Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan szokjak le a zabálásról...

Hogyan szokjak le a zabálásról? Többi lent.

Figyelt kérdés

Volt egy nagyobb fogyásom több mint egy éve, de akkor lemondtam sok mindenről, állandóan úgy feküdtem le, hogy kajáról álmodoztam, nem volt menstruációm, holott ettem rendesen, legalábbis szerintem. Aztán jöttek az ünnepek egyre többet és többet ettem, mondhatni rengeteget, közben jártam edzeni is így nem néztem ki elhízottnak, de nem tudtam leállni egyszerűen.

Ezután jött a java, bulimiás lettem. Azóta javult a helyzet, többnyire egészségesen étkezem, eszem eleget, mégis vasárnaponként jön rám leginkább, hogy elkezdek hülyeségeket enni, ezt követi általában még egy nap.

Még mindig járok edzeni, bár ritkábban, viszont munkámból kifolyólag is elég sokat mozgok. Van rajtam izom, meg egy kevés háj is, amit jó lenne eltűntetni, de nem ez az elsődleges célom, hanem hogy rendesen kiegyensúlyozottan étkezzek, csalónapok nélkül. Általában az ilyen bezabálások után mindig rájövök, hogy nem érte meg, de ma is hiába ettem meg a sonkás tojásrántottám rengeteg zöldséggel, mégis egész áldott nap ehetnékem volt, hiába ettem normális ételt, ittam meg 3 liter vizet rám tört a falásroham.

Szerencsére nem látszik meg rajtam, de tényleg szeretnék leszokni róla, de olyankor kegyetlen erős a késztetés az evésre. Ti hogy szoktatok le róla?

2022. jún. 6. 20:10
 1/5 anonim ***** válasza:
85%

Én a helyedben nézetnek egy vérképet, hiánybetegség is okozhat falórohamokat. De alapból se rossz, ha szedsz C- és D-vitamint, vasat.

Mennyi folyadékot iszol? A kevés ivás is vezethet zabáláshoz.

2022. jún. 6. 20:18
 2/5 A kérdező kommentje:

Igyekszem minimum 2 liter vizet meginni, amit többnyire be is tartok. Még arra gondoltam, hogy 1800 kalóriát ennék eleinte, amivel még nem híznék, viszont lassacskán csökkenteném, a vérkép az egy jó ötlet egyébként, ha ez sem válik be biztosan elmegyek oda is.

A héten pedig beszerzem ezt a C és D vitamint és remélem össze tudom végre szedni magam, tényleg komolyan veszek minden segítséget.

2022. jún. 6. 20:51
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
a rendszertelen tékezés is okozhat falásrohamokat. át kéne állni egy három órás étrendre, órára egyél és ne éhségre vgay megkínására. legjobb ha előre kitalálod hogy mit, még jobb ha méred és számolod a kalóriát. BMR felett, de alapanyagcsere alatt legyen a kalóriakeret. ha eszel három óránként és nem hagysz ki étkezéseket random akkor nagy eséllyel megszűnnek a falási rohamok. ha ezek megvannak, utána tudsz törődni az ételek minőségével és csökkenteni a coskit, alkoholt stb és növelni az egészséges kajákat
2022. jún. 6. 22:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nincs egészséges kapcsolatod az étellel. Amit csinálsz az angol binge eating-nek hívja. Az első és legfontosabb ebben az esetben, hogy javíts az étellel kialakított viszonyodon. Nincs rossz-jó étel, szinte mindennek van helye az étrensben, ha megfelelően van beletéve. Én pl imádom a chipset, régen képes voltam napi 2 zacskóval betolni. Na, ez nyilván szintén nem egy egészséges kapcsolat. Kiiktatni teljesen sose akartam, mert az étel nem csak arra van, hogy fizikailag feltöltsön, hanem mentálisan is kielégítsen, mert a folyamatos megvonás, szabályozás ahhoz fog vezetni, amit te is tapasztalsz. Szóval én a salátáimhoz teszek néha köret címen egy kis tortilla chipset. Messze nem egy egész zacskót, az ezzel a felfogással 2 hétig is kitart. Konkrétan egy teljes értékű étkezés részévé tettem a kedvenc ételemet. Így majdnem minden nap ehetek (az más kérdés, hogy jó ideje nincs rá igényem, csak heti 1-2 alkalommal), mégse viszek be túl sok kalóriát vele, és nem akkumulálódik olyan összetevő a szervezetemben, ami az egészségemet fenyegeti (ízfokozó, tartósítószerek). Ha van egy konkrét étel, amiről nem tudsz lemondani, iktasd be megfelelő körítéssel, mértékkel az étrendedbe. Legjobb, ha kiegyensúlyozottan van benne ilyenkor szénhidrát, zsír, fehérje, és rost. Így mentálisan és fizikailag is kielégítő ételt tudsz varázsolni egy "cheat" ételből. Mondok rá még egy példát, pizza. Szinte mindenki szereti, és amikor diétára kerül a sor, egyből tiltólistás lesz. Ahelyett, hogy enne az ember 1-2 szeletet, tenne hozzá a kedvenc zöldségeiből, akár nyersen, akár sütve, párolva, plusz egy kis extra fehérjét, teszem azt extra csirkét, humuszt. Vagy a süti. Szintén nagy szenvedélyem az amerikai csokis keksz. Plusz én nagyon szeretem a zab ízét, ezért kerestem zabos verziót rá, a sima vaj egy részét helyettesítettem mogyoróvajjal (konkrétan veszek sótlan mogyorót, és addig darálom, amíg mogyoróvaj lesz belőle), néha 70%-os étcsokit teszek bele, máskor inkább plusz magokat, vagy kókuszt, és kaptam egy kiegyensúlyozott nasit, ami tele van rosttal, lassan felszívódó szénhidráttal, egészséges zsíradékkal, és aránylag magas a fehérje tartalma, bár én ezt egy finom fehérje shake-kel szoktam kiegészíteni. Egy ideje ez az amerikai csokis kekszből kiindult zabkeksz lett a reggelim. Néha teszek gyümölcsöt is mellé.

Szóval déminozálás helyett tedd rendes étkezéssé, egészítsd ki, vagy ha nem zavar az alapanyag változás, mint nálam a zab, akkor alakítsd át. Ha ez megvan, a fogyás is sokkal könnyebb lesz.

2022. jún. 7. 09:43
 5/5 A kérdező kommentje:
Utolsó, teljesen igazad van, leginkább azzal van a probléma, hogy hiába eszem meg az úgymond egészséges reggelimet, ebédemet akár vacsorámat, nem ezekből eszem túl magam, hanem a kedvenc édességeimből. Kerestem egészségesebb alternatívákat és megpróbálok finom édességeket elkészíteni és egy keveset megengedni magamnak minden nap, hátha segít.
2022. jún. 7. 10:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!