Milyen szakember tudja megvizsgálni, hogy rendben van-e az emèsztőrendszerem ès a bèlflórám?
Elèggè rosszul táplálkozom, ezt tudom magamról. De az elmúlt 1-2 èvben rohamosan nő a súlyom ès nem igazán változtak az evèsi szokásaim, sem a mozgással kapcsolatos tevèkenysègeim.
Kihez tudnèk fordulni, hogy tegyük rendbe az ètkezèsem (utálok főzni, emiatt szènhidrátdúsan ètkezem, ès szerintem cukorfüggő is vagyok emiatt) ès vizsgáljuk meg, milyen èlhető lehetősègeim vannak a fogyásra?
Házi orvos be tud utalni valahova? Èvek óta nem voltam orvosnál (csak vèrvètelre - teljes laborra járok 2 èvente, tavaly decemberben voltam, minden rendben).
Elöször is az, hogy az étkezési és mozgási szokásaid nem változtak, nem jelent semmit, ahogy idösebb lesz valaki, egyre jobban raktároz a szervezete, tehát a kalóriákat csökkenteni, a mozgást meg fokozni kell súlytartáshoz is.
Másodszor nem feltétlen emésztörendszeri problémáid vannak, hanem életmódbeliek, erre nem orvos kell.
De egy kivizsgálás nem árt elötte.
"ahogy idösebb lesz valaki, egyre jobban raktároz a szervezete"
Egy 70 éves és egy 20 éves személy alapanyagcseréje között 80-90 kcal különbség van maximum a vizsgálatok szerint, tehát ez nem releváns. A kérdezőnél szimplán annyi a probléma, hogy szemre/érzésre lehet, hogy nem eszik többet, de ha valóban nő a testsúlya, akkor kalóriára mindenképp. Amíg nem számolja a kalóriákat, és amíg nincs tisztában a táplálkozás alapjaival se, addig nem kell meglepődni.
Ettől függetlenül gasztroenterológushoz vagy dietetikushoz fordulni sose rossz ötlet, de itt elsődlegesen tényleg az életmódot kell rendbe tenni. Nem egészégügyi okok eredményezik a hízást, a rossz táplálkozást, a helytelen életmódot, hanem fordítva.
"Egy 70 éves és egy 20 éves személy alapanyagcseréje között 80-90 kcal különbség van maximum a vizsgálatok szerint, tehát ez nem releváns"
Csak egy átlag 20 éves jóval többet mozog mint egy átlag 70 éves.. Még ha nem is, akkor is izomból több van rajta ezek meg ugye növelik a kcal felhasználást. Hiába eszik ugyanúgy egy 70-es meg egy 20-as a 70-es kevesebb energiát fog felhasználni a fentiek okán. Persze van kivétel, vannak fitt 70-esek, de ők tesznek is érte.
Ha jól táplálkoz es utana is panaszaid vannak akkor elküld a háziorvos szakemberhez.
Ha meg nem tudod hogy kellene jól táplálkozni, deitetikus. Ahogy a 7es írja
Ezzel az indokkal az állami gasztroenterológiáról, ahogy több hetes, hónapos várakozási idő van, úgy kivágnak, mint a macskát... HA egyáltalán ad a háziorvos beutalót.
Étkezési tanácsokat meg PLÁNE nem fog adni neki a gasztrós.
Dietetikushoz kellene menni inkább, illetve persze nem árt vérképet is csináltatni.
De vószínűleg aztért nem fogysz, mert nincs rendben az étrended, és keveset mozogsz mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!