Hogy kezdjek el fogyókúrázni?
163 cm vagyok 74 kg, kb. 20 kiló felesleg van rajtam. Hogy kezdjem el? Milyen ételeket mellőzzek? Kb. mennyi idő lesz míg ezt sikerül leadnom?
Én is el akarom kezdeni nekem sokkal több feleslegem van sajnos :(
2 módszert tudok ajánlani.
Az egyik a ketogén diéta. 2 éve fogytam vele és elég gyorsan.
A másik a 80/20-as diéta. Ezt még nem probáltam de elvileg könnyebb mint a keto.
Ennek az a lényege hogy 80%-ban egészségesen étkezel a 20% ban ehetsz amit szeretnél.
Így lassan szerintem a fogyás de legalább nem sóvárogsz.
A 160 grammos diétát meg ehhez hasonlókat nem ajánlok szerintem sokkal nehezebb mint amikről írtam. Én pl sokkal éhesebb voltak ezek alatt (akármennyi zöldséget ettem) mint a keto alatt.
Legegyszerűbb, ha megismerkedsz a kalória deficittel, kalória számolással. Mindenképp kelleni fog hozzá egy konyhai mérleg. Számold ki, hogy most mennyit eszel átlagosan egy nap (legjobb, ha egy hetet átlagolsz, bár tény, hogy időigényes). Ebből vonj le 500-at, és ez lesz a kezdeti beviteled értéke. Igyekezz otthon készült ételeket enni, ne péksüttiket, mirelit kajákat, gyors kajákat. Hozzáadott zsíradékokkal óvatosan, mindig számold bele, ha mégis használsz. A fehérjére érdemes leginkább figyelni a makrók közül: a minimum, amit be kell vinni a 0,8g/ttkg, de diéta alatt bátran ehetsz 1-1,5g/ttkg-ot, főleg, ha aktívabban mozogni is kezdesz. Alapvetően ezt zsír nélküli tömegre szoktás számolni, de nem kell nagy ügyet csinálni belőle, hozzávetőlegesen jó lesz, ha a céltömeghez számolod ilyen túlsúly mellett.
Igen, ez elég pepecs, meg körülményes, jól látod. Sokat segít, ha van minden étkezésedre 2-5 étel, amit tudsz variálni, és mérőkanállal ki tudod mérni (ilyen pl a zabkása natúr zabpehelyből), illetve ha nagyobb mennyiségeket főzöl, amit kiporciózol, így valójában nem kell minden nap külön lemérned mindent, csak x naponta egyszer.
Érdemes kicsit többet is mozognod, eleinte a napi rendszerességű séta is sokat segít, de yt-on rengeteg kezdő barát torna van, sok youtuber csinál konkrét edzésterveket teljesen ingyen (pl Chloe Ting, Pamela Reif). Nyilván kereshetsz olyan sportot, amit élvezettel csinálsz, új emberekkel ismerkedhetsz meg, akik támogatnak, ez nagyon sokat tud segíteni, csak nem ingyenes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!