Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Miért olyan alulértékelt a...

Miért olyan alulértékelt a mozgás/aktivitás a fogyásban?

Figyelt kérdés

Mindig azt láttam hogy kaja 99% vagy 90%, mert ha vki csak mekiben eszik naponta 3-szor pl vagy csak tortát stb akkor nem tud lefogyni mindegy hogy mozog.

De az olyan szélsőséges gondolkozás, a mozgás lehetővé teszi hogy nem kell tökéletes étkezés állandóan mert annyival több a kalória keret hogy belefér édesség vagy akár üditő is.

Még ha 0 mozgás akkor annyira figyelni kell annyira ki kell zárni mindent hogy fogyás esetén amint elérte a célt vissza zabálja mert annyira korlátozó és kevés amit megehet. Nagyon tökéletes kajázás kell és persze elfogadni hogy heti max 1 szer fér bele vmi kevésbé értékes kaja

szept. 22. 18:52
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
75%

Mert az emberek lusták.

Igaz, hogy nem kell mozgás a fogyáshoz, mivel szinte elhanyagolható az elégetett kalória edzés során. (egyszerűbb nem megenni +1 fánkot, mint 1 órát edzeni)

Sokan nem is tudják, hogy edzés és fogyókúra sokkal jobb végeredményt hoz együtt. Szép formás test csak az edzés árával érhető el.

Egyébként igazat adok neked, jobb érzés, hogy nem kell azért mindent grammra pontosan számolgatni.

szept. 22. 19:09
 2/28 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
84%

Én nem számolgatok mindent ki kalóriára, nagyjából belövöm.

A mozgás azért kevésbé népszerű, mert sokkal több idő- és energiabefektetéssel jár. Fél-egy óra futással tudsz elégetni egy tábla csokit.

szept. 22. 19:36
 3/28 anonim ***** válasza:
92%
Hogy kinek mi alulértékelt, azt tőle kérdezd meg. Számomra, és a legtöbb ember számára szerencsére evidens, hogy a fogyás a kalóriadeficiten, ezáltal az étrendi bevitelen múlik, úgyhogy mozgás nélkül is lehet fogyni, de mivel nincs egészséges élet mozgás nélkül, ezért a fizikai aktivitást alulértékelni hatalmas hiba.
szept. 22. 19:54
 4/28 anonim ***** válasza:
87%
az a baj hogy sokan nem értik hogy az anyagcserét is felgyorsítja amozgás.. Rövid távon tényleg csak alig éget el pár száz kalóriá. Hosszabb távon viszont növeli a kalóriaégetést passzívan is.
szept. 22. 20:13
 5/28 anonim ***** válasza:
73%
Én világ életemben mozogtam. Gyakran átlagon felül. Rendszeresen jártam bringával, meg 50-100 km-es gyalogtúrákra, meg mindenféle edzésekre hetente többször. De ha a kajára nem figyelek, akkor egyből hízok. Persze nem vagyunk egyformák, de nálam határozottan a kaja a 90 %!!!
szept. 22. 20:30
 6/28 anonim ***** válasza:
10%

Mert aki mozog es zabál az nem fogy le

Aki nem mozog és nem zabál az lefogy

Aki mozog és nem zabál az nem fogy le

Aki nem mozog és zabál az sem fogy le

szept. 22. 20:35
 7/28 anonim válasza:
50%
Én az időszakos böjttel fogytam le 30kg-t, amit a mai napig tartok, napi 2 étkezés, 18 óra böjt, napi 10 ezer lépés. Az edzés fontos, jobban hat a fogyásra, főleg ha éhgyomorra edz az ember, viszont szerintem akkora pluszt nem tud adni, hogy csupán edzésre terelődjön a hangsúly. Észnél kell lenni mit eszik az ember és lehetőleg aktív legyen, ne csak feküdjön egész nap, az amúgy sem tesz jót az embernek. A szervezet meg majd teszi a dolgát.
szept. 22. 23:27
 8/28 anonim ***** válasza:
60%

Az a baj, hogy nem lehet annyira pontosan mérni, mennyi kalóriát égetsz el, mint azt, hogy mennyit viszel be.

Ez az egy óra edzés egy tábla csoki... Mégha a kicsi táblára gondolok, az is kb 500 kcal.

Leadtam 37 kilót, közben folyamat mások tanácsait olvastam reddit loseit fórumon, és az én magasságomhoz (157 cm) egy extra 100 kcalt ajánlottak edzés napon. A legtöbb műszer, fitness óra túlértékeli az elégetett kalóriákat. És amikor ilyen kicsi vagy, mint én, minden 100 kcal számít.

Amúgy hála az égnek, én ezt nem tapasztaltam, mert nekem hányingerem lesz edzés után, de szinte mindenkitől azt olvastam, hogy farkaséhesek lesznek az edzéstől, vagy csak simán túleszik magukat, mert úgyis edzettek. Ne feledd, hogy a fogyás nagyon sok embernek nem csak fizikai feladat, hanem mentális is.

Persze tök jó mozogni, én is szeretek, miután rájöttem, mi fekszik nekem. Nagyon jó volt érezni, hogy izmosodom a zsír alatt.

De az étel tényleg jobban számít. Jobban tudod kontrollálni a bevitelt, mint az égetést.

szept. 23. 02:26
 9/28 anonim ***** válasza:
15%

Egy élsportoló akár napi 5000-8000 kalóriát is megeszik, és nem hízik el. Persze napi 3 edzés kell hozzá, olyan, amibe egy átlagember beleszakadna.

Ha csak ezt az egy tényt figyelembe vesszük, máris belátható, hogy nem a kaja a fontos. Akármennyit kajálsz, fogyhatsz, csak még többet kell mozogni.

Nem véletlen híznak el a sportolók az aktív pályafutásuk után. A kalóriák maradnak, a mozgás eltűnik.

A másik. Van egy alapanyagcseréd. Ez alá sokkal nem lehet bemenni kalóriával, mert átkapcsolsz raktározásra. Ezen felül van egy napi aktvitásod. Ha az alapanyagcsere környékén eszel, akkor ennyi deficitet el tudsz viselni (ha amúgy vannak tartalékaid. Mennyi ez? Kb. 20% az alapanyagcsere felett. Tehát ha 1500 kcal az alapod, akkor 300-at hoz még, hogy teszel-veszel, ülőmunkát végzel, ilyesmi. Hát, ez nem sok deficit.

Tegyél rá egy fél óra mozgást, elmegy még 300 kalória! Akkor máris 600 környékén jár a deficited, amivel már kb. heti fél kiló ütemben fogyni tudsz. Az havi két kiló, ennyit már nem is tud mindenki szervezete lekövetni, akár a bőröd is lóghat ennyitől. Ez már "valami".

Honnan jött a deficit? Legalább a fele mozgásból. Míg mozgás nélkül szinte "hibahatáron" van a deficited, hisz számolgathatsz akárhogy, egy tányér gulyáslevesről akkor sem mondod meg, hány kalória, ha grammra kiméred, mert nem tudod, hogy a te tányérodba épp mennyi zöldség, mennyi lé (abban mennyi zsír), mennyi hús jutott, mennyi a krumpli és mennyi a csipetke.

Mennyi a mozgás és a kaja aránya? 1500 körül ehetsz, 600-at aktív vagy és mozogsz, tényleg kb. 2/3 a kaja, 1/3 a mozgás. Ezt sokan értelmezik úgy, hogy a fogyásban 2/3 szerepe van a kajának, és jó esetben 1/3 a mozgás. Kész is az ideológia, hogy miért nem kell sportolni... És akkor jönnek az okosságok, hogy a mozgást nem méri úgysem az okosóra...

Ami az okosóráknál sokáig gond volt, az az, hogy nem tudhattad, hogy amikor a mozgás kalóriáját kiírta neked, akkor mit jelzett ki? A többletet, vagy az adott idő alatt elégetett kalóriát? Mi a különbség? Az alapanyagcsere adott időre eső része. Én izmos 93 kilósként 2000 körüli alapanyagcserével élek, ez 24 órára majdnem 100-at jelent óránként. Ha mozgok egy órát, mondjuk bicajozok, arra kapok 600 kcal-t. Most. Pár éve ez simán 700 felett volt, mert az az óra, és az az app nem a többletet, hanem az adott idő alatt elégetett teljes mennyiséget írta ki. Miért baj ez? Mert azt hiszem, hogy 700 felett fogyasztottam, közben meg abból kicsit több, mint 100-at akkor is elfogyasztottam volna, ha a hátamon fekszek.

Összefoglalva: a deficited létrehozásában van hatalmas szerepe az aktivitásodnak. Megkerülhetetlen. Nem csak sport lehet ez, ha egész nap ásol, akkor aznap már nem kell sportolni, de főleg ülőmunkát végzőknek bizony megkerülhetetlen.

szept. 23. 09:15
 10/28 anonim ***** válasza:
49%

Csak mert lusták az emberek, és inkább éheznek mint hogy megmozduljanak. Én kis súlyból fogytam 8 kilót, ez csak rengeteg mozgással ment, a nélkül nem ment volna, mert 1500 Kcal-t ehettem volna csak egy lassú fogyáshoz.... Szerintem ez tarthatatlan. Inkább sportoltam jó sokat, és így 2000-el fogytam,lement a heti fél kiló. Ráadásul feszesebb is lettem, izmosabb, és nagyon jót tett az önbizalmamnak.

Viszont az fontos szempont hogy ha többet mozogsz, azért éhesebb is leszel, kéri vissza a szervezeted az elhasznált energiát, főleg mondjuk egy egész napos sport tevékenység után. Egy nagy bringatúra után még másnap is éhesebb vagyok a szokottnál. Ezért nagyon fontos a kajára is odafigyelni és számolni a kalóriákat, mert önmagában a sport nem elég. Én pl nagyon sok sport mellett híztam meg, miután letettem a cigit. Szóval az a konklúzióm, hogy egyformán fontos a két dolog.

szept. 23. 12:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!