Ha egyszer eszem csokit, utána mindig akarok, miért?
Sajnos ha csak egyszer is eszem csokit vagy chipset vagy gyorskaját vagy bármi ilyet, onnantól kezdve nincs megállás, mindennap egész nap ilyeneket ennék. De ha nem eszem semmi ilyet, csak rendes ételt, akkor megszokom és tök jól bírom.
Miért van ez? Más simán úgy fogy, hogy mindennap eszik ilyeneket, csak keveset.
"Miért van ez?"
Pszichés okokból. Nincs egészséges mentális kapcsolatod az étkezéssel.
Én azt hallottam hogy ez úgy működik hogy ha éhesen eszel egy kis csokit vagy egyéb túlízesített ételt annál jobban kívánni fogod addig amíg el nem telsz normális étellel.
Viszont ha egy egészséges étel után eszel egy kicsi csokit desszertként akkor mivel el vagy telítve és a gyomrod nem üres ezért nem fogod annyira kívánni.
És képes vagy megszokni a teljesen egészséges étrendet is, és mivel el vagy telítve és egészségesen étkezel ezért a tested nem igényli a csokit.
De ha valaki jártasabb a témában akkor nyugodtan javítson ki, én ezt csak egy cikkben olvastam
Ez nagyon gyakori jelenség, és valójában a gyorsételek és az édességek kialakíthatják ezt a fajta "kényszeres" hatást. Az ilyen ételek magas cukor-, só- és zsírtartalma olyan gyors örömérzetet okoz, amely fokozza az étvágyat és az ismételt fogyasztási vágyat, mivel ezek az anyagok dopamint szabadítanak fel az agyban, ami az örömközpontot stimulálja. Minél többet eszel belőlük, annál jobban kívánod őket, mert az agy hozzászokik ezekhez az élvezeti forrásokhoz, és újból várja a gyors örömforrást.
Mivel le tudsz mondani róluk, az azt mutatja, hogy megvan az önuralmad és az a rutin, ami segít az egészségesebb étrend betartásában. Ha szeretnéd fokozatosan csökkenteni a csoki vagy gyorsételek iránti vágyat, kipróbálhatod, hogy egészséges alternatívákkal helyettesíted őket, vagy például heti egy napot kijelölsz "finomságnapnak," így a kívánós érzés kontrollálhatóbb maradhat.
Egyszerűen amit a szádon beviszel, az egyedül a te döntésed kell, hogy legyen.
Ezért függ össze az étkezés a pszichológiával azoknál, akiknek nincs az étellel egészséges kapcsolatuk. Mert azoknál az embereknél a testük feletti kontroll és az önálló döntéshozatal képessége hiányos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!