Mennyi kcal kell hogy fogyjak?130kg-ról
Hali!
16 éves fiú vagyok,túlsúlyos :(
Körülbelül 130 kiló vagyok (+-5kg) 185cm magas.
Sokat nézelődtem neten,hogy mennyi lenne az ideális adag kalória naponta az 'erős'(nem tudom hogy hogy mondjam máshogy) fogyáshoz. Néhány oldalon kb 2100-2300 kalóriát javasoltak,de nem tudom,kicsit soknak érzem. Minden oldalt össze vetve 1700-1800 kcal/nap jött ki,hogy egy erőteljes fogyás történjen,de gondoltam itt biztos van pár olyan ember aki jártasabb ebben a témában mint én. Egyenlőre csak fogyni szeretnék,mert már kezd a fizikális egészségemre menni ez a súly. Gondolok itt erős hátfájdalomra,térd és boka fájásra! Elhatároztam hogy ezen változtatok,csak az ösztöndíj nem elég pl egy személyreszabott diétás étrend összeállítatásának kifizetésére. Segítenétek,hogy ez az 1700-1800 kcal sok-e vagy sem? Túl kevés ahhoz, hogy életben is maradjak a fogyókúra alatt? Magam tervezem össze állítani az étrendemet kb 3db 1heteset,hogy mindig tudjam váltogatni,ne legyen olyan unalmas. Csak ehhez kéne tudnom hogy mennyi az annyi kcal.Sportokkal értelem szerűen a súlyom miatt eddig nem foglalkoztam,mert 20 guggolástól 154 a pulzusom(ez valós adat:/tényleg ennyi) edzőterembe nem tudok járni,mert iskola mellett nincs időm rá,mert túl messze lakok a várostól ahoz,ezért otthoni edzésben gondolkodtam fogyás rásegítésként.Első sorban saját testsúlyos gyakorlatok vannak a terveim között,de vannak egykezes súlyzóim azt hiszem van 1kg-os,5kg-os, meg van két tárcsás,amin lehet cserélni hogy mennyi legyen rajta. Miután egy 40kg minuszban leszek minimum,tervezek izom tömeget növelni,mert most is sokkal erősebb vagyok, korosztályom beliekhez képest,de szeretnék még tenni erre,mert érzem hogy van benne valami jövő és bizonyos küzdősportok eléggé érdekelnek.)
Ha valaki tud segíteni (és segít is :D) azt nagyon megköszönöm. És ha van valami amit elfelejtettem és fontos infó a válaszhoz nyugodtan írjon ide ;)
Kösziii
Szia, 185 centis embernek a 2000 kevés. Én 165 cm vagyok és 2000 körül már szálkásodok.
A legbiztosabb, ha pl 3 napig trackeled hogy hány kalóriát eszel egy nap (az ilyen internetes kalkulátorok nekem is mindig sokkal kevesebbet írnak) és abból kivonsz kb 300at, vagy akár 500at (de többet ne).
Tipp, hogy high volume low calorie kajákat egyél, pl csirke.
Egyébként az a baj azzal, ha túl keveset eszel, hogy egyrészt szép lassan tönkremegy miatta a szervezeted, másrészt elveszi a motivációt. Lassan, de biztosan haladj. Király, hogy törődsz az egészségeddel :) Sok sikert!
"A legbiztosabb, ha pl 3 napig trackeled hogy hány kalóriát eszel egy nap (az ilyen internetes kalkulátorok nekem is mindig sokkal kevesebbet írnak) és abból kivonsz kb 300at, vagy akár 500at (de többet ne)."
Ez hülyeség. 130 kiló, tehát több ezer kalóriát eszik egy nap. sokra megy vele, ha 300-at levon.
Guggolást kva gyorsan felejtsd el, a vékony emberek térdét is tönkreteszi, csak idióták ahhoz, hogy ezt felfogják. Neked viszont annyi lesz tőle.
Sétálj vagy esetleg ha megteheted, az úszás a legjobb.
jó lesz neked 2000 kalória körül, azt is rohadt nehéz tartani.
Köszi a válaszokat;)
Egy baj van azzal hogy számoljam pl 10 napig a kalória bevitelem. Vannak olyan napok mint pl jétköznap,hogy egész nap csak este tudok kajálni,mert a hétből(hétvégét most nem nézve)úgy 3szor nincs időm semmi kajálásra,mert 0.óra és van mikor 10.órában végzek este negyed hatkor. Ezért elég felborult a kaja bevitelem. Hétvégén meg általában amint megéhezek megyek kajálni szinte egész nap. Ezen is szeretnék változtatni. Szerintem megnézem akkor azt a 2000-2100kcal/nap,hátha bejön. Kalkulátor szerint kb 5ezret viszek be/nap,de van hogy szerintem 1000 se,de van mikor akár 5-6k is bemegy:(
8
Hát könnyen ;)
Az elvek nagyjából rendben vannak.
A sportot hamarabb vezesd be, 40 kilót "lekoplalni" nagyon sok idő. A mozgás is viszi a kilókat (ne feledd, nem csak úgy kerülsz kalóriadeficitbe, hogy kevesebbet eszel, hanem úgy is, ha többet "égetsz". És amíg a kaját egy idő után nem tudod csökkenteni, mert fizikailag sem elég semmire "napi fél marék rizs", addig mozgás intenzitását, mennyiségét könnyebben tudod fokozni (akár úgy is, ha minden nap 3 megállóval hamarabb szállsz le, meg lift helyett lépcsőzöl). Ráadásul ahogy nő az izomtömeged, nőni fog az energiafogyasztásod (alapanyagcseréd) is - izmot növelni tehát többszörösen megéri a fogyás során!
Ekkora súllyal az úszást szokták javasolni, de drága is, körülményes is - főleg ha ahol élsz, nincs is uszoda. Konditeremben barátod lenen az elliptikus tréner (nem ütésszerűen terhelnéd a bokád-térded), de a kondi - ahogy írod - felejtős. (és ugyancsak drága a bérlet, ha a középiskolai ösztöndíjadból akarod kigazdálkodni)
Fogyáshoz a nagy terjedelmű, alacsony intenzitású testmozgást javasoljuk, esetedben külön odafigyelve az izületekre. Erre esetedben nagyon alkalmas lenne a kerékpározás. Heti 3-5 alkalommal 1,5 óra úgy, hogy a pulzusod valahol 140-160 közt legyen. 16 évesen a csúcsterhelés még 200 körül lenne, a 140-160, egy 60-as nyugalmi pulzust feltételezve még olyan intenzitás, amit fenn kell tudni tartani hosszan is, hisz a munkatartományod kb. 2/3-ig mész fel.
A küzdősportok közül nem írtad, melyik tetszene. Ha van elérhető csoport a közeledben, akkor a földharcos stílusokat nagyon tudom javasolni (judo földharc, brazil jiu jitsu), nagyon jól égeti a zsírt! A kerékpározás hosszú és alacsony intenzitását (amivel viszonylag jó alap-állóképességet építhetsz) jól kiegészíti a földharc, ami a mozgás intenzitásának változásával inkább a HIIT-edzéshez áll közel; rövid, intenzív, közel 100%-os szekvenciák, majd az újabb helyzetben, míg el nem kezded kialakítani a következő támadást, vagy pozíciókeresést, addig lényegesen lassabb, taktikusabb. Meg persze a mozgás is sokkal szabadabb, kreatívabb, nem olyan ciklikus, mint a bicajozás, vagy a futás, úszás.
Tapasztalatom szerint a küzdősportok légköre is nagyon támogató, inspiráló tud lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!