Az valóban helytálló, hogy a fogyás csak a kalória deficiten múlik?
"fogyáshoz fontos a megfelelő minőségű és idejű alvás is"
Az egészséges szellemi, pszichés, fizikai működéshez fontos a megfelelő alvás. A fogyáshoz, mint komplex élettani folyamat milyen pragmatikai köze van az alvásnak? Nyilván a rossz alvás hatással van az egyén emésztésére, étkezéseire, döntéshozatali képességeire (stb.), de ha kalóriadeficitben vagy, akkor fogyni fogsz még akkor is, ha éjszakánként csak 3-4 órát alszol.
"miért hallani ezt mindenhonnan? Hitelesebb forrásokból mint a gyakori"
Mi ez a mindenhonnan? Melyek ezek a hiteles források? Te döntöd el nulla szakmaisággal, hogy mi a hiteles forrás? Linkelj be egy randomizált kontroll vizsgálatot, mely megállapította, hogy a fókuszcsoport populációja nem fogyott kalóriadeficitben, mert szarul aludtak.
"akkor kezdtem el hízni, amióta leszoktam a cigiről, holott tényleg nem eszem többet azóta"
Ha hízol, akkor mégis többet eszel. Mennyi a napi kalóriabeviteled? Grammolod az ételt, méred a kalóriákat, ahogy a leszokás előtt is grammoltál és mértél minden nap? Nem? Akkor szemre/érzésre nem eszel most többet? Csak mert a számtan és a matematika fog számítani, nem az szemmérték vagy az érzés.
Ha kevesebbet alszol, akkor éhesebb vagy, többet eszel. Ha lassúbb felszívódású dolgokat eszel, akkor kevésbé leszel éhes, vagyis kevesebbet eszel.
Ha csak csokoládét eszel, de kevesebb kalóriát, mint amennyit elégetsz, az már kalóriadeficit, vagyis fogyni fogsz. De az nem egészséges.
Nálad talán az a gond, hogy még nem kattant be, hogy van az egészséges meg az egészségtelen fogyás is. De mindkettő fogyás.
"ha egész nap nem eszem semmit, de lefekvés előtt megeszek egy adag 1200 Kcal tartalmú csülökpörköltet, akkor hiába fogyasztottam kevesebb kalóriát mint amennyit napközben felhasználtam, nem valószínű hogy fogyni fogok"
--De, fogyni fogsz. Ha a napi kalóriabeviteleddel deficitben vagy, akkor fogyni fogsz, mindegy mit és mindegy mikor eszel. A termodinamika törvényeit nem tudod kikerülni, ha pedig igen, akkor valami más bolygóról származol és valami biológiai csoda vagy.
"Meg mondjuk bulgurt enni jobb mint rizst, holott a Kcal ugyanannyi, viszont a szervezet másképp dolgozza fel."
--Gondolom itt a rostra gondolsz. Valójában igen, a rost lassítja a felszívódást. De tudod mi lassítja még? A fehérje és a zsír is. Azaz, ha megeszel 1 tál főtt rizst + csirkemellet, akkor az is ugyanúgy lassan fog felszívódni a fehérje miatt. A glikémiás indexnek csak akkor van jelentősége, ha azt az adott köretet (jelen esetben bulgur vagy rizs) magába eszed meg, minden nélkül. Ilyet viszont senki sem csinál, szóval a glikémiás indexet ezért nem kell túlgondolni.
"Vagy mondjuk a sportolás előtt megevett szénhidrátot nagyon gyorsan feldolgozza a szervezet, de ha lefekvés előtt esszük akkor nem…"
--Amennyiben legalább szintentartásnyi kalóriát eszel, abban az esetben nem a sportolás előtt bevitt szénhidrátot fogod feldolgozni edzés közben, hanem még az azelőtti napon bevitt szénhidrátot. Ha kalóriadeficitben vagy, akkor már sokkal inkább relevánsabb az, amit írtál, hisz ez egy hiányállapot, nincs mit feldolgoznia az előző napokból.
"Éjjel nem tudja feldolgozni a szervezetem és lerakódolik, sporttal pedig szépen egyből elhasználom mint valami üzemanyagot, azért ennek kell hogy legyen jelentősége."
--Ez vicces is lenne, ha így történne. Valóban a délelőtti órákban a szervezet szénhidrát-anyagcsere "értéke" "jobb", de ennek nincs nagy jelentősége. Éveken keresztül csak a vacsorámban van 90g szénhidrát. Volt olyan időszak, hogy 120+ is volt és lám, mégsem vagyok elhízva.
"Tehát akkor azt állítod, hogy ugyanolyan mértékben fogok fogyni ha közvetlenül lefekvés előtt vacsorázom egy jó szendvicset, mintha 3-4 órával előtte?"
Úgy fogytam közel 40kgot, hogy alvás előtt 1-2 órával volt az utolsó étkezésem.
"Ezért gondolom hogy felelőtlenség az összes kérdésre csak annyit odaböfögni, hogy 'kalóriadeficit'"
Örülj neki, hogy ingyen segítenek emberek. Bármennyire is hihetetlen, de azok a válaszok, amik itt ez a kérdés alatt születtek egy dietetikus több tízezer forintot elkért volna. Félre értés ne essék, nincs végzettségem ilyen téren, csak érdekel a téma és folyamatosan képzem magam autodidakta módon. Akik itt ténylegesen segítenek, azok ahogyan a #10 válaszoló írja: Nem fizetnek nekünk semmit, ez szimpla "hobbi", semmi több. De bármennyire hihetetlen 1 dolgon múlik a fogyás, és valójában tényleg csak ennyit lehet odaböfögni mindenkinek, aki fogyni akar: kalóriadeficit.
Olyan van, hogy hormonálisan valakinek NEHEZEBB fogyni és mondjuk 200-300 kalóriával kevesebbet kell ennie, mint egy "átlag" ember, de Ő is ugyanúgy a kalóriadeficittől fog fogyni.
+az alvás részéről annyit, hogy: A kevesebb alvás miatt azért hízhatnak az emberek, mert a kevesebb alvás miatt nőhet az étvágy, emiatt többet fogsz enni = több kalória. Ha 1-2 órát aludnál naponta, de mellette deficitben lennél, akkor is fogynál. Az már más kérdés, hogy ilyenkor főleg izomból fogysz, nem pedig zsírból. Azért kell aludni, hogy minél kevesebb izmot veszíts. Már 5 óra és 7 óra alvás között is rengeteg különbség van az arányokat tekintve.
Kalóriadeficit + súlyzós edzés + magas fehérjebevitel (legalább 1.6g/testsúlykg), türelem = Fogysz, és még jól is fogsz kinézni a végére.
Kalóriadeficit + türelem (vagy még türelem sem) = fogyni fogsz, de nem fogsz annyira jól kinézni a végére.
A szénhidrátok milyensége pedig tökmindegy. A szervezet minden szénhidrátot glükózzá (cukor) bont le. Tehát ugyanaz lesz a bulgurból, mint 1 szelet csokiból, ha a kémiát nézzük.
#13 voltam.
A rizs-bulgur kérdésre: ha ugyanannyi a kalóriadeficit, fogyás szempontjából mindegy.
De a rizsnek valóban gyorsabb a felszívódása. Rossz esetben (van még pár befolyásoló tényező) felugrik a vércukorszinted tőle, majd nagyon lezuhan. Esetleg el is ájulsz, de nagy eséllyel bezabáláshoz vezet ez a hirtelen jött éhség. És máris oda a kalóriadeficit meg a fogyás.
Arra a kérdésre, hogy számít-e, mikor eszed a csirkepörit meg a szénhidrátot: üzemanyagként gondolj rá. Mint egy hibrid autó, van szénhidrát és zsírtartályod. A szénhidrát korlátos (kb. 500 g fér bele), zsírból bármennyi. Ha teli a szénhidrát tartály, akkor a további bevitt mennyiséget zsírtá alakítod.
A szénhidrát tartály általában nem üres de nincs is csurig, mindegy, hogy előbb kiveszel 50 g-ot majd beteszel ugyanennyit, vagy fordíott sorrendben. Ez felel meg a sport előtti-utáni evésnek, meg az este evett csirkepörköltnek.
Ugyanígy hülyeség kifejezetten a zsírégetésre hajtani edzésnél. Tökmindegy, hogy a szénhidrát fogy ki edzés alatt, majd visszatöltődik a következő étkezésnél, vagy több zsír fogy, nade akkor kevesebb szénhidrát, és akkor a bevitt szénhidrát fog zsírrá alakítva a zsírtartályban kikötni.
Arra a kérdésre, hogy számít-e az alvás, dohányzás stb.: azokban a kísérletekben, ahol rendesen követik az alanyok kalóriabevitelét, rendre az jön ki, hogy a deficit működik és nincs semmi trükk.
Ahol csak egy kérdőívvel utólag visszakérdezik, hogy mit ettek, ott bármi kijöhet. Egyszerűen a többség nem képes pontosan felidézni, mit evett múlt szerdán.
Ez egy jó cikk a témában:
Nem. Önmagában abszolut nem csak a kalóriadeficiten mulik a fogyás. Ez a szöveg túl van egyszerűsítve. Valójában a fogyás rengeteg dolgon múlik.
Pl ha nem alszol eleget, a szervezeted ghrelin hormont fog termelni, ami éhségérzetet generál, azaz sokkal éhesebb leszel mint kellene, és végső soron többet eszel mint amire valójában szüksèg van..
Arról már nem is beszélve, hogy az étrend minősége is nagyban lehet hatással a fogyásra, ahogy a tápanyagarányok is, hogy miből mennyit eszel, de ez nagyon egyénfüggő. Egyik barátnőm pl mindent eszik, és jól is érzi magát így, nekem viszont figyelnem kell az összetételre is. Pl szénhidrátcsökkentett étrenden vagyok, mert én így jobban érzem magam. Ritkábban vagyok éhes, és nem hirtelen tör rám az éhség úgy hogy már hányingerem van tőle, hanem lassan , fokozatosan. Ezen kívül az energiabevitel korlátozottságához igazodni sokkal könnyebb úgy, ha megválogatom hogy mit eszem. Ha belegondolsz, a sikeres tartós fogyáshoz hosszútávú, élethosszig tartó elköteleződés kell. Könnyebb úgy, ha nem éhezel, nem sanyargatod magad közben. Szóval úgy kell megválogatni az ételeidet, hogy azokat élvezd, legyen laktató a saját igényeid szerint, élhető, adjon energiát, változatosságot, és beleférjen a keretedbe is ami a fogyáshoz/ majd a súlytartáshoz kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!