Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A Tejet, tejtermékeket tényleg...

A Tejet, tejtermékeket tényleg nehezen emészti meg az ember?

Figyelt kérdés
Mindneki azt mondja, hogy zöldség, gyümölcs mellett, sok-sok fehérje, ami a húsokon kívül főként a tejtermékekben vannak! De hát azt elméletileg nehezen emésztjük meg. "Az ember az egyetlen olyan emlős, aki felnőtt korában is tejet fogyaszt, ráadásul más emlősfaj tejét!" Eredetileg sem így vagyunk kitalálva. Akkor most minek lehet hinni? Azt mondják, hogy a fehérje fontos, de a tejtermékeket pedig nehezen emésztjük... hát akkor?
2011. ápr. 29. 16:56
1 2
 1/12 Bányai Károly ***** válasza:
73%
Nem mindenki mondja, hogy sok-sok fehérje. Mostanában elfogadott, hogy a fogyáshoz fehérje alapú étrendet párosítanak, de a sok fehérje nem tesz jót a szervezetnek. Egyfelől savasít, másrészt, ahogy írod, nehéz megemészteni, harmadrészt, főleg a húsoknál sok a felhalmozódott antibiotikum és növényvédőszer, és még a környezeti erőforrásokat is jobban pazarolja. A tejjel az a helyzet, hogy nyersen -sok forrás alapján- nem tesz jót. Savanyított formában, sajt, joghurt, kefír azonban sokkal kedvezőbb hatású. Most nem tudok pontos értéket mondani, de a szervezenek naponta csak néhány gramm fehérjére van szüksége, ezt egy-két darab főtt tojás bőven fedezi. Ezen felül már csak zsírsavakra és szénhidrátra van szükség. Nem utolsó szempont, hogy kizárólag növényi táplálékokkal is bevihető az összes eszenciális aminosav. Keress rá a neten: Fehérje komplettálás címszóval, ill. Ezékiel liszt-címszóval.
2011. ápr. 29. 17:23
 2/12 anonim ***** válasza:

Ez nem ilyen egyértelmű.

Van aki könnyen emészti és van aki nehezen. Van akinek szüksége van rá, van a kinek nem annyira.

Én pl ha nem eszem kenyeret, cukrot krumplit, elvagyok, de 2 nap hús nélkül és olyan gyengének érzem magam, hogy szörnyű. Simán megiszom egy liter tejet, de 3 szelet kenyér, vagy nagyobb adag krumpli után fáj a hasam és egy fél napig úgy érzem,hogy tele vagyok.

Ha cukroit eszem ronda lesz a bőröm.....stb.

Másnak uyganez van a fehérjétől.

Tehát ezek nem univerzális receptek. mindenkinek meg kell találnia ami neki, az ő emésztőrendszerének jó.

2011. ápr. 29. 17:27
 3/12 A kérdező kommentje:
És ha valaki fogyni szeretne, ha valaki a tökéletes alakra törekszik, akkor zöldséggel és gyümölccsel, magvakkal (kisebb mennyiségben) ezáltal egészséges táplálkozással elérheti? Nem kell a fehérjéktől függni? Mert olyanokat is mondanak, hogy "délután műár csak húst egyél, mert az fehérje, hamarabb megemészted, a gyümölcs, zöldség pedig szénhidrát. Ne tedd! Tilos!" Régen is csak ritkán ettek húst nem? Szóval, ha tökéletes alakot szeretnék mit ajánlasz? Zöldség, gyümölcs, természetes alapanyagok. naponta 5x kisebb adagokban. Nem kell félni, hogy abban szénhidrát van? Kérlek adj tanácsot!
2011. ápr. 29. 17:30
 4/12 A kérdező kommentje:

a kérdésem az 1. hozzászólónak szólt!

(és köszönöm az eddigi válaszokat)

2011. ápr. 29. 17:31
 5/12 anonim válasza:
100%
Egyébként ezt a termézet találta ki így. A tejben tejcukor található, amit az emésztés során a vékonybélben termelődő laktáz-enzim bont le. Igen ám, csakhogy ez az enzim az embernek már 3!!! éves kora után (amint vége az anyatejes táplálásnak, ugyanis az anyatejben rengeteg tejcukor van), szóval 3 éves kor után elkezd csökkenni....és vagy jobban csökken vagy kevésbé, de tény, hogy az embernek alapvetően nem kellenne tejet fogyasztania, hanem gyümölcsöt-zöldséget, húst, talán még tojást még az is belefér...jah egyébként megjegyzem, én nem tehéntejet iszom hanem szójaitalt és 100X egészségesebb mnit a tehéntej mnit kalcium, ásványianyag mnidenféle szempontból...
2011. ápr. 29. 17:44
 6/12 Bányai Károly ***** válasza:
100%
Szerintem nagyon jó irányba kezdtél elmenni. A legtöbb ma divatos diéta azon alapul, hogy a modern ember mohóságát ki tudja elégíteni, azaz zabálj amennyit akarsz, de ne hízzál. Ebből születnek az egyoldalú agyrémek, mint a paleolit diéta, meg a többi. A hús egyértelműen luxustáplálék, még őseink sem tudták akkora mennyiségben fogyaztani, amekkorában ma bármelyikünk megteheti. A kulcs ott van, eddigi olvasmányaim alapján, hogy a bevitt és leadott energiamennyiség legyen egyensúlyban, és a lehető legtermészetesebb formában kell bevinni az ételeket, vagyis nem finomított, fehérített, hatszor feldolgozott, izolált stb. Sok rost, sok folyadék, az energiabevitel legnagyobb része gabonák és hüvelyesek, a zsírok kizárólag növényi zsírok, elsősorban repce és lenolaj, a fehérje maximum hal és tojás, de nem hús, nem nyers tej. Kiváló könyv a témában: Michio Kushi Rákmegelőző és gyógyító diéta. A címe félrevezető, mert igazából a makrobiotikus táplálkozás alapelveiről szól, de kiindulópontnak jó lesz.
2011. ápr. 29. 17:45
 7/12 Bányai Károly ***** válasza:

Bocsánat, nem voltam elég pontos, szóval a kérdéseidre: " akkor zöldséggel és gyümölccsel, magvakkal (kisebb mennyiségben) ezáltal egészséges táplálkozással elérheti"

Legjobban így lehet elérni, mert ezzel elég ásványi anyagot, vitamint eszel, a gyümölcsben van fruktóz, vagyis energia, a magvakban, dió, len nagyon jó zsírsavak vannak. A gabonát ne csak kis mennyiségben fogyaszd, mert azokban sok fehérje van. [link]

Nem kell a fehérjéktől függni?

De függünk tőlük, mert az eszenciális aminosavat be kell vinni, csak nem feltétlenül hússal!!

Mert olyanokat is mondanak, hogy "délután műár csak húst egyél, mert az fehérje, hamarabb megemészted, a gyümölcs, zöldség pedig szénhidrát.

Az agy pl. kizárólag szénhidráton él. Ha nem kapja meg, rosszul leszel. Atkins diétások tudnának mesélni.

Gyümölcsből viszonylag kevesebbet kell enni, mert némelyikben tényleg sok cukor van. Gyümölcslevekkel főleg vigyázni kell.

Teljes kiőrlésű lisztek javasoltak a szénhidrátok közül.

2011. ápr. 29. 17:51
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm!:)

Nemolyan régen váltottam életmódot az egészséges étkezés céljául... sok zöldséget, gyümölcsöt ettem, de emellett fehérjét is mert én azt hallottam mindenhonnan, hogy az milyen fontos és nem gondoltam bele. Tehát most már inkább kerülöm, a túró, joghurt, sajt és hasonló tejtermékeket. Bár emésztés szempontjából néha megengedhető reggelente úgy vélem.. vagy inkább nem?

2011. ápr. 29. 17:57
 9/12 Bányai Károly ***** válasza:
A savanyított tejtermékek elég jók lehetnek. Arra nagyon kell figyelni, hogy az eszenciális aminosavak szükséges mennyiségét minden nap meg kell kapnia a szervezetnek, különben elveszi az izmokból. Ez lehet tojás, hal, tejtermék, ill. ha nem akarsz állati eredetűt, akkor olvasd el a linket, amit fent tettem.
2011. ápr. 29. 18:00
 10/12 A kérdező kommentje:
Mindent köszönök:)
2011. ápr. 29. 18:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!