Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A böjt jó hatással van a...

A böjt jó hatással van a szervezetre?

Figyelt kérdés

2023. júl. 6. 14:27
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
100%

A böjtkúrák alkalmával nemhogy nem küldi az ember szabadságra a szerveit, hanem ennek pont az ellenkezője igaz, ugyanis néhány szervünk ilyenkor még fokozottabban kénytelen dolgozni. A vese például a böjtölés során kénytelen fokozottabban üríteni a vérben feldúsuló ketontesteket, a májnak pedig a szervezetben található egyéb anyagokból kell előállítania a szervezet működéséhez szükséges energiát, ha már a tápanyagbevitel szünetel. Ilyenkor a szövetek egy része zsírt éget, és a máj a zsír bizonyos részéből és a szervezet fehérjéjéből állít elő glükózt ahhoz, hogy az agy működéséhez szükséges minimális vércukorszintet biztosítsa.

A másik tévhit maga a méregtelenítés.Ennek nem igazán van biológiai alapja. Az emberi szervezetnek vannak kifejezetten méregtelenítő szervei, a vese, a máj és valamilyen szinten a tüdő. Az anyagcserében keletkeznek különféle anyagok, amelyeket a szervezet megpróbál a lehető legvégső szintig lebontani - például a tápanyagok 99,9 százalékát vízzé és szén-dioxiddá alakítja, és ezt csinálja a nap huszonnégy órájában. Az utóbbit kilélegezzük, ami már önmagában is méregtelenítés, hiszen ha benn maradna a szervezetben, meghalnánk. A víz a vizelettel távozik, a különféle kén- és nitrogéntartalmú molekulákat pedig nagyon egyszerű vegyületekké bontja le a szervezet, és a széklettel, vizelettel távoznak a szervezetből.

2023. júl. 6. 18:21
 12/22 anonim ***** válasza:
0%

Sajnálatos módon hiába rugóztok azon, hogy semmit se ér a böjt, nem nektek van igazatok, több kutatás is már bizonyítja a böjtölés jótékony hatását, csak sajnos a beszűkűlt látásmódotok nem teszi lehetővé, hogy tágítsátok a tudásotokat.

Tessék, újabb, külföldi, hiteles oldalak, amik bizonyítják a böjtölés jótékony hatását:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

De nem baj, szavazzátok le, szóljatok be..stb.. legalább a kérdező ilyet is lát, nemcsak a tiéteket.

2023. júl. 6. 18:48
 13/22 anonim ***** válasza:
85%

Dehogy hiteles oldalak. Ezek angol nyelvű Házi Patikák és és RTL.hu-k. Attól még, mert valami angolul van, még lehet egy szakmaiatlan bullshit. Íme tényleges tudományos szakanyagok a böjt valóban bizonyított hatásairól, amik sajnos negatív előjelűek:

[link]

[link]

[link]

Van közöttük magyar nyelvű is.

2023. júl. 6. 18:58
 14/22 anonim ***** válasza:
Férfiakra semmi extra, női hormonoknak árthat
2023. júl. 6. 21:48
 15/22 anonim válasza:
Chris Hemsworth-el határtalanul sorozatot nézed? 🙃
2023. júl. 6. 22:47
 16/22 anonim ***** válasza:
19%
Aki böjtöl annak még rendes seggszaga sincs, úgy gondolom ez mindent elmond.
2023. júl. 7. 01:32
 17/22 anonim ***** válasza:
26%

1-es, 3-as!

Volt időszak, amikor kutatási eredmények alapján heroint adtak köhögés ellen, vagy lobotómiát hajtottak végre depresszió ellen. Szóval óvatosan a kutatási eredményekkel is!

2023. júl. 7. 07:57
 18/22 anonim ***** válasza:
0%

Imádom az ilyen válaszolókat, mint a 13-as. :D Csak az a hiteles, tudományos forrás, amit csak is ő annak gondol, és amit ide linkel. Biztos a BBC kamu dolgokat közöl és a többi, amit linkeltem. Direkt odafigyeltem, hogy milyen oldalakat választok.. de úgy tűnik, hogy egyeseknek csak az a jó, amit ő annak gondol, más válasza még véletlenül se lehet az.

1. Nyilván az összes létező vallásban azért vannak böjti időszakok, hogy kínozzák, szivassák az embereket és direkt tönkre vágják az emberi szervezetet. Csakis.. józan paraszti ész hol marad, ember?

2. A covid járvány idején a tudomány azt sulykolta, hogy oltass, mert az oltások teljesen jók, veszélytelenek. Hopp, eltelt egy kis idő, aztán hirtelen kiderültek, hogy az oltásoknak sok mellékhatásai vannak.. dehát tudjuk, a tudomány szent és sérthetetlen.. ahhoz képest, hogy a tudomány folyamatosan fejlődik és változik..

3. Idejössz nekem elavult cikkekel, 2010, 2009, 2018, amikor én jóval frissebbekkel, 2021, 2022-es anyagokkal jövök.. szóval, bocsika, de a tudomány fejlődik, ha már annyira görcsösen ragaszkodsz a tudományhoz.. ma ezt mondják, később meg rájönnek, hogy tévedtek és új alapra kiadnak újabb tanulmányokat.

Biztos, ez a 2023-as Index cikk is butaság, ahol egy DIETETIKUS beszél arról, hogy hogyan lehet jól böjtölni.

[link]

Biztos, ő sem ért hozzá..

4. Könyveket is írtak a böjtöléssel kapcsolatban. Biztosan, a magadfajták azt fogják mondani erre is, hogy az összes szerző sarlatán, hozzá nem értő..

Jól lenne, ha kicsit nyitottabb lennél a világra és belátnád, hogy tévedtél. És az összes többi, akik birka mód leszavaztak és leszavaznak állandóan, csak mert nem követem a 13-as agymenését.

2023. júl. 7. 08:41
 19/22 anonim ***** válasza:
82%

"Csak az a hiteles, tudományos forrás, amit csak is ő annak gondol"

Nem azok a hiteles források, amiket én annak gondolok, hanem amit a nemzetközi akkreditált szakmai apparátus annak ítélt az évek-évtizedek során, illetve ami mérésekkel és hosszútávú kutatásokkal bizonyított tanulmányokra alapozza a közleményeit. A BBC egy hírportál, egy televízió csatorna, egy külföldi RTL Klub, nem egy tudományos adatbázis. A BBC politikai és minden más jellegű ügyben számtalanszor szerepelt le, és lett perelve hamis hírek terjesztése miatt. Mitől lenne ez másképp dietetika témakörben? Sose tájékozódjatok olyan platformokról táplálkozástudományi kérdésekben, ahol táplálkozástudományi írások mellett van politika, bulvár, kulturális, kis pandák születtek az állatkertben típusú rovatok is, mert azok soha nem szakmai források.

"Direkt odafigyeltem, hogy milyen oldalakat választok"

És mi alapján figyeltél oda? Milyen dietetikai kutatási sztenderdet alkalmaztál? Milyen módszertani kitételeket használtál? Nem akarlak megsérteni, de te egy laikus kommentelő vagy, nem értesz a táplálkozástudományhoz, innentől kezdve ha belinkelsz egy ismeretterjesztő, általános iskolás gyerekeknek szóló félhivatalos cikket az everydayhealth.com-ról, az miért lenne szakmailag releváns?

"Biztos, ez a 2023-as Index cikk is butaság"

Hajdú Péter Frizbijében is felszólalt egy dietetikus, aki azt állította, hogy a szénhidrát hízlal, amikor ezt már az egész tudományos vizsgálatrendszer évtizedekkel ezelőtt megcáfolta. Továbbra sem index cikkekből tájékozódunk szakmai kérdésekben, és továbbra sem egyetlen ember szavát vesszük szentírásként, mert ez laikus hozzáállás. Vizsgálati méréseket kell elemezni, hiszen a szakma is ezt a módszertant fogadja el egyedül hivatozási alapnak. Attól még, mert valaki egyszer elvégzett egy egyetemet, még beszélhet alaptalan baromságokat a saját témájában. Attól még, mert elvégzed a jogi kart, még lehetsz szar ügyvéd. Attól még, mert letetted a kőművesz bizonyítványt, még építhetsz szarul házakat.

"Idejössz nekem elavult cikkekel, 2010, 2009, 2018"

Ezek a legkorszerűbb kutatási analízisek a témában, az azóta készült tanulmányok is megerősítik az általam hivatkozott írások konklúzióit.

"én jóval frissebbekkel, 2021, 2022-es anyagokkal jövök"

Ezek nem anyagok, hanem bloggerek által írt ismeretterjesztő félszakmai bulvárcikkek.

"az összes létező vallásban azért vannak böjti időszakok, hogy kínozzák, szivassák az embereket"

Nagyon sokszor valóban önsanyargatás volt a célja a böjtölésnek, de egyébként ezzel mit akarsz bizonyítani? A te saját vallási megfigyeléseid hogy jönnek a dietetikához és a biokémiához? Ne keverd a bölcsészkedést az egzakt diszciplinákkal.

"belátnád, hogy tévedtél"

Hiszen a tudományos szakirodalom engem igazol. Miben tévedtem?

2023. júl. 7. 09:17
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

Továbbra sincs igazad, tessék egy újabb, remélem az egódnak elfogadható hiteles tudományos cikk:

Ez 2022-es

[link]

Külföldi cikk hozzá: [link]

Magyar cikk hozzá: [link]

Tényleg azt hiszed, hogy a medicalonline egy kamu oldal, ami nem hiteles forrással bír?

2023. júl. 7. 09:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!