Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Tanácsot kérek! Hogy adjam a...

Tanácsot kérek! Hogy adjam a tudtára, hogy betegesen el van hízva?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy barátnőm, 17 éves, 170 centi magas, és majdnem 130 kiló. A súlyát nem árulja el, de szerintem üti a 130-at... Szeretném rávenni, hogy fogyózzon velem, csak nem tudom, hogy tegyem. Szeretne már magának barátot, de amikor csak elkezd pasizni, vagy találkozik velük, akkor a pasik vagy lelépnek, vagy megmondják neki, hogy bocsi, de nem... Ő nem akarja elhinni, hogy ez a súlya miatt van, ő azt hiszi magáról, hogy molett. Mint, ahogy azt se veszi észre, hogy a kórházba a súlya miatt kell befeküdnie fél évente. Én szeretnék segíteni rajta, nem szeretném, ha baja lenne. Tudom, hogy ekkora túlsúlynál már csak orvosi felügyelet mellett javasolt fogyókúráznia, de nem is intenzívre gondoltam. Pl.: a koleszba való séta nekem negyed óra, neki kicsit több lenne, de nem sétál, inkább leül a padra, és egy óra hosszáig várja a helyijáratot. Mire ő beér, én már rég fenn vagyok, túl az ebéden is. Előszőr csak arra szeretném rávenni, hogy sétáljon el velem addig minden nap, nem nagy mozgás, de neki mindenképp jöt tenne. Utána majd fokozatosan, hátha... De előszőr azt szeretném a tudtára adni, hogy nem molett, igenis túlsúlyos, és szeretném rávenni, hogy elmenjen az orvoshoz, hogy kikérje a tanácsát, hogy fogyjon. Mert amit művel, már nem állapot:S A chipset tejszínhabbal eszi, gondolom, neki már mindegy, csak legyen valami, amit ehet:S. Segítsetek! Hogy vegyem rá, hogy elmenjen az orvoshoz? Nem szeretném megbántani, de ha kell a szeméne mondom, hogy elhízott... Csak egyik fülén be, a másikon ki.... Mit tegyek, hogy észrevegye, fogynia kellene, és végre ő is kimondja magáról, hogy kövér...

2011. máj. 19. 07:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Szia Kérdező!

Nagyon jó, hogy segíteni szeretnél a barátnődnek.

Az elhízás szerintem nem elsősorban esztétikai, hanem egészségügyi kérdés. 130 kilónál már komolyan károsodhatnak az ízületek, a mozgás fájdalmas lesz, így még inkább nehezebben megy majd a fogyás, ha nem mozog. A szíve elzsírosodott, az erei szétpattannak a súlytöbblet miatt. A 170 cm-hez orvosilag a 65-70 kg az ideális.

Már pár kiló leadása után könnyebben mozog majd és idővel igényelni fogja.

Én találtam egy tuti receptet, tulajdonképpen a Norbi-diéta leegyszerűsített változata: déli 12 óráig bármit megettem, utána csak zöldséget. Így nem vontam meg semmit magamtól, mert délelőtt ugyanazokat ettem, amiket a fogyókúra előtt. Akkor még nem lehetett kapni a közelünkben Norbis péksütit, édességet, de így megoldottam. 4 hónap alatt 18 kg ment le! Mondjuk én nem voltam betegesen elhízva, 175 cm vagyok és akkor (2005 végén) 85 kiló voltam, tehát nagyjából olyan 18 kiló feleslegem volt. Szerintem ez a barátnődnek is bejönne, mert nem kell semmiről lemondania, csak a 12 órára kell odafigyelnie. Mellette sétáljon sokat! A futást ekkora súllyal nem javaslom, mert ízületi gondokat okozhat. Először diétával adjon le némi felesleget, utána mozogjon. A nagy súlytöbblettel rendelkező emberek hamarabb és látványosabban képesek lefogyni, mivel a szívverésük már minimális mozgástól is zsírégető tartományba kerül. Ezért fogynak könnyebben, mint azok, akik csak 5-6 kilótól akarnak megszabadulni.

Elsősorban tehát az egészségügyi kockázatokat kéne megértetni a Barátnőddel. És igen, a súlya miatt nincs párja. Oké, vannak pasik, akiknek tetszik, ha picit duci a lány, de a Barátnőd már kórosan el van hízva.

26/L

2011. máj. 19. 09:35
 12/23 anonim ***** válasza:
Én nem vagyok a finomkodás híve. Mondd meg neki hogy egy hájas g*ci, dagadt disznó. Ha nem akarsz ennyire kemény lenni, akkor finomabban, de mindenképpen keménynek kell lenni és megmondani neki, hogy ebből mennyi baja lehet.
2011. máj. 19. 12:38
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Utolsó!

Valóban nem jó a túlzott finomkodás, de a dagadt g*cizés sem jó, mert barátnők egymással így nem beszélnek! Természetesen a tudtára kell adni, hogy le kéne fogynia, de ez csak úgy fog menni, ha érzi, hogy a barátnője mellette áll, támogatja és jót akar neki, hiszen nemcsak a párválasztása, hanem főként az egészsége a tét!

Ez kicsit off lesz, de leírom.

Kicsi gyerekként én is elég duci voltam. Az első osztályban kezdtem hízni. Az óvodában egész nap futkostunk az udvaron vagy a tornateremben, míg a suliban heti 2 alkalommal volt tornaóra, otthon tanultam, míg óvodásként a délutánjaimat olyan játékokkal töltöttem, amelyben futni, mozogni kellett. És bár katolikus iskola volt, de a tanárok és a diáktársaim együtt űztek gúnyt belőlem. Sőt, a szüleim is folyton leszóltak a súlyom miatt...14 éves koromig egy merő depresszió volt az életem emiatt és a mai napig sem vagyok kibékülve magammal. A legrosszabb az volt, hogy a szüleimre sem számíthattam, pedig pont Tőlük kellett volna egy kis segítség, hogy le tudjak fogyni. Ellenben minden egyes alkalommal, amikor szóba került a dagadtságom, Anyum azt mondogatta: "Bezzeg a Mariann (a szomszéd karcsú lánya volt) figyel az alakjára!!!" De az valahogy elkerülte a figyelmét, hogy ő is egyfolytában hízlaló ételeket főzött...

Ennyit arról, hogy a környezet mennyit számít egy kamasznak!

2011. máj. 19. 12:53
 14/23 A kérdező kommentje:

12:58-as:

Tudom, hogy keménynek kell lennem, és olyanokat kell mondanom nekik, amik rásarkallják a dologra, de ezt nem fogom:-). Amikor rajtam is volt felesleg, mindenki azt mondta zsírddisznó, hájas g*ci, stb... Sok értelme nem volt ennek, mivel csak azt érték el, hogy lerombolták az önbizalmamat, fogyni tőle nem akartam. Vagyis, akartam volna, csak ezzel el is vették a kedvem tőle. Max csak összeveszik velem, mást nem érek el.

Úgy gondoltam, leülök vele négyszemközt megbeszélni a dolgokat. Ki fogom mondani, hogy a fiúk nem csak azért mondják, hogy kövér, hogy lekoptassák, hanem mert valóban az... Nem kellene a szobájában gubbasztania egész nap, és filmet néznie. Első lépésként, ha rá tudom venni, minden este elmegyünk sétálni egy fél órát. Kövérebb embereknek nehezebb a napon való séta, és nem szeretném, ha emiatt menne el a kedve a dologtól. Utána megpróbálom rávenni, hogy a sulitól sétáljon a koleszig, nincs messze. ÉS ha beleegyezne, akkor megpróbálhatjuk csökkenteni a kajaadagját. Reggelire nem négy, hanem 3 és fél zsemle pl, és minden héten csökkentjük. Kettőig. Annyit eszek én is. Utána pedig hajlandó lenne eljönni velem az orvosomhoz, aki rajtam is sokat segített:-) Nem akarok nekiugrani és elráéngatni

2011. máj. 19. 13:44
 15/23 anonim ***** válasza:

jól gondolod kedves kérdező:)

én még arra gondoltam, hogy főzhetnétek együtt egészséges kajákat:)

2011. máj. 19. 14:14
 16/23 A kérdező kommentje:
Jaja, ez is nagyon jó ötlet. Főzni nem tudok, de azért annyira nem vagyok elveszve a konyhában, és nekem is megvannak még a régi receptkönyveim, amiket akkor vett anya, mikor nekem kellett fogynom. Vannak benne desszertek is:-) Szal nem csak salátát fog kapni:-)
2011. máj. 19. 16:57
 17/23 anonim ***** válasza:

egyszeru

mondd neki hogy nincs kedved egyedul menni.

es beszelgessetek kozben

vagy van szabadteri konditerem tobb heyen, menjetek le "pasizni"

es mellekesen hasznaljatok is a dolgokat

2011. máj. 19. 18:57
 18/23 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi:-)
2011. máj. 19. 19:06
 19/23 anonim ***** válasza:
majd írd meg hogy sikerült!:)
2011. máj. 22. 14:02
 20/23 A kérdező kommentje:
Rendben:-)
2011. máj. 22. 17:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!