Ha egy lány anorexiás lesz, és lead fél év alatt 10 kilót, majd elkezd fokozatosan enni, akkor 2x annyit szed vissza?
Hét ha ettől tartva nem kezd el az illető (gondolom te...) normálisan enni, akkor meg belehal. Vajh' melyik a rosszabb? Meghalni vagy pár plusz kilóval élni, miközben a boldogság totál nem a kilóktól függ??
Egyébként magam is voltam anorexiás, és nem, nem szeded vissza a dupláját, főleg akkor, ha elkezdesz vmit sportolni, ami örömet okoz - persze csak ha majd megerősödsz. Ja és 160cm-hez a 49kg is bőven megfelelő, sőt... a 39-et olvasni vmi eszméletlen rémisztő.
nyugi, eszem normálisan már =)
mondjuk, most rászoktam arra, hogy vacsira nem nagyon eszem szénhidrátot (most vagyok 45 kg ezt kb szeretném tartani mármint, nem akadok ki, ha feljön még valamennyi, de úgy ezt érzem jónak, régebben is ennyi voltam nagyjából, amúgy 49 kg-val azért kiicsit husis voltam, alkatomtól fogva vagyok ilyen) 38 kilósan sem néztek anorexiásnak, anyám egyik barátja szemre olyan 42-42 kilónak tippelt.)
simán meg van, reggeli, tízórai, ebéd (mondjuk sajna 2 részben tudom csak megenni), vacsi.
Nem!!! Ez úgy működik, hogy mindenkinek van
egy úgynevezett normál testsúlya, amivel a szervezete optimálisan tud működni. Ez egy átlagos életvitelű (tehát nem testépítő, nem rendszeresen sportoló) nagykorú, 160 cm-s lánynál kb. 50-52 kg. Ha egy ilyen méretekkel rendelkező lány anorex lesz és mondjuk lefogy 42 kg-ra, de aztán rátér a gyógyulás útjára, akkor az első néhány hónap alatt kb. 5 kg-t szed fel, de az 52 kg-t akkor éri el újra, ha tartósan normálisan ( vagyis inkább átlagosan, tehát sok-sok szemét kaját is eszik) kajál. Nem szedi vissza a dupláját, ez csak azoknál (a jellemzően nem anorex) embereknél igaz, akik alapból hízékonyak és farkasétvággyal rendelkeznek. Ők ha lefogynak (akár brutál diétával, akár normállal) és aztán újra belelendülnek a kajálásba, akkor elképzelhető, hogy több súly rakódik rájuk mint amennyit leadtak, bár általában éppen annyi amennyit leadtak (tévhit ez a duplázás, a jo-jo effektus nem ezt jelenti, hanem azt, hogy amilyen gyorsan leadtál pl. 10 kg-t, ugyanolyan gyorsan vissza is jön a 10 kg ha nem figyelsz oda). De egy átlagos anyagcseréjű embernél (aki azért tartja a súlyát különösebb odafigyelés nélkül, ám pl. ünnepekkor felmegy 3-4 kg, ez teljesen normális, átlagos dolog), ha mondjuk leadja ezt az ünnepekkor felszedett 4 kg-t és utána megint kicsit többet eszik a kelleténél, akkor max 2 ha visszajön, de nem 4 vagy 8.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!