Emiatt híztam el?
Egy év alatt nagyjából 12 kilót híztam. Nem vettem észre, nem hirtelen történt. 2 hete találkoztam egy régi ismerősömmel és ő hívta fel rá a figyelmemet. Ugyanazokat eszem, mint eddig. Sajnos sokkal kevesebbet mozgok. Iphone-om van, és megnéztem a lépés számlálómat. Tavaly átlagosan 8000 lépést tettem meg naponta, idén ez csak 700 volt. Nem járok már futni, nem is igazán járok sétálni sem. Gyanítom, hogy emiatt. Vagy lehet ez hormonális is? Esetleg genetika?
160cm/ 72 kiló/ 29N
Nincs genetikai hízás, ez biológiailag értelmezhetetlen. Hormonális változások pedig mindig okozhatnak problémát, de az esetek 99 százalékában csak arról van szó, hogy az egyén nem hajlandó/képes/tudja felismerni azt, hogy tartósan többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége, ezért rákeni az elhízást a hormonokra, a pajzsmirigyre, az inzulinra, a gluténra, a szénhidrátra, meg hasonló baromságok. Esetedben is csak arról van szó, hogy az a kalóriabevitel, ami fizikailag aktív életmód mellett szintentartó volt, és nem eredményezett hízást, az nulla mozgással már emelkedő testzsír-százalékot okoz. Nem is az a gond, hogy ugyanazt eszed most, mint előtt, hanem hogy ugyannyit. Számít nyilván az is, hogy mit eszik az ember, hiszen a minőségi étrend mindig jobb, mint egy tápanyaghiányos össze-visszaság, de ez mást téma. Étkezz kiegyensúlyozottan, kezdd el számolni a kalóriákat, ne legyél többletben, kezdj el megint mozogni, és csökkeni fog a testzsírod.
A mozgásszegény életmód magában nem okoz hízást. Ha mozgásszegény életmód mellett kalóriadeficitben vagy, akkor nem fogsz hízni. Akkor fogsz hízni, ha kalóriatöbbletben vagy, és az a többlet nem kerül "lemozgásra".
Továbbra is táplálkozz változatosan, egyél kalória-szükségletednek megfelelően, és állj vissz a mozgásra. Hajrá!
Kalóriatöbblet a hízás oka.
Az, hogy miért vagy kalóriatöbbletben, mi így nem tudjuk megmondani. Valószínűleg azért, mert ugyanannyit eszel, de nem mozogsz hozzá.
"Ugyanazokat eszem, mint eddig."
Sajnos már itt elveszett a dolog.
Attól, hogy ugyanazokat eszed, mint eddig, még nem biztos, hogy a mennyiségek is egyeznek..
Szimplán lehet, hogy csak többet eszel, mint eddig ettél, de az is lehet, hogy a mozgás hiánya az oka a hízásnak.
1 év alatt 12kgot nem olyan nehéz felszedni, az havi szinten 1kgot jelent. 1kg hízás 7000 kalória többletet jelent havonta, 7000 kalória/30 = ~230 kalória többlet naponta.
230 kalória meg konkrétan semmi. Nagyon könnyen betudod vinni ezt pluszban. Nyilván ennél bonyolultabb a dolog kicsit, de a lényegen nem változtat.
a kalóriadeficit csak egy dolog.. a mozgás az snyagcserét is felgyorsitja és utólag is éget a kalóriákt a test nemcsak mozgás közben.. plusz idősebb is lett.
napi + 200 kcal pont az a 7000 lépés hiány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!