Hogyan oldjátok meg a diétás étkezést?
Ha egy családban éltek...akkor nyilván nem mindenki követi a ti szokásotokat, ha fogyni akartok. Ilyenkor nem okoz nektek nehézséget magatokra külön főzni?
Én most elkezdtem egy diétát (természetesen mozgok is mellette olykor) és olyan körülményesnek tartom mindig beszerezni ezeket az ételeket, mert néha olyan különleges dolgokat írnak...vagy pl. nem is olcsó.
Ti hogy vagytok ezzel? Nem volt még olyan, hogy ezért adtátok fel?
Esetleg, ha valaki tudna belinkelni, vagy leírni valami normális diétát, hogy mit együnk, ami nem annyira olyan lehetetlen beszerezni azt megköszönném!
Nektek mi vállt be?
Nekem sosem okozott gondot ez, semmibe nem kerül 20 perc alatt megpirítani némi csirkét magamnak, összevágni salátát, és rátenni, vagy akár kivenni egy túrót a hűtőből. Barna pékárut is lehet zsömle vagy kifli formájában venni, nem kell megvenni egy egész kilót és azt etetni a családdal.
A legtöbb alapanyagból minden további nélkül elkészíthető diétás és nem diétás fogás, pl 1 kiló csirkemellből egy 20 dekás szeletet darabokra vágva megpirítok egy teáskanál olajon, közben a többit bepanírozom, és kirántom a családnak. Főzelékekből is ki lehet venni a sűrítés előtt egy szép adag zöldséget.
A túrót is lehet megenni magában, vagy kis kefírrel, de lehet belőle ugye palacsinta töltelék is.
Stb.
Szóval ez egyáltalán nem ördöngősség, a nehézséget inkább az okozza, hogy elég nagy akaraterőt igényel főzőcskézni a családnak a régi jól megszokott kajáikat, de közben diétásan is táplálkozni.
(Én azokat a tinilányokat nem értem igazából, akiknek nem kell főzniük senkire, de az eszükbe se jut, hogy elkérjenek egy szelet húst maguknak, és megsüssék diétásan, hanem csak mondják, hogy "anyu elémteszi a rántotthúst, meg kell enni, ezvan, nincs pénz másra..")
A diéta drága témához annyit, hogy valóban költségesebb csirkemellet, túrót, stb venni, mint pl tésztát, ezt aláírom. És a tészta tényleg a variációs lehetőségek széles tárházát adja a mindennapi sütés főzésben, még azzal együtt is, hogy nagyon hízlal.
De ha a család amúgy nem tésztás, és a klasszikus szendvics, rántotthús, sültkrumpli, főzelék, stb menü a jellemző, akkor a hozzájuk való alapanyagokból a diétás fogásokat elkészíteni semennyivel nem kerül többe.
Én light joghurtokkal, túróval, gyümölccsel, zöldségekkel, jégsalátával, paradicsommal, hallal, csirkével, és sokféle zöldfűszerből szoktam elkészíteni a napi kajáimat. Ennyiből sem okoz gondot a változatos étkezés. Alapvetően a napi kalóriabevitelt számolom emellett, 1400 körül igyekszem tartani, és kerülök mindenféle nasit. Kifejezetten leírt diétát nem követek, mert értelmetlennek tartom, hogy pl két hétig káposztalevest toljak, aztán meg visszatérjek a mindennapi kajákhoz, és visszaszedjem az egészet, amit leadtam, aztán meg kezdjem elölről.
És persze sportolni kell, minél többet.
nagyon hasznosak voltak a válaszok, köszönöm!:)
amúgy az a része nem teljesen tiszta, hogy írtátok, hogy 1200 vagy 1400 a napi kalória beviteletek kb....
De megkell legyen egy nap az adott kalória bevitel, ami az anyagcseréhez kell...nem tudom nálatok ez a szám az, ami kell hozzá? Vagy csak hasra ütvew gondoltatok egyet és kitaláltátok, hogy már pedig ti ennyit fogtok enni egy nap.
Meglehet lesni oldalakon, hogy egy adott embernek (f/n) aki x súlyú és magasságú és korú...mennyi az ideális kalória bevitel, amivel tartja a súlyát..illetve mennyit kell ennie ha fogyni vagy hízni akar...meg az alap, ami kell az anyagcseréhez.
Én 178 cm vagyok, 75 kiló, 20 éves lány.
Nekem 2200 körül írja azt a kalória bevitelt, ami kell ahhoz, hogy fogyjak.
1600 meg az anyagcseréhez kell. Ezt ti számításba vettétek? Vagy nem különösebben?
Annyira konkrét diétám amúgy nekem sincs, csak mondom hátha van valami jól be vállt.
Amit én csinálok reggelire valami kis tojásrántotta, vagy valami müzli tejjel...fő étkezések között sótlan mogyoró vagy valami zöldség gyümölcs, illetve teljes kiőrlésű keksz kis sonka darabokkal...ebédre ami szokott lenni általában, csak kevesebbet eszek belőle....vacsira pedig már csak vmi túró, főtt tojás, valami sovány felvágott, csirkemell..
és persze sok víz, meg heti 3x legalább biciklizés.
Én már túl vagyok egy sikeres diétán, nem is szedtem vissza semmit (10+ éve), tehát nem csak úgy tippelgetve találtam ki azt, hogy mit és hogyan is kell csinálni, hanem kikísérleteztem.
A különféle oldalakon sok, egymásnak sokszor ellentmondó információt lehet találni egyébként. (értsd: tudok én olyan oldalt is citálni neked, ahol 900 kalóriát javasolnak fogyáshoz, meg olyat is ahol 2000-et).
Egy átlagos, ülőmunkát végző, keveset mozgó nő napi kalóriaigénye nagyjából 2000, 2200 kalória. Ez kell egyáltalán a létezéshez, munkába menéshez, mindennapi teendők elvégzéséhez, fogyás nélkül.
Ha az alany ennyit eszik egy nap, akkor nem fog fogyni. Hízni sem, de fogyni sem.
Fogyni kalóriadeficittel lehet: körülbelül 7000 kalóriás deficit kell egy kilogram túlsúly leadásához. Túl kevés kalóriát nem szabad fogyasztani, mert a szervezet raktároz, de 1500 fölé sem tanácsos menni, mert akkor viszont nagyon lassú a fogyás.
Ha alapul vesszük a 2200 kalóriás napi kalóriafelhasználást, és 1500-as fogyasztást, akkor 10 nap alatt megy le egy kiló (10*700), ami nagyjából egészségesnek mondható.
Egyébként ki kell tapasztalni, mert mindenki szervezete kicsit másképpen működik. Mindenesetre a 2200 fogyókúrás kalóriaajánlós oldalt én nem venném a helyedben komolyan, az inkább súlytartáshoz való, én spec híznék is tőle valószínűleg.
Hát annyit én se eszek meg egy nap azért.
Viszont a 2200 neked lehet soknak tünik, de én magas vok azért hozott ki ennyit.
És mozogni nem is nagyon szoktál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!