Érdemes beszélni arról, hogy fogyózol?
Vagy életmódot váltasz, vagy diétázol, ahogy tetszik.
Én félve beszélek erről, mert még a suliban bántottak a (akkor még teljesen átlagos) testem miatt és az volt a taktikám, hogy úgy állítottam be, hogy én nem érzem magam kövérnek és meg vagyok elégedve az alakommal, mert akkor azt hiszik, nem tudnak ezzel megbántani. Már felnőtt vagyok, de még mindig cikinek érezném beismerni, hogy igen, kövér vagyok (most már tényleg az vagyok), mert akkor támadási felületet biztosítok. Bár a felnőttek már kevésbé szólnak be ilyenek miatt. Arról nem is beszélve, hogy sok embernek fogalma sincs, hogy mitől lehet fogyni. Amikor fogyóztam és sütőben sült krumplit ettem társaságban, volt, aki kérdezte, hogy "már nem fogyókúrázol?", vagy csokit, és akkor "na ennyit a nagy fogyókúráról, eddig bírtad". Illetve ha valmi összejövetel van és megkínálnak, nincs kedvem belemenni a témába, mert akkor meg azzal jönnek, hogy "néha szabad bűnözni". Aztán ugye előbb utóbb észreveszik, hogy fogyok, akkor mondjuk már nem bánom, ha említem, hogy igen, direkt odafigyelek. De ha pl mondom az embereknek, hogy most fogyni próbálok, de feladom (nem egyszer fordult már elő), akkor ciki, hogy semmi nem ment le.
Ti szoktatok erről beszélni, ha megköveteli a szituáció? Mik a reakciók?
En nem titkolom, de magamtol fel sem hozom temanak.
Tarsasagban kozos evesnel szokott feljonni vagy vendegsegben, ahol ugye latjak. Ha megkinalnak mondjuk sutivel, annyit szoktam mondani, hogy nem kerek koszonom, mas is mondja ezt ha eppen nem ehes, sose volt meg, hogy en egyedul mondtam volna.
Ha mondjuk van vacsora es kinalat, a zold koretbol szedek, illetve 1 vagy 2kisebb szelet csirkemellet (az mindig van altalaban), az elejen mikor nagyon figyeltem a kaloriakra igy csinaltam, megis csak olajosabban sutik, mint en otthon, de mar kb re megtudtam tippelni hany gramm az a csirke es kb mennyi olajat kell hozzaszamolni.
A neha szabad bunozni kommenteket tenyleg azzal lehet elkerulni, hogy nem azt mondod, nem kerek dietazom, hanem szimplan , hogy most nem kerek koszonom. De ha megis valaki ezt mondja, jo valasz ra, hogy most az elejen meg nagyon probalok figyelni/ ha mindig bunoznek, amikor sutivel kinalnak, nem csak neha lenne/ megprobalok kitarto lenni. Ezt normalis ertelmes felnott emberek megertik, nem tukmalnak , rad hagyjak. Vagy ne egyel elottuk csokit, vagy mondd azt, hogy 90%ban odafigyelsz mindenre, a maradek 10ben elvezed kicsit az eletet, higy ne orulj bele, es sokaig fent tarthato legyen az eletmodvaltas/ ne szedjem vissza a kilokat. Normalis tarsasag ezt is megerti, rad hagyja, esetleg kerdez mert kivancsi, higy mit hogyan csinalsz, kulturaltan valaszolsz mindenre ugy ahogy igaz aztan nem tema tovabb, legtobbjuket ugyse erdekli nagyon. A sultkrumplisra jo valasz lehet, hogy de dietazom , de nagyon beleastam magam a temaba, szamolom a kaloriakat, fenttarthato eletmodvaltast kovetek, ezert nem is olajban sutottem. Itt is max kerdeznek parat, hogy miket szoktal meg csinalni, aztan tema letudva.
Nem jobb, ha elhalgatod akkor csak tobbet kerdezoskodnek, mindenre hazudni kell.
Dietazni/ eletmodot valtani nem cikk, meg akkor sem, ha csak megprobalod.
Ha megsem jon ossze (bar ne ugy allj azert hozza, hogy lehet feladom) max viccesen megjegyzed, hogy ez most nem jott ossze, nem voltam kitarto. Szerintem erre se fog senki mondani semmit, max annyit, hogy akkor vegyel a sutibol:)
:( sajnalom hogy ilyen tapasztalatod volt suliban.
Nekem is volt...pedig en teljesen atlagos testalkatu lany voltam se nem az a gebe se nem köver...heti 5x kajak edzes total egeszseges voltam
Es megis altalanosban csufoltak a gebe lanyok..a gyerekek olyan borzasztoak tudnak lenni. Szociopathak de tenyleg.
Most 34 vagyok.
15 ev etkezesi zavarral küzdöttem 33 kg voltam evekig. Most is küzdök a fejben a dolgokkal de a sulyom mar normalis.
Sokszor egyebkent avval van a baj , hogy mi, akik ezen atmentek mar tamadasnak veszunk mindent.
Az en peldam:
amikor elkezdtem fogyozni ugyanugy jött a komment na mi van hirtelen semmi csoki, vagy ettem a levest kenyerrel beszoltak a kenyer hizlalo...
Aztan 33 kg voltam...elkezdtem több ev utan megint javulni hizni. Ettem egy normalis adag valamit jött a beszolas ej de sokat vagtal be, ajaj azer vigyazzal nehogy tul hizzal a vegen, na de megjött az etvagyad meg egy szelet kenyer?
Szoval neked, nekem kell megtanulni ezeket nem hallani :(
Ez teljesen egyéni.
Nekem az elején az segitett hogy nem mondtam el senkinek. Úgy viszont elég nehéz volt.
Az első észreveheto eredmenyek utan kezdtem el mondani es onnan hogy mindenki látta, támogattak és könnyebb lett.
De ez sokmindentol fugg
Ha elmondod, akkor egy kicsit "számonkérhető" lesz, hogy mennyire haladsz vele.
Ez segíthet tartani a diétát, segíthet elmenni edzeni akkor is, amikor épp nincs kedved és szíved szerint inkább bezuhannál az ágyba. (mindkettő fontos)
Viszont ha a környezeted nem támogat, piszkál, nem dícséri az előrehaladást, hanem csak nyaggat azért, hogy nem haladsz heti 3 kg tempóval, akkor ott tényleg senkinek semmi köze hozzá.
Felhozom, mivel a diétám szigorúan lm-gm, ergo semmit nem ehetek-ihatok, ami laktózt vagy glutént tartalmaz.
Ennyi, akinek nem tetszik vagy hisztinek generálja (akad rá példa :D), így járt, nem érdekel.
Nála nem fogadok el ételt, ennyi.
Én évek alatt fogytam le, komoly felesleg volt rajtam. Azt tapasztaltam, hogy nem érdemes beszélni róla, ha nem nagyon muszáj.
Nekem nagyon sok feleslegem volt, csak 2 nagyon közeli személy, a férjem és anyu tudott róla, ők nem a b***szogató típusok. Másban nem bíztam.
Sokára kezdett szabad szemmel láthatóvá válni ( mások számára), -60kg után kezdte észrevenni a környezetem, eddigre már a felesleg több mint felét leadtam. Tudatosan, direkt hordtam továbbra is a sátor felsőket, nagy nadrággal( idővel övvel tartottam magamon), pedig minden lógott rajtam, részben azért is, hogy takarja az alakom és később vegyék észre, mert tudtam, hogy ha felfigyelnek rá, csúnya világ lesz😂 És igazam lett.
Engem konkrétan megvádolt 1-2 ember, hogy biztos rákos beteg vagyok, csak titkolózom és miért nem vallom be, nem szégyen az, és elkezdték terjeszteni ezt a rokonok közt. Ezek az első reakciók voltak., idővel ezért kezdtem el beszélni arról, hogy nem, nem beteg vagyok, szimplán egészségesebb szeretnék lenni, és tudatosan táplálkozom diétázom, teljesen normális módon, ezért fogyok. Sokan gratuláltak a kitartasomhoz, dícsértek hogy kezdek emberi alakot ölteni- hát mondom kösz...😐
Na ezek után már bozonyos emberek minden találkozásnál szóba hozták, ha kellett ha nem, és nem volt jó érzés, főleg amikor időnként megállt a folyamat 2-3 hónapra és jöttek a beszólások, hogy " na mi van feladtad?" Ennyit a fogyókúrádról" stb. Folyton piszkáltak milyen lassan haladok, meguntam. Úgyhogy elkezdtem leszokni a nagyobb létszámú találkozókról a fogyás maradék idejére. Nagyobb családi események, munkahelyi bulik, baráti találkák stb. Az utolsó 46 kilót úgy fogytam, hogy kizárólag a szűk családi szentestére mentünk el anyósomhoz évente 1x, ahol csak kevesen vagyunk. 3-4 ember max. A nagyobb összeröffenéseket kihagytam.
Most már csak kicsit unalmas, de nem zavar, ha szóbakerül a téma a diétámról, és jobban is tudom kezelni a beszólásokat:). Amíg még volt feleslegem, addig zavart.
9. Nem, ilyesmi nincs konkrétan melóhelyen. Én már korábban is, a konkrét életmódváltás előtt is ettem egy csomó zöldséget, húst, salátákat stb mert szeretem őket.
Nekem inkább a nassolással volt a legnagyobb bajom, édességek főleg, meg péksütik, és jellemzően az ezekre való vágyakozás inkább otthon esténkènt jött rám.
Anyósom persze kicsit tukmálja a sütiket szenteste, hogy ünnepekkor nem kell diétázni, de nem erőszakosan, azt még simán el tudom utasítani anélkül hogy felhuznám magam , mert nem 8x kérdezi, max 2x😂
Egyébként senkinek sem hagynám, hogy számonkérjen, előbb küldeném el a ....csába. Talán 1x ha kérdezte egyik távoli rokon ( de normál stílusban) hogy én miért eszem" nyúlkaját" hát mondom mert szeretem😂 és ezzel le is volt zárva a dolog.
Az egy nagy tévhit, hogy a kövérek mind csak gyorskaján élnek, meg 6 tányér ebédet esznek. Baromság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!