Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan tudnék egészségesebb...

Hogyan tudnék egészségesebb ételeket főzni a családnak, amik mellett még fogyhatnánk is a férjemmel?

Figyelt kérdés
2 felnőttnek és 3 kiskamasznak kellene egészségesebb ételeket készítenem. Elég szűkös a keret és nem tudom, hogy hogyan fogjak neki a változtatásnak.
tegnap 19:32
 1/7 anonim ***** válasza:
73%

Ha te és a férjed túlsúlyosak vagytok, akkor kalóriatöbbletben vagytok, ergo nincs nagy baj a kerettel. A fogyás a kalóriadeficit függvénye. Receptekért pedig tessék:

[link]

tegnap 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Nos, nekem szűkösnek tűnik a havi 250E keret. Sajnos elég sok péksüteményt, kenyeret, tésztát, krumplit eszünk. Ezen szeretnék valahogy változtatni és átszervezni a dolgokat, amit csak tudok.

A gyerekeknek változatosabb az étkezése, mert nekik több fajta zöldséget és gyümölcsöt veszek télen is. Nekünk főleg az alma és a nyáron eltett gyümölcsök, savanyúságok vannak télen.

tegnap 20:16
 3/7 anonim ***** válasza:
79%

Az alma és a savanyuságom szuper dolgok!

Egy felnőtt 80 ezerből bőségesen és táplálóan tud enni. Ha a 3 gyereket 2 felnőttnek számítod, annyid van is rá.

Sima ügy. Az egészseghez változatosság, fogyáshoz kisebb adag kell. Főzésnél elhagyni az olajat. Csirkemellet ss kell enni. A comb feleannyiba kerul es ugyanolyan jó. De egy jó zölddéges rizs mellé elég fejenként egy db. Sertésből a szűz és a karaj a legsoványabb de ugyanolyan sovány a kb feleannyiba kerülő comb is.

Belsőségek, farhát, zúzapörkölt. Meg is van a fehérjeforrás.


Nincs olcsóbb reggeli egy zabkásánál tegyetek bele kevés túrót a feherje miatt meg gyumolcsot a tetejére. Mag is lehet, nem kell pisztácia, napraforgó és szezám 2-e ezer körül van kilója és elég csak fél marok. Már sokat tettél az egészségedért.


Minden pékárut cseréljetek teljes kiorlesu kenyérre. Olcsó, jó. Vehetsz rá humuszt (boven belefer a keretbe) de csinálhatsz is házilag fillérekből.

Amúgy egy kg kenyer alapanyagköltsege kb 300ft ha magadnak sütöd.


Ne vegyél semmit aminem visszaváltós az üvege. Teljeyen felesleges és sok még egészségtelen is.

Ne vegyél chipset kekszet. Házilag tudaz csinálni desszerteket. Vagy veszsl egy tábla étcsokit amiből egy kockát beledaraboltok a zabkásába.


A lényeg a változatosság, zöldségek és hüvelyesek. Szezonálisan még a vitamkn is több. Télen ne paprikát egyezek hanem retekféléket, káposztát, céklát.

A gabonafélék is szuperek. Szárazon veszed, sok lesz belőle és kész a köret. Váltogasd.


Az a lényeg hogy minden étkezésnél jól lakj. Ehhez kell valamilyen fehérje, valamilyen lassú felszívódásu szénhidrát és zöldség (rost)


A mérték és a minőség a lényeg. Én sajtot lightra cseréltem. Husokból csirkemell csiekecomb karaj szűz 7százalékosdarálthús pulkyadarálthús csirkeéspulykamellsonka


A húsok mellett jó fehérjeforrás a tojás a joghurt (főleg a skyr) és a túró (zsirszegeny). En pl a tejfolt joghurtra csereltwm.


A kedvemc sajtom pl a pilos light trappista sajt, de sok lightot vegigprobaltam es ez valt be, lehet neked mas.


Turo is nagyon sokoldalu, sutiket is lehet csinalni meg sos turokremet pl jghurttal es kaporral keverve. Vagy hamis krozottet vaj nelkul pirospaprikaval


Koret vagy szenhidratforras lehet kenyer. A kenyer legyen teljes kiorlesu vagy rozskenyer es legjobb ha 1000 szazalekban csak ilyen lisztet tartalmaz es semennyi feher lisztet. Ha lisztrol van szo a daralt zabpehely vagy zabpehelyliszt pl nagyon jo suriteshez


Tovabbi szenhidratforras a basmati eizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, quinoa, teljes kiorlesu teszta, durum teszta, teljes kiorlesu tortilla vagy pita


Zoldseg lehet nyers sult fott parolt.


Keress rá az okostányérra. A dietetikus szovetseg rakta ossze. Kb a tanyer fele zoldseg, negyede szenhidrat, negyede feherje. Ezt tudod kovetni. Ha ezek megvannak, jol fogsh lakni.


.



Onnantol meg ket dologra kell figyelni. Hogy csak akkor egyel amikor tenylegesen ehes vagy. Es hogy mertekkel egyel. Kaloriaszamolas pl segithet meghatarozni hogy melyikek az adagjaid. En pl tudom hogy 45 gramm rizs vagy bulgur egy adagom korethez es kb 10-14 deka hus nyersen mervw. Neked ennel tuti tobb, 60-70 korul lehet.



Arra is figyelj hogy ne akarj tul gyorsan haladni es arra is hogy egyre lassabb lesz. Illetve kb 8-10 kilot ha mar leadtal akkor csokkentsd az adagokat.


Kb ennyi.



Ha tudsz angolul, abbey sharp viseoit nagyon ajanlom. A mit eszem ma videok ertekeleset is es ahol a hinger crushing combo-rol beszel. Annak az a lenyege hogy kb mindent lehet enni ha megfeleloen parositod mas etelekkel

Itt meg nézd meg a 14es választ. Ebédötletek az okostányér szerint összeállítva. De ez a munkás férfi ebédje. Ha fogyni szeretnétek a ferjednek elég a kétharmada egy adagnak, neked meg a fele


https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__1..

tegnap 21:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A krumpli szuper. A tészta is. Csak vegyetek teljes kiőrlésűt vagy durumot, több benne a rost, jobban telít, kevesebb is elég.

Teljes kiőrlésű vagy purpur vagy rozskenyér lehet az étkezések alapja.

Péksütik azért nem szerencsések. Nem táplálóak és kalória is sok van bennük.


Valószínűleg kis változtatás elég lenne de nem tudjuk mi az alaphelyzet ezért nem tudjuk honnan indultok.


Példa: tejszínes csirkecomb

tésztával

- tk tészta

- 10 szazalekos fozotejszin

- csirkecombfile kb 1 db/fő


Ahelyett hogy a tányérra halmozod a tésztát és rá a szószt, kövesd az okostányér elvet


Egyik megoldás:

Tányér negyedére tészta, tányér negyedére a csirke és a felére savanyúság


Másik megoldás

Tányér negyedére tészta, a csirkébe meg keverj bele pl egy nagy adag mirelit karfiolt. Kb a tányér felete mehet így a kardiolos tejszines csirke es a negyedére marad a savanyúság


Csak az arányokat kell változtatni.


Másik példa: krumplipüré rántott hússal

Gyerekkoromban ez úgy készült, hogy beledobtunk fél kocka ramat a 3kg fott krumpliba, osszetortuk, majd ment tejfol, tej es turmix. Más tejszínnel csinálja. Belemegy mondjik egy 2 decis zsíros tejszín. Akármelyik a mód, plusz 900 kalória belemehy a vajból/tejszínből stb. Hogy érzékeld az önmagában két étkezésnyi kalória. És akkor meg ss hust se krumplit nem ettél.

Szóval a főtt krumplihoz tehetsz mondjuk fél doboz fozotejszint higy krémesebb legyen meg zsírszegény tejet hogy beállítsd a sűrűséget. Már rengeteget tettél nem csak az egészségért hanem a fogyásért is.


A rántott húsnál pedig ugye liszt - rojás - morzsa - olaj helyrtt

Hagd ki a lisztet. Fodgasd tojásba majd morzsába.

A panírozott húst tedd sütőpapírra

Egy tálba tegyél pár evőkanál olajat és ecsettel kend meg vékonyan olajjal mindkét oldalát és egyszer foedítva sütőben süsd meg.


Egy nagyobb szelet husi + tányér negyedére a krumplipüré. És a felére mehet pl párolt mexikói zöldségkeverék. Vagy savanyúság ha az van.


Tehát az elkészítési módokon és az aranyon valtoztatva sokst tehetsz.


És olcsobb is lesz hisz kevesebb hús es több zöldség. A hús kilója 2 ezer ft körül van átlagban. A zöldségé ha káposztát vesszuk akkor 400 ft de a mirelit mexiokio vsgy borao is 1200 max

ma 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Mióta odafigyelek, hogy mit, mennyit és mikor eszem, alapvetően nagyon kevés dolgon változtattam, de az első az a MENNYISÉG volt, azután a mikor és a végén a mit.

Krumplipüré pl.: én csak a főzővizével lazítom, komolyan mondom, jobban szeretem így, mint a tejes/tejszínes/vajas változatot, és így annyira kevés benne a kcal, hogy bátran lehet enni. Főzés után hagyom kihűlni a főzővízben (jól megszívja magát) és pici vizet rajta hagyva töröm össze + szórom petrezselyemmel pl.

Olaj: oliva olajat használok, ha kell, de amit csak lehet grillezek, húst, zöldséget.

Tésztafélét annyira keveset eszem (kb. havonta egyszer), hogy akkor nem foglalkozom azzal, hogy milyen fajta.

Sajt: brutál zsírforrás, a light verziót meg hagyjuk, ízetlen, csikorog az ember foga alatt, semmire sem jó, ugyan úgy szerintem nem finomak a vegán sajtok sem, tehát nem eszem sajtot. Ha nagyon ritkán mégis, akkor csakis kecskesajt.

Igyekszem eleve úgy összeállítani az étrendem, hogy azok az alapanyagok ne is legyenek benne, ami nem jó nekem.

Az nagyon jó dolog, amikor a húsokhoz zöldséget adsz, pl. mostanában szívesebben készítek brokkolifasírtot (hús és brokkoli keveréke), mint csak húsból, és sütőben sütöm.

Sütőben sütöm a sültkrumplit is, sokkal finomabb, mint a olajban ázott verzió (és nincs is olyan büdös a konyhában).

Amit egyáltalán nem eszek, soha: péksütemények, tehéntej, fehér kenyér, vaj, tehén tejből készült sajt, pudingok, tejtermék nyilinyali tejtermék hülyeségek (tejszelet, tejberizs, túrórudi), felvágottak, müzlik, chips és társai, konzervek.

Ritkán eszem: tejföl (inkább ételekhez használom, ebből is van vegán, ami nekem szintén nem ízlik, tehát hagyományos tejfölt használok, ha kell), tészta, sertéshús, házi sütemény/édesség (1 kocka max), joghurt, kefír.

Ami nagyon sokszor étlapon van: csirkehús, hal, basmati rizs, burgonya, zöldségekből minden (kukorica kevés), hülyejesek (bab, sárgaborsó, lencse, vörös lencse), gyümölcsök (banánt nem), oliva olaj, olajos magok (dió, mandula sótlan változat és egy uzsira egy almához max 10 g (jó gyümölcs mellé enni az olajos magot, vagy kecskesajtot, lassítja a ch felszívódását és finom is), parmezán, feta,kecske sajtkrém, olajbogyó, mindenféle zöldséglevesek, alpro italok (kávéba picit, néha készítek chia pudingot, ha édességre vágyom. Jó minőségű sonka, hummusz. Édesítésre kávéhoz mézet használok, amúgy eritritet, de alapvetően nem eszem olyan ételeket, amit nagyon édesíteni kell. Ha pl. sütök valamit, akkor sima kristálycukrot, attól az egy kockától, amit eszem belőle, nem fogok felfordulni. Savanyúságot sokat eszem, savanyúkáposztát, ecetes céklát imádom, van, hogy vacsira eszem 100 g sült csirkét és 250 g céklát, imádom. Nyáron kovászos uborkát két pofára, mindenhez.

Mennyiségek tekintetében: köret (készen) 100g, hús 100-120 g, zöldség bármennyi. Levesből (csak azt eszem egy étkezésre) kb. 450 g.

Augusztus óta 13 kg-ot fogytam (173 cm magas, 100 kg. voltam), sosem vagyok éhes, nem puffadok, persze, volt, amiről le kellett mondanom, pl. az esti túrós csuszáról, de ennyit megér. Egyszerűen eljött nálam (52 évesen) az a pont, amikor be kellett látnom, ha így folytatom, tönkreteszem magam.

ma 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok: liszt, zsemlemorzsa, stb. - ezeket nem cseréltem le, inkább nagyon keveset használok. Tudom GI, de lexarom. Aki nem allergiás ezekre, az ha mértékkel fogyasztja, semmi baja nem lesz, nem lassítja a fogyást sem. Simán ettem rántott csirkemellett ebédre (120g), hozzá savanyú káposztát, ugyan úgy fogytam. Persze ez minden nap nem fér bele, de heti egyszer simán. Ha főzeléket készítek, igyekszem önmagával sűríteni, vagy amit lehet, azt keményítővel, ha nagyon nem megy mással, akkor marad a liszt, de ha lehet inkább habarok, mint a rántás. Paradicsomos káposztához pl. tökéletes a keményítő, krumplifőzeléket, kelkáposztát lehet burgonyával sűríteni.

Mindenki kitapasztalja, hogy melyek azok az ételek, amelyek bejönnek neki egy diéta során, az ízvilág, és a hatékonyság szerint.

A barátnőmnek pl. tökéletes reggelre a zabkása, én fejre állok tőle, szétcsapja a vércukor szintemet, kolbászt kell egyek utána :-) szóval én inkább a purpur kenyér, sonka, paradicsom, tojás és társait eszem reggel.

ma 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

Hús helyett vehetsz tojást, ugyanolyan jó fehérje, sőt, még talán jobb is.

Készíts főzelékeket! 1 kg fagyasztott zöldbab, tök stb. 1000 ft alatt van, hozzá egy sovány tejföl v joghurt és 1 kanál keményítő habarásnak - és ez 4 adag kaja. Hozzá mehet tojás, sült csirkemáj.

Salátákat nagyon javaslom, nem kell paradicsomot meg uborkát venni. Pl káposzta, répa és cékla lereszelve, kis citrommal, olajjal.

Én minden köretet (rizs, bulgur, hajdina stb.) kb felerészben zöldséggel készítek! Ma pl aprítóbal lezúztam a karfiolrózsákat, és a bulgurhoz adam hozzá.

Nagyon jó alacsony kalóriás leveseket lehet készíteni, ilyenkor hidegben jól is esik: zöldségleves, akár zöldégkrém, sütőtök-krémleves, illeve én ma egy kis darab sovány marhából (30 dkg) és nagyon sok zöldségből, plusz 2 szem krumpliból csináltam egy elég nagy fazék gulyást, 2x eszik belőle a család. Másodiknak nagyon kevés olajon megsütött, zabpehelylisztből készült palacsinta, édesítőszeres sovány túróval és házi lekvárral.

Nagyon sokat sütök cukormentes sütiket, zabpehelylisztből, pl. almás, vagy sima piskóta, és leöntöm cukormentes pudinggal vagy csokiszósszal.

ezek mind olyan ételek, hogy bárki szívesen megette eddig, és oké, nem egy 1000 kalóriás diéta, tehát lassabban fogysz, de tartós, mert ezt az étkezést bármeddig fenn tudod tartani, nincs hiányérzeted.

ma 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!