Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ebben az esetben mit csináljak?

Ebben az esetben mit csináljak?

Figyelt kérdés
Jelenleg túlsúlyos vagyok, és szeretnék lefogyni, hogy egészségesebb és csinosabb legyek. Viszont nem csak fogyni, hanem izmosodni is szeretnék majd, viszont nem teljesen értem, hogy akkor mit kéne csinálnom. A fogyáshoz kalóriadeficitben kell lenni, az izmosodáshoz meg kalória többletben. Akkor most melyik legyen az én esetemben? És ha izmosodni akarok, honnan tudom, hogy a kalóriatöbblettől valóban izmokat növesztek, nem pedig zsírt?

2022. máj. 13. 20:53
 1/10 anonim ***** válasza:
83%

Az izomtömeg-növelés egy nagyon bonyolult folyamat. Maradjunk annyiban, hogy kezdőként kalóriadeficitben is képes leszel izomzatot fejleszteni, ugyanis kezdőként attól is izmosodik az egyén, ha megcsinál pár fekvőtámaszt. Nyilván ez a bónusz egy-két hónap után megszűnik, de remélhetőleg amúgy sem akarsz egy-két hónapnál tovább kalóriadeficitben lenni.

Utána igen, valóban, az izomtömeg növeléséhez a progresszív edzésterven túl minimális kalóriatöbbletre van szükség. És hát ja, naturálon, koksz nélkül nincsen izmosodás valamekkora zsírosodás nélkül.

2022. máj. 13. 21:28
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Előbb fogyj le, a súlyzókat felejtsd el, biciklit, sétát, lépcsőzést csináld egy edzésen. Testsúlykilógrammonként 1.5g szénhidrátot és fehérjét egyél napi ötször, de úgy oszd el hogy reggelire és vacsorára ne egyél szénhidrátot. Ha ezt tartod hamar lemegy a zsír, a fogyásnál nincs egyszerűbb dolog ebben a sportban... Kalória többletnél pedig természtes hogy zsír is rakódik az izom mellé, ez vele jár.
2022. máj. 13. 21:37
 3/10 anonim ***** válasza:
51%

Első, miért reméled, hogy egykét hónapig akar csak deficitben lenni?

Az nagyon max 8-10 kiló fogyás vízveszteséggel együtt, valakinek meg attól sokkal több feleslege van.

2022. máj. 14. 07:56
 4/10 anonim ***** válasza:
76%
Mert remélem, hogy nála nem áll fent az általad felvázolt helyzet, és nincsen rajta extrém felesleg. Nyilván ha itt 20-30-40 kilós túlsúlyról beszélünk, akkor igen, a kalóriadeficit több hónapon keresztül tartós marad, az pedig azért embert próbáló.
2022. máj. 14. 08:18
 5/10 anonim ***** válasza:
74%

Minél izmosabb vagy, annál többet égetsz el, vagyis könnyebben fogysz. Szóval érdemes ezzel kezdeni, ha valaki nem több száz kilósra hízott fel.

Kalóriatöbbletre izomépítéshez ne figyelj (jön magától az étvágy, s nem is testépítőnek készülsz), a minőségre inkább, aztán kezdj edzeni. A javuló izomzatot abból fogod észrevenni, hogy többet bírsz, feszesebb leszel, formásabb, esetenként vékonyabb; tehát nem úgy fogsz kinézni, mint aki zsírban növelt testtömeget.

2022. máj. 14. 08:38
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kb. 10-14 kg-ot fogynék maximum, az utóbbi hónapokban eléggé ingadozott a testsúlyom nagyjából 4 kg között, úgyhogy emiatt nem tudom pontosan belőni, hogy mennyit.

Egyébként 165 cm magas vagyok és kb. 58 kg-ra szeretnék lefogyni. Elvileg nehéz csontozatom van, bár ez azt hiszem nem befolyásol sokat, de azért lejjebb nem nagyon szeretnék menni, mert még a mostani súlyommal se nézek ki kövéren.

2022. máj. 14. 13:23
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez a "nehéz csontozat" a dolog egy urban legend, ami minden tudományosságot nélkülöz, szóval ja, nem befolyásol sokat.

Három-négy hónap alatt egy tartható kalóriadeficittel simán leadod azt a 14 kg felesleget, utána pedig egy szintertató kalóriabevitel (vagy egy minimális többlet) mellett el lehet kezdeni ráfeküdni az izomépítésre, bár ez naturálban nyilván ennél bonyolultabb művelet, de a lényeg most ennyi.

2022. máj. 14. 13:26
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A nehéz csontozat, vagyis inkább a sűrűbb, csak 1-2 plusz kilót jelent; komoly megterhelés kell, pl. súlyemelés, erős ember, hogy akár 5-6-os többletet is jelentsen a csontok sűrűségnövekedése.
2022. máj. 14. 13:50
 9/10 A kérdező kommentje:

Én is így tudom, szóval köszi a megerősítést!

#7 Az 1500 kcal/nap tartható kalóriadeficitnek számít? És mennyire kell pontosan kiszámolni? Pl. ha salátát eszem, és nem tudom pontosan, hogy miből mennyit tettem bele, akkor elég, ha csak százasával kerekítem (általában inkább felfelé) a kalóriákat?

2022. máj. 14. 13:57
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha 1500 kalóriáig indokolt lemenni, akkor oké. És igen, ha százasával kerekíted ilyen esetben, az teljesen megfelelő a helyzetedben.
2022. máj. 14. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!