Miért eszünk mindenhez köretet?
Egyszerűen hihetetlennek tartom... És gondolom először a miértet kell megérteni...
Más országokban simán köretnek számít a párolt borsó, vagy egy sima saláta, grill zöldségek.
De nálunk ehhez még muszáj rizs/krumpli mert különben a "gyomorban marad" ?!🤡🤷
25 éves vagyok életmód váltásban vagyok egy ideje felfedeztem több köret alternatívát is mint a bulgurt, kölest, quinoa, kuszkusz, hajdina stb, ezeket fogyasztom is.
De amikor csinálok egy jókora adag zöldséget és egy szaftos húst egyszerűen nem tudom megenni köret nélkül 🤷 🤦 Ha meg is eszem rosszul érzem magam utána, és nem érzem magam jól lakva 😂
Biztos vagyok benne, hogy ez belénk lett nevelve de, hogyan "írtsam" ki magamból?🥲
Annyira szeretem a főzeléket, hogy nem rontanám el a kenyérrel :-) (Igaz, van, hogy két tányérral is meg tudok enni.)
Régen néha ettem hozzá, de magától elmúlt, már nem tartozik nálam a főzelékhez a kenyér. Elég, hogy liszt van a habarásban.
A levesekhez sem. A gulyásleveshez és a bableveshez sem, mert önmagukban is nagyon finomak, főleg egy kis tejföllel.
Mondjuk én sűrűre csinálom a leveseket, relatíve kevés lé, sok bab, krumpli, hús, meg ami kell bele. Van leve, de nem úgy néz ki, hogy sok lében úszkál két szem krumpli meg egy répa.
Régen én is mindent kenyérrel ettem, nálunk otthon még a szőlőt, dinnyét is kenyérrel ettük!
Leszoktam róla.
Igen, tényeg semmi baj a kenyérrel, nem méreg, nem "egészségtelen", stb., csak ha egy értelmezhető mennyiséget (egy szép, egész karéj) eszel, az már egy komplett étkezés kalóriatartalma :(
Én azt a kompromisszumot kötöttem, hogy túrára szendvicset viszek, mert az a legegyszerűbb, és 30-40 kilométert szoktam menni, azalatt 3-4 szendvics is lecsúszik, de hát le is dolgozom. Ilyenjkor kiélem a "kenyérvágyamat" (nagyon szeretem amúgy), de hét közben meg nem eszek, kész.
Ami a köretet illeti, kinoa, bulgur, hajdina szokott nálam leggyakrabban lenni, úgy készítem el, hogy kb. a fele zöldség legyen, pl. zöldbabos bulgur van ma, vagy kinoa répakockákkal is nagyon finom, és így teljesen értelmezhető adagokat meg lehet enni köretből is.
Én alapvetően úgy állítom össze az ebédet, hogy szénhidrát (lehetőleg lassú felszívódású), rostos zöldség és fehérje is legyen benne, és lehetőleg egészséges zsírok. A köret ebből a szénhidrátot biztosítja, mert simán a zöldésgekben kevés van. A főzelékeket viszont kevés liszttel készítem és azokhoz már nem kell plusz köret, kenyér vagy ilyesmi, csak feltét.
A gulyás meg bableveshez pedig azért eszem kenyeret, mert nagyon finom úgy. Amúgy a benne levő krumpli és a bab szénhidráttartalma elegendő lenne.
Hagyományosan azért alakult ki a köret, mert drága lenne csak a hússal jóllakni. Ha fizikai munkát végzel, akkor sok kalóriát kell bevinned, amit olcsóbb krumpliból meg tésztából, mint húsból és zöldségből fedezni.
Szia! Szerintem ez családfüggő inkább, nálunk a zöldség is köretnek számít. Ahogy írta valaki fentebb, a krumpli olcsó és ha a mezőn kapálsz egész nap, akkor el is használod a kalóriát.
Azt javaslom én is, hogy készíts “vegyes” köretet: egy kisebb adag rizs v krumpli ÉS mellé párolt zöldség vagy saláta
Az a baj a kenyérrel, hogy jó magyar szokás szerint minden főzeléket agyonbsznak eleve liszttel. Ahhoz még aztán nagyon kell pluszban a kenyér :D
Én főzelékhez húsos feltétet eszem, kenyér max fél falat kitörölni a tányért.
Köszönöm a tippeket, hasznosítottam is már ahogy tudtam.
Most estére egy kis gyros salátát készítettem, airfyerbe sütöttem mellé 50g krumplit (amúgy 150g-t szoktam) és bele kevertem :D
Szerintem tök jól becsaptam vele az agyam mert fullon vagyok :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!