Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Miért olyan alulértékelt a...

Miért olyan alulértékelt a mozgás/aktivitás a fogyásban?

Figyelt kérdés

Mindig azt láttam hogy kaja 99% vagy 90%, mert ha vki csak mekiben eszik naponta 3-szor pl vagy csak tortát stb akkor nem tud lefogyni mindegy hogy mozog.

De az olyan szélsőséges gondolkozás, a mozgás lehetővé teszi hogy nem kell tökéletes étkezés állandóan mert annyival több a kalória keret hogy belefér édesség vagy akár üditő is.

Még ha 0 mozgás akkor annyira figyelni kell annyira ki kell zárni mindent hogy fogyás esetén amint elérte a célt vissza zabálja mert annyira korlátozó és kevés amit megehet. Nagyon tökéletes kajázás kell és persze elfogadni hogy heti max 1 szer fér bele vmi kevésbé értékes kaja

szept. 22. 18:52
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Igen, értettem. Ezért is olyan nehéz megtartani a kis súlyt. De hát valamit valamiért. :)
szept. 23. 19:51
 22/28 anonim ***** válasza:
35%

19, nem is kifogásként mondtam, én elkezdtem edzeni, aztán leálltam, megint elkezdtem, és a fogyásomat nem befolyásolta. De nekem más dolgom nem volt, mint pörgetni a netet, és keresni valakit, valamit, amit tudok csinálni.

Nekem a reumatológus bicajt és úszást ajánlott. Sétát sem. A baj az, hogy sokan mondogatják, hogy csak az egészség miatt aggódnak, de érdemi segítséget akkor sem tudnak adni, ha kéred őket, mert egyszerűen nem tudnak róla semmit.

Nekem életemben nem voltak pattanásaim. Ha hozzám jön valaki ezügyben tanácsért, semmit nem tudok mondani. Ugyanez a fogyás. Akinek nincs tapasztalata, annak nem kell mindenáron beleszólnia.

A kaja akkor is sokkal fontosabb lesz, ha a sok schobert norbi megsértődik. De legalább örülhetnek, hogy vannak, akiket lenézhetnek, ha már a saját életükben nem mernek visszaszólni.

Nem tudom, hogy láttam meg ezt a kérdést, de eléggé önfelszopó közegnek tűnik, ahol sovány emberek oktathatnak ki másokat, a gyakorlati tapasztalat meg le van pontozva.

szept. 23. 20:04
 23/28 A kérdező kommentje:

Én elhízottan kezdtem el mozogni, és már azóta normál testsúlyban vagyok, anélkül hogy változtattam volna étkezésén. Nálam a fő különbség az volt hogy a 0 mozgásból, nagyon aktiv emberré váltam, és a mozgás a hobbim meg a sport a számitógépes játékok helyett, nekem csupán ennyi volt a változásom, de nagyon megérte.

Szóval nagy súllyal, én javaslom, kerékpár vagy úszás, esetleg séta, nekem a gyaloglás vált be legjobban. De ha neked megterhelő csinálhatod a másik kettőt akár. A súlyemelés nem túl hasznos, kalóriaégetés szempontjából de jobb testet csinál az inkább később ajánlatos.

Ami meg gyaloglás-kerékpár illeti nálam ez olyan 4x több km kell hogy annyit égessek mint sétával, de bizonyos esetekben 3,5x vagy 5x is lehet.

Viszont sosem megyek 20 km felett.

Szóval gondolom aki nagy számokat írt égetésben leginkább a 24km óra felett köszönheti akkor a lég ellenállás drasztikusan megnöveli a kalória igényt és minél gyorsabb annál többet éget. De akkor már nem alacsony intenzitásról beszélünk

szept. 23. 20:36
 24/28 anonim ***** válasza:

Mert önmagában nem elég a fogyáshoz

A diéta elég

szept. 23. 21:08
 25/28 anonim ***** válasza:
0%

"Az én órám is külön méri a teljes és az aktív kalóriát. Meglepően kevés így, mondjuk egy óra bringázás olyan 200 kcal vagy annyi se (54 kilós lány vagyok). Szóval szerintem érdemes mérni, én is így fogytam le. Csak rendes eszközt kell venni, nem valami béna kínai kütyüt."

De ez a lényeg. Akármennyit is mér az óra, nem tudod ellenőrizni, hogy az valóban annyi-e. Nem tudott a kifejtett energiát kalóriamérlegre tenni. Laborkörülmények közt sem tudják ezt pontosan mérni.

Ha most kitalálunk egy 170 centis 100 kilós embert, sailrabbiten megnézzük, mennyi a BMR/TDEE-je, ki fog jönni, hogy ha adott kcalt eszik, mennyit fog veszíteni 1 hét, 1 hónap, 1 év alatt. Ez ugye becslés, de lehet ellenőrizni: 1 hét/hónap/év múlva mérlegre állítjuk. Ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni kalóriaégetéssel. Nem tudod leellenőrizni, mennyit égettél.

szept. 23. 21:27
 26/28 anonim ***** válasza:
100%

25

Attól még hogy nem lehet 100%-ban pontosan mérni, azért még égnek azok a kalóriák. Amúgy az elfogyasztott kalóriákat is lehetetlen 100%-bam pontosan mérni.

szept. 23. 22:58
 27/28 anonim ***** válasza:

#22 Figyelj, ecsém! Az önfelszopásnál átléptél oda, ahol jogod van a véleményhez, de ha nem vagy hajlandó kulturáltan közölni, akkor nem fogják komolyan venni.

115 kilóról 93-ra mentem le, soha az életben nem voltam sovány és most sem vagyok az. És én írtam azt (amit mindenki lepontoz), hogy félreértik az emberek a 70% kaja, 30% mozgást. A deficited - normál táplálkozás mellett - mozgásból lesz. Ha ülőmunkát végzel, akkor sportból. Nem kell ehhez sóbertkedni, ha nekem sikerült 40 és 50 közt, akkor neked is fog.

#23 Igazad van, nagyobb sebesség, extra légellenállás. 130-140 körüli pulzussal hozom azt a tempót. Az még aerob, 1-2 kis emelkedőn megy fel tejsavküszöbig, vagy néz be anaerob szintbe, amikor elkap a lendület és megtaposom (pl. hazafelé).

A bicaj azért jó annak, aki fogyni akar, mert az intenzitás jól adagolható. Futással kis tempónál is nagy lehet a terhelés (főleg túlsúllyal), úszásnál egy bizonyos tempó alatt szinte elsüllyedsz (vagy ha egy helyben lebegsz, akkor is evezned és taposnod kell). Bicajjal viszont tudsz visszább venni, és még mindig haladsz. Így tudod magad aerob zónában tartani (akárhol is érjen véget neked), így ha van időd, akkor 1-2 órát is mozoghatsz, a szervezeted oxigén jelenlétében takarékosan szabadít fel energiát, a zsírból. Ahogy emeled az intenzitást, oxigénhiányba kerülsz, ezt egy darabig kompenzálod a tejsav bontásával (miközben a meglévő oxigén nagy részéből továbbra is zsírt bontasz, egy része meg kell a tejsav -> piroszőlősav -> mitokondriumban oxidálás -> felszabaduló energia folyamathoz, de sokkal hamarabb fáradsz. Tehát nem tudsz annyi ideig mozogni (annyi ideig zsírt égetni), és hamar(abb) véget ér az edzésed.

#25 Nagyon pontosan lehet mérni akár már a kilélegzett levegő CO2-tartalmának mérésével (meg persze a mennyiségével), hogy mennyi energia szabadult fel. Ez kémia. Persze laborban, és hosszadalmas, főleg egy csomó sportra megcsinálni, különböző emberekkel, nagy mintán, de aztán mellérakva egy csomó más mérhető értéket, elég pontos becslést lehet készíteni, ami pl. szívfrekvencia alapján a mindennapokban tökéletesen használható adatot fog kijelezni. Lehet, hogy egy óra tekerés x intenzitással x súlyban 249 kcal óra szerint, az egyénnél meg 252 kcal ég el... Na és? Ekkora hibahatár nem ok arra, hogy az egészre ráfogjuk, hogy "úgyis pontatlan, felesleges mérni".

szept. 24. 08:16
 28/28 anonim ***** válasza:
Én dietetikushoz járok IR miatt, kb az első mondata az volt hogy legalább saját testsúlyos kardió mozgás kelleni fog hogy egészséges legyen a diéta és a fogyás. (Itt nem zárta ki az erősítést, de mivel nekem alapból volt izomzatom így kardiót is csinálni kellett). Amúgy a mozgás nélküli fogyás az pont olyan mintha alapanyag megválasztása nélkül tartasz nagy kalória deficitet, fogyhatsz vele ha nincs egészségügyi bajod, de nem feltétlenül ez az egészséges megoldás. A testünknek jó tápanyagokra és mozgásra is szüksége van ahhoz hogy megfelelően működjön. (Egész életemben sokat kalória számoltam agy nélkül, lehet örökölt is de nekem egy rakat jojó és egy kifejlett IR lett a végeredménye)
szept. 25. 11:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!