítanak:)
reggeli:
teljes kiőrlésű kenyér+sovány sonka (pulyka, csirke), pulykapárizsi, sovány sajt(orda, mozzarella),vagy főtt tojás vagy körözött/zöldségkrémek/halkrém és hozzá zöldség vagy
zabpehely tejjel/joghurttal és gyümölccsel
tízórai/uzsi-gyümölcsök és/vagy kefír/joghurt
néha volt joghurt 3-4db korpovit kekszel vagy abonettel vagy zöldséglé, gyümölcsturmix is
ebéd: általában ami volt, ebből nem csináltam különösebb problémát, annyi volt hogy levesből nem ettem meg a csipetkét/tésztát, hanem inkább sok sok zöldséggel és husikockákkal csináltam, másodiknak pedig főzelék volt főtt tojással, vagy rostos/párolt hallal/hússal
vagy rizs, pár szem főtt krumpli fűszerekkel, husi/hal/tojás ás párolt zöldségek vagy savanyúság, vagy töltött zöldségek sovány hussal/gombával/tojással, vagy valamilyen egytálétel-pl rakott krumpli, tarhonyás/rizseshús, rakott karfiol csak annyi hogy 1-2 kanál olivaolaj és minél több zöldséget csempéztem bele
ez így nekem jó volt, mert nem unalams és tudom hogy mindenre szüksége van a szervezetemnek
vacsora az általában mindennap joghurt/kefír/túró vagy cottage cheese zöldségekkel vagy főtt/párolt hússal/hallal/tojással és zöldségek
Írok pár példát:
Reggeli:
Banános-kivis müzli
Meghámozunk egy fél banánt és 1 kivit, kis darabokra vágjuk, és összekeverjük 3 dkg gyümölcsös müzlivel. Az egészet leöntjük 1,5 dl sovány tejjel.
250 kalória, 10 g fehérje, 47 g szénhidrát, 4 g zsír
Túrós kenyér retekkel
Kettévágunk egy fél franciakenyeret, és megkenjük 10 dkg (0,2% zsírtartalmú) natúr krémtúróval. Megmosunk és megtisztítunk egy kis csokor retket, feldaraboljuk, majd egyenletesen elosztjuk a kenyéren. A végén ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
245 kalória, 19 g fehérje, 40 g szénhidrát, 2 g zsír
Sonkás kenyér dinnyével
1 szelet teljes őrlésű kenyeret megkenünk 1 teáskanál zsírszegény vajjal vagy margarinnal, majd ráhelyezünk 5 dkg sonkát. 20 dkg sárgadinnyét fogyasztunk hozzá.
250 kalória, 16 g fehérje, 41 g szénhidrát, 4 g zsír
Málnás joghurt
1 pohár vaníliás joghurtot (150 g) elkeverünk 12,5 dkg felolvasztott, fagyasztott málnával. 1 evőkanál kukoricapelyhet szórunk a tetejére.
250 kalória, 11 g fehérje, 41 g szénhidrát, 5 g zsír
Lekváros croissant
Kettévágunk 1 croissant-t, és megkenjük 5 dkg (0,2% zsírtartalmú) krémtúróval és 2 evőkanál lekvárral.
270 kalória, 9 g fehérje, 30 g szénhidrát, 12 g zsír
Tojásos kenyér grépfrúttal
1 szelet teljes őrlésű kenyeret megkenünk 1 teáskanál zsírszegény vajjal vagy margarinnal. Keményre főzünk egy tojást, szeletekre vágjuk, és a kenyérre tesszük. Megszórjuk 2 evőkanál apróra vágott snidlinggel, és egy fél grépfrúttal fogyasztjuk.
255 kalória, 12 g fehérje, 29 g szénhidrát, 9 g zsír
Tízórai:
Uborkás-sajtos ropogós
Meghámozunk 12,5 dkg uborkát, kis darabokra vágjuk, és összekeverjük fél csokor apróra vágott zsázsával és 10 dkg krémsajttal. Sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük egy szelet kétszersültre.
155 kalória, 14 g fehérje, 14 g szénhidrát, 4 g zsír
Paradicsomos-zöldfűszeres ropogós
2 szelet sokmagos kétszersültet megkenünk 1 evőkanál zsírszegény vajjal vagy margarinnal. Megmosunk és felszeletelünk 10 dkg paradicsomot, rátesszük a kenyérszeletekre, és megszórjuk 1-2 evőkanál friss, apróra vágott zöldfűszerrel.
145 kalória, 4 g fehérje, 18 g szénhidrát, 4 g zsír
Túrókrém mangóval
Meghámozunk és kis kockákra vágunk egy fél mangót (12,5 dkg). 10 dkg natúr krémtúrót elkeverünk egy kevés citromlével és folyékony édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a mangót és pár csipet apróra vágott citromfüvet.
145 kalória, 13 g fehérje, 21 g szénhidrát, 1 g zsír
Kivi-málna saláta
Meghámozunk és kis darabokra vágunk egy kivit. Összekeverjük 12,5 dkg felengedett, mélyhűtött málnával, kevés citromlével és folyékony édesítőszerrel. 2 teáskanál szeletelt mandulával megszórjuk.
160 kalória, 7 g fehérje, 21 g szénhidrát, 8 g zsír
Pulykamelltekercsek
Felaprítunk 3 dkg szárított barackot, majd megtöltünk vele 5 dkg füstölt pulykamellszeletet, és feltekerjük.
140 kalória, 13 g fehérje, 14 g szénhidrát, 1 g zsír
Ebéd (itt ez hideg főétel):
Tonhalas franciakenyér
Félbevágunk egy 6 dkg-os franciakenyér-darabot, és megkenjük 1 teáskanál joghurtos vajkrémmel, majd salátaleveleket és 2 kisebb, felszeletelt paradicsomot teszünk rá. 8 dkg tonhalat (konzerv, saját levében) lecsepegtetünk, egy kisebb fej lilahagymát megtisztítunk és csíkokra vágunk. Mindkettőt a paradicsomra helyezzük, majd a kenyér másik felével befedjük.
290 kalória, 22 g fehérje, 38 g szénhidrát, 9 g zsír
Burgonya-retek saláta
Megtisztítunk és felszeletelünk 15 dkg főtt burgonyát. Megmosunk és felszeletelünk egy kis csokor retket. Felkarikázunk egy baromfivirslit, és az egészet összekeverjük 1 evőkanál finomra vágott snidlinggel és petrezselyemmel. Kevés vízzel elkeverünk egy zacskó salátaöntet-keveréket, és a zöldségekre öntjük.
300 kalória, 12 g fehérje, 41 g szénhidrát, 10 g zsír
Currys rizssaláta
12 dkg főtt rizst (nyersen 4 dkg) összekeverünk 1/2-1 teáskanál curryporral. Megtisztítunk és apróra vágunk 2 szál újhagymát. Meghámozunk egy vastagabb szelet friss ananászt, 5 dkg füstölt pulykamellfelvágottal együtt kockákra vágjuk, majd az egészet a rizshez adjuk. 1 evőkanál vízzel összekeverünk egy zacskó vegyes salátához való öntetkeveréket, és a rizsre öntjük.
310 kalória, 15 g fehérje, 55 g szénhidrát, 2 g zsír
Paprikás tésztasaláta
Megmosunk és apróra vágunk fél-fél piros és sárga húsú paprikát (15 dkg) és egy negyed fejes salátát. 5 dkg mozzarella sajtot felkockázunk, és az egészet összekeverjük 9 dkg főtt tésztával (nyersen 3 dkg). Elkészítünk egy zacskó ízlés szerinti salátaöntet-keveréket, és a salátára öntjük.
300 kalória, 17 g fehérje, 36 g szénhidrát, 9 g zsír
Juhsajtos mártogatós répával
Összekeverünk 10 dkg natúr krémtúrót és 3 dkg juhsajtot, sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Megtisztítunk és összenyomunk egy fokhagymagerezdet, majd egy szál (7,5 dkg-os) megmosott és lereszelt sárgarépával a mártogatóshoz keverjük. Fél csokor petrezselymet finomra vágunk, és azt is hozzáadjuk. 1 szelet (5 dkg) franciakenyérrel fogyasztjuk.
295 kalória, 19 g fehérje, 38 g szénhidrát, 6 g zsír
Uzsonna:
1 pohár tea cukorral, és egy müzliszelet
1 nagy pohár tejeskávé egy kis szelet csokival
1 pohár tea édesítőszerrel, és egy szelet pirítós 2 evőkanál mogyorókrémmel
1 csésze kapucsínó édességgel (pl. 2 csokirudacskával)
1 csésze kávé egy croissant-nal
Vacsora (meleg étel):
Fűszeres krumplipüré gombával
Fél doboz burgonyapüréporból pürét készítünk. Megtisztítunk és apróra vágunk 25 dkg gombát és 2 szál újhagymát. Összekockázunk 5 dkg főtt sonkát. A gombát 1 teáskanál vajban vagy margarinban pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a sonkát, 2-3 evőkanál zöldséglevest és 1 teáskanál tejfölt, majd egyszer felforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverünk egy kevés finomra vágott zöldfűszert, és a tejszínes gombához tálaljuk.
310 kalória, 21 g fehérje, 26 g szénhidrát, 11 g zsír
Paprikás burgonyatál
15 dkg főtt burgonyát felkarikázunk. Fél-fél sárga és piros húsú paprikát megmosunk és kockára vágunk. Megtisztítunk 1 kisebb fej lilahagymát, és szintén felkockázzuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megpirítjuk benne a burgonyát. Hozzáadjuk a hagymát meg a paprikát, és rövid ideig együtt pirítjuk. Másfél szelet zsírszegény sajtot kockára vágunk, és szintén a burgonyáhaz adjuk. Fél csokor finomra vágott snidlinget szórunk a tetejére.
305 kalória, 13 g fehérje, 34 g szénhidrát, 13 g zsír
Virslis zöldségleves
Megtisztítunk és kisebb kockákra vágunk 12,5-12,5 dkg burgonyát, sárgarépát és édesköményt. 1 teáskanál vajban vagy margarinban pár percig pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük 4 dl zöldséglevessel. 7-10 percig főzzük, sóval, borssal fűszerezzük, és belevágunk 1 szárnyashúsból készült virslit.
315 kalória, 14 g fehérje, 29 g szénhidrát, 15 g zsír
Sajtos-brokkolis rántotta
10 dkg brokkolit sós vízben 3 percig blansírozunk. Kivesszük a vízből, és lecsepegtetjük. 2 tojást elkeverünk 1 evőkanál vízzel, sóval, borssal, szerecsendióval, majd hozzáadunk 1 teáskanál parmezán sajtot. A brokkolit forró olajban pár perc alatt megpirítjuk, ráöntjük a tojásos keveréket, és mérsékelt tűzön megsütjük.
300 kalória, 26 g fehérje, 5 g szénhidrát, 20 g zsír
Még írok párat :D (ezeket amúgy találtam)
...:D
Ebéd : Zöldségleves joghurtos krémmel
1 teáskanál olajon üvegesre párolunk 1 fej kockára vágott hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, 1 szál sárgarépát és 1 piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel és megfõzzük. 0,5 dl joghurtot zúzott fokhagymával, 1-1 teáskanál reszelt parmezánnal és darált mandulával kikeverünk. A levest a joghurtkrémmel díszítve kínáljuk (312 kcal).
Vacsora : Gyümölcskehely
1 banánt megtisztítunk és felaprítunk. Hozzáadunk 25 dkg mirelit vegyes bogyós gyümölcsöt (eper, málna, ribizli, szeder stb). 1 dl joghurtot kikeverünk 2 teáskanál tejföllel, édesítõszerrel és 1 teáskanál citromlével. A gyümölcsöket kehelybe tesszük, és leöntjük az ízesített joghurttal (300 kcal).
Vacsora : Szárnyassaláta
Kockára vágunk 8 dkg pulykamellsonkát. Meghámozunk és vékonyan felszeletelünk egy friss körtét. Összekeverjük 1 fej salátával. 1 dl joghurtot friss zöldfûszerekkel és curryval ízesítünk, majd a salátára öntjük. 2 vékony szelet bagetttel fogyasztjuk (284 kcal).
Ebéd : Rozmaringos burgonya zöldséges joghurttal
20 dkg burgonyát héjában megfõzünk. Meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. 1 dl joghurtot pritaminpürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a pirított burgonyára öntjük (307 kcal).
Vacsora : Gyümölcspüré vaníliás joghurttal
20 dkg mirelit epret pürésítünk, édesítõszerrel összekeverjük. Belekeverünk 10 dkg egész málnaszemet. Hozzá 1,5 dl vaníliás joghurtot és 2 szem háztartási kekszet fogyasztunk (304 kcal).
Vacsora : Almakehely
30 dkg jonatán almát megtisztítunk. A gyümölcshúst összeturmixoljuk 1 dl joghurttal, 1 teáskanál tejföllel és néhány csepp folyékony édesítõszerrel. A pürébe belekeverünk 15 dkg mirelit ribizlit. 1 kétszersültet fogyasztunk hozzá (210 kcal).
Vacsora : Zöldségtál sonkás öntettel
12 dkg fõtt burgonyát felkarikázunk. Tálra rendezzük 10 dkg félbevágott koktélparadicsommal, 1 csíkokra vágott zöldpaprikával és 20 dkg felszeletelt kígyóuborkával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk 1 evõkanál tejföllel, 5 dkg kockára vágott nyers, füstölt sonkával, apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, sóval, borssal. A mártást a zöldségekre öntjük (300 kcal).
és még....
Cukkini saláta
4 kis vékony cukkini, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 ek tejföl, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma (vagy petrezselyem), só, bors, édesítő. Megtisztított cukkini és hagymakarikákat kevés olívaolajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk, kihűtjük. Joghurtot kikeverjük a tejföllel, fokhagymával, sóval, borssal, édesítővel, apróra vágott metélőhagymával. Zöldségeket összekeverjük a mártással, s 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük
Fokhagymás csirke
1 csirkemell, 3 fej fokhagyma, kevés olaj, kevés paprika, só, bors
Forró olajon megpirítod a csirkét, amikor már szép pirosak feldarabolod, sózod, borsozod, nagyon kevés paprikával megszóród. Hámozatlan fokhagyma gerezdeket nagyon gyenge tűzre tesszük kevés olajjal megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csirkét és puhára főzzük.
héjába főtt burgonyával update 2-es, de ha zöld salit eszel hozzá könnyű esti vacsi
Francia lecsó
Nagyon laktató! Pici olajon hagymát pirítunk, belerakjuk a gomba, paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán darabokat borsozzuk sózzuk. Pároljuk pár percig majd tojást ütünk rá.
Fűszeres túrókrém
hozzávalók 4 személyre: 25dkg, túró 1 csokor snidling, fél csokor kapor, fél csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek tej, 4 nagy szelet rozskenyér.
Összemixeled, kenyérre kened, és kész a fincsi nasi, ha "hungarocellel eszed vacsinak sem utolsó
Gyros
Én úgy készítem, hogy kevés olívát teszek egy serpenyőbe, megfonnyasztok rajta hagymakockákat, ráteszem a csirkecsíkokat, és állandó kevergetés mellett jól megpirítom. Közben megfűszerezem: bazsalikomot, oreganot, fokhagymát tengeri sót teszek rá. Ha jól megpirult, tálakba szedem, és tejfölös öntettel tálalom(tejfölbe fokhagymát, sót keverek). Mi görög salátával esszük.
„Karfiolpüré”
Ha valaki nem tud és nem akar lemondani a krumplipüréről, csinálja a következőt.
Karfiolt főzzön meg, azután pürésítse, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítse. Állítólag nagyon finom, és még este is ehető. Teljesen 1-es kódú.
Kaszinó tojás light
Főzök pár tojást, és kettévágom, kiszedem a sárgáját egy tálba, összetöröm, teszek hozzá light tejfelt és petrezselyem zöldet, hagymát, pici tengeri sót, pirospaprikát, és visszatöltöm a tojásokba.
Mustáros hús
Én tarjából szoktam, de csirkemellből egyessé varázsolható. Tehát husit be kell sózni, vékonyan bekenni mustárral, s úgy kell kisütni. Legjobb, ha előző nap be tudod pácolni, jobban összeérnek az ízek. Én párolt almával szoktam enni, kevés margarinon puhára párolom az almát. Ha savanykás almából csinálod, akkor 1-es.
Pulykamell savanyú káposztával
Energiatart.: 302 kcal
H: 40 dkg pulykamell, 40 dkg sav. káposzta, 2 dl kefír, 4 dkg sovány reszelt sajt, 6 dkg ecetes torma, 1 mk. étolaj
A tormát összekeverjük a káposztával, piihentetjük addig,amíg a húst felszeleteljük, kiverjük és egy kikent tűzálló tál aljára tesszük. Ráterítjük a káposztát és 30 percig sütjük. Ezután meglocsoljuk a kefírrel, rászórjuk a reszelt sajtot és pirosra sütjük.
Sajtos csirke
Tepsit kivajazod, csirkemell szeleteket megborsozod, megsózod, majd lefekteted a tepsi aljába. Bőven megszórod hagymakarikákkal, illetve foghagymával. Az egésznek a tetejét megkened bőven tejföllel, majd megszórod reszelt sajttal. Kb. 1 órát sütöd lefedett tepsivel!!! Az utolsó tíz percben leveszed a fedőt, hogy megpiruljon a sajt a tetején.
Sajtos sali
4 személyre: 1 tojás, 2 pár virsli, 15 dkg pannónia, 1 fej fokhagyma, 2 kis csemege ubi, 1 csokor snidling, 2 paradicsom, 2 ek borecet 3 ek olaj
A tojást megfőzzük, meghámozzuk
a virslit megfőzzük karikára vágjuk. A sajtot vékony csíkokra vágjuk. A zöldségeket felaprítjuk a paradicsomot cikkekre vágjuk
A virslit, sajtot hagymát ubit salátás tálban összekeverjük A borecetet és az olajat sóval borssal és snidlinggel jól kikeverjük a salira öntjük. A tojást gerezdekre vágjuk és a tetejére teszzük
Tarka sajtsaláta
1 adag: 143 kcal
4 személyre: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg fokhagymás sajt, 1 tk. salátaolaj, 1 csokor snidling,, só
A sajtot, uborkát kockákra, paprikát kicsumázva vékony csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, az apróra vágott snidlinget, sózzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Tojásos vegyes saláta
5 tojás, 1 fej saláta, 1 fej lilahagyma, 1 csokor zöldhagyma vagy snidling, 1 savanykás alma, 1 csokor retek, 2 dl kefír, 1 ek olívaolaj, 1 púpozott tk mustár, 1 késhegynyi curry és fehér bors, só. Tojásokat megfőzzük, hagymákat összevágjuk, sózzuk, s állni hagyjuk. Retket csíkokra szeljük, tojást kockára, salátát apróra vágjuk. Mártás: Kefirt, mustárt, borsot, curryt, sót összekeverjük. Almát héjastól kockára vágva a mártásba keverjük. Az összes nyersanyagot beleforgatjuk, s 1-2 órára hűtőbe érleljük
Gyümölcsös krémtúró
Zsírszegény túrót beletenni a turmixgépbe, hozzáadni egy csomó gyümölcsöt, ha kevésnek találjátok a levét, lehet 1-2 kanál 0%-os joghurtot is hozzáadni, egy kis fahéj, ha kell, édesítőszer (édes gyümölcsnél én ezt sem szoktam), citromlé, aztán csak krémesre kell turmixolni
Gyümölcssaláta
Energiatart.: 184 kcal
H: 20 dkg banán, 20 dkg narancs, 20 dkg kiwi, 20 dkg meggy, 2 dl kefír, citromlé, pár csepp Polisweet
A banánt felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet és a karikákra vágott kiwit. A kefírt összekeverjük a maradék citromlével, Polisweet-tel és a gyümölcsökre öntjük, majd óvatosan összekeverjük.
Nasi.
Egy sovány túrót összekeverek kevés tengeri sóval, kb. 1-1tk. vaníliás - és citrom ízesítésű fruktózzal, kb. 3-4 tk sima fruktózzal( a Tesco-ban lehet kapni a liszt- cukor sorában az édesítőszereknél), 1 db citrom reszelt héjával, 1 ek. sovány tejföllel, 1 tojás sárgájával és a tojás habbá vert fehérjével. Isteni finom, az édességét a fruktózzal be tudjátok ízlés szerint állítani, teljesen olyan ízű mint a nem fogyókúrás változata
Rakott krumpli másképp:
1/2 kg burgonya, 40 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg mozzarella, só, fehér bors, 1 dl tejföl, 4 ek tej, 10 dkg reszelt parmezán. Burgonyát héjában megfőzzük, majd ha kihűlt meghámozzuk, s a paradicsommal felkarikázzuk. Fokhagymát, mozzarellát összevágjuk. Legyezőszerűen egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, tetejére tejfölt teszünk. Fokhagymával, sajtokkal szórjuk, s kb 30 percig süssük 220 fokon. Zöldfűszeres fejes saláta illik hozzá
Alufóliában sült gombás csirkecomb
H: 2 db csirkecomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Előkészítése: a combok bőrét lehúzom. A forgóknál kettévágom. A gombát tisztítás után felszeletelem, a hagymát karikára vágom. A megsózott, megborsozott csirkecombdarabokat külön-külön, bőrével lefelé az alufóliára fektetem, majd beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom és lazán becsomagolom. Előmelegített, forró grillsütőbe vagy gázsütőbe teszem a négy csomagot. Az első oldalát 15 percig sütöm, majd megfordítom, és további 10 percig sütöm. Ezután az alufóliát kibontom, és az ételt néhány percig fedetlenül pirítom.
Brokkolikrémleves
75 dkg brokkoli, 1 poh. tejföl, 1 dl. Tejszín
A brokkolit sós vízben megfőzzük, tejföllel behabarjuk, kicsit kihűl, turmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt, még egyszer forraljuk. Kenyérkockák helyett tojásrántotta-kockákkal táláljuk.
Ha tejfölös-lisztes a habarás, akkor 2-es.
Cukkini-sajt
1 cukkini 1 cm-s darabokra vágva, olívával kikent tűzálló tálba rakva, tetejére újhagyma (vagy póré), 1 dl tej+1 dl joghurttal összekeverve (az eredeti tejszínnel keveri) megszórva apróra vágott mogyoróval (ezt kihagytam, hogy az 1 kategóriába beleférjen) sózd, borsozd, én zöldséghez való fűszerkeveréket is tettem bele. Anikó sajt a tetejére, sajtot pirulásáig süsd. Én pulykamellet sütöttem mellé
Csirkés recept
A tepsit beolajoztam(olíva), csirkemellet sóztam, borsoztam, vöröshagyma karikákat raktam rá, majd paradicsom és paprika karikát is, a tetejére tejfölt raktam amibe tettem egy kis mustárt és fokhagymát (préselve) is. Alufóliával sütöttem, a végén a fóliát levettem, megszórtam reszelt sajttal és egy kicsit még sütöttem. Szerintem nagyon fincsi, én csak magában ettem, minden nélkül.
Fasirt másképp
1 adaghoz 10 dkg sovány husi (én csirkemellet daráltam), 1 ek sovány túró, fokhagyma, só, bors. Összekevered, félujjnyi vastag pogácsákat olívaolajon megsütöd.
Frankfurti leves:
Kis fej kelkáposzta, hagyma, fokhagyma, tejföl, só, bors, majoránna, pirospaprika, virsli. Hagymát kevés olívaolajon meg kell pirítani, rá a csíkokra vágott kelkáposztát. Felönteni vízzel, fűszerezni. Virsli karikát is megpirítjuk egy kicsit. Ha megfőtt, tejföllel behabarni, ha gondolod, tehetsz bele kis keményítőt is. Végén virslit is beleteszed.
Zabkása
4 dl tejet felforralok, beleteszek 5 kanál zabpelyhet, lassú tűzön főzöm, kevergetem kb 5-8 percig. Utána teszek bele folyékony édesítőt és azonnal, forrón eszem. Isteni :)))))
Ízesíthetjük fahéjjal.
Light csokiöntet
Felolvasztott vajba keverek: 5 dkg kakaóport- cukormenteset- 5 dkg light margarint, 1,5 dl tejet és édesítőszert
Light baracktorta
3 tojásfehérjét felverek habnak, majd egyenként belekeverek 3 tojássárgáját géppel, és 10 dkg fruktózt. 7 dkg olvasztott margarin jön még bele, és 10 dkg graham liszt. Olajozott lisztezett gyümölcstortasütőben megsütöm, mig barna lesz. Körbevágom, és még forrón kiboritom. Mig hül, addig csináltam fél l tejből és egy rumpuncs pudingporból, meg 10 szem édesitőből pudingot, majd a tortára öntöttem, és megraktam barackkal- felezett- a tetejét. Gyümölcskocsony jöhet a tetjére, amit viz helyett top joy fitnessel oldottam fel. Nagyon jól néz kis, és finom.
Krumplis pogácsa
2 dl tej, 1 kanál fruktóz, 50 dkg t.k. liszt, 1 tojás sárgája, 8 közepes főtt krumpli reszelve, 3 dkg élesztő. összedolgozzuk, kelni hagyjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük a tetejét, s sütjük.
Citromtorta light
Tészta: 40dkg graham liszt, 20 dkg delma light, 2-3 ek fruktóz, 1,5 kávéskanál almaeűcet, csip tengeri só, l dl viz
Krém: 5 tojás, 12 dkg fruktóz, 15 dkg graham liszt, 2,5 dl viz, 10 db édeske, 1 egész citrom
Tojásos szendvicskrém
4 kemény tojást, 10 dkg sonkát, 2 ecetes uborkát apró kockára vágni. Hozzákeverni 1 csokor snidlinget, fél evőkanál mustárt, néhány csepp Worcester-szószt, só, bors, majonéz. Kenhető sűrűségűnek kell lennie. Hűtve isteni. A majonéz miatt szerintem 2-es, de finoman lágyítja az ízét, úgyhogy jó bele.
Szójás tészta
Szójakockát fél liter vegetás borsos vizbe áztatok, kb 2 órát. A telj.durumtésztát kifőztem, lepiritom a hagymát olivaolajon, beleraktam a kockára vágott párizsit, és a szójakockát, só, bors. fokhagyma, oregano, és bazsalikom jön hozzá, és egy doboz paradicsompüré, és 2 dl light tejszint, és összeforraltam, majd beleforgattam a tésztát. Majd délben fogom enni, de már belekóstoltam.
Sajtos pulykacsíkok
Teljes kiőrlésű liszt, tojás, só, anikó sajt, víz, sűrű palacsintatésztát készítek belőlük, és a belisztezett pulykacsíkokat beleforgatom a masszába, és kisütöm olajba
Rántott cukkini
A cukkinit meghámozom, szeletekre vágom és bepanírozom , teljes kiőrlésű lisztbe, majd tojásba, és végül zabkorpába, olajba sütöm. a tojásba tehetek tengeri sót is. Nagyon finom, ma próbáltuk ki. Salátát ettünk hozzá
Rakott csirkemell :
60 dkg csirkemell, 60 dkg gomba, 12 dkg Óvári sajt, 1 ek. Olaj, só, bors, petrezselyem zöldje, pici vöröshagyma
1 tojás, kevés mustár
A csirkemellet kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát pici olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, mustárral, sóval. Az elősütött húst kikent tűzálló tálba tesszük, rátesszük a gombát, erre öntjük a sajtos masszát, majd sütőben rózsaszínűre sütjük.
Pikáns sonkás kenyér
50 dkg vegyes liszt (t.k liszt, és t.k rozsliszt, vagy csak graham liszt), 2,5 dkg v 1 cs. élesztő, 1/8 l tej, 1/8 tejföl, 1ek tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt sonka (sima is jó), 5 dkg sajt (Anikó), 1 marék snidling. Összedolgozni, keleszteni, sütni. Nagyon finom!
Kiflifelfújt
1, másfél teljes kiőrlésű szikkadt zsemle v. kifli, tej, fahéj, szegfűszeg, mézpótló (közértben kapható diabetikus készítmény), mák, cukormentes lekvár. A kiflit, zsömit karikákra vágom, a tejet a mézpótlóval felforralom, reszelek bele citromhéjat, pici fahéjjal, szegfűszeggel ízesítem, majd ráöntöm a kiflire. Így tíz percig áll. Ezután tepsibe szórom, teszek rá mákot és cukormentes lekvárt, majd előmelegített sütőben 45 percig sütöm. isteni és azt hiszem 2-es kódú, bár a mézpótló nem tudom milyen besorolást kapna.
Kefíres lángos
3 doboz kefír, 3 tojás, 1 kg liszt, só, 5 dkg élesztő, s annyi tej, hogy nokedli keménységű tésztát kapjunk. kelesztjük, sütjük. Több napig tartható hűtőben, s mindig frissen készíthető.
Káposztalepény
1 kis fej káposzta, 3 tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, só, bors, édesítő, olaj. Káposztát lereszeljük, besózzuk, s állni hagyjuk. Majd kevés olajon megpirítjuk, majd édesítővel karamellizáljuk. Tálba tesszük, hagyjuk kihűlni. Beleütünk 3 tojást, s a liszttel összegyúrjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőben, kevés olívaolajat forrósítunk, s mindkét oldalát megsütjük. Tejföllel, joghurttal ehető, de főzelékre is jó feltét
Joghurtos zöldség
6 burgonya, 1 fej saláta, 2 zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 3 ek olívaolaj, 1 ek ecet, 2 dl joghurt. Burgonyát héjában megfőzzük, salátát csíkokra vágjuk, zellert lereszeljük, vöröshagymát felaprítjuk, sárgarépát reszeljük. A burgonyát hámozzuk, kockázzuk, meglocsoljuk olajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a többi zöldséget és a joghurtot. Összekeverjük, petrezselyemmel tálaljuk
Epres salátatál
15 dkg vegyes saláta, 15 dkg camambert, 10 dkg trappista sajt, 30 dkg friss eper, 3 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér. Öntet: 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál édesítő, 2 evőkanál olívaolaj, csipet só, bors a megtisztított nyersanyagokat darabolom és tálba teszem, kivéve az epret és a camambert. az öntet hozzávalóit jól kikeverem, a salátát meglocsolom vele. A kenyeret a tányér közepére teszem, rá a camamber sajtszeletet, körberakom salátával és megszórom eperdarabokkal.
Csirke sali
Fél sült csirkemellet csíkokra vágsz, egy fej zöld salit paradicsomot felaprítasz, egy szelet kenyeret kockázol, majd pirítva hozzáadod a csirkemellet összekevered és leöntöd olívaolajból, citromléből és borsból készített öntettel. Megszórhatod reszelt pannóniával
Szilvás csemege
A kimagozott szilvát meghintem canderellel, felhevitett serpenyőbe megkaramellizálom, teszek bele fahéjat, kis vaniliaaromát, pici citromlevet, fedő alatt 20 percet párolom, néha megkeverve.
Nagyon finom lett. És 1es kód. El tudom képzelni natúr joghurtba keverve is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!