A kalóriadeficit a kulcsa mindennek?
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok, szeretnék fogyni mégpedig minimum 25kg-t.
Rengeteget olvasgattam, konkrétan mindenhol a kalóriadeficit az isten.
Igen egyértelmű matek. Viszont tettem fel egy kérdést amiben leírtam, hogy kalóriabázisban kiszámoltam a nekem megfelelő kcal-t + emellett séta, aerob edzések. Erre a válaszok amiket kaptam az volt, hogy kb mindegy mit csinálok ha a deficitet tartom akkor fogyni fogok a torna csak az egészség miatt számít.
A kérdésem az lenne ha tényleg meg sem mozdulok, csak tartom a diétát kőkeményen akkor lefogok fogyni?
Nekem ez annyira hihetetlen.
A tornával rágyorsítok?
Tudom nagyon tudatlan vagyok, de eddig teljesen sz*rtam erre a témára csak ettem össze-vissza.
Igen, a kalóriadeficit a lényeg, enélkül nincs fogyás.
A többi részletkérdés, hogy ezt milyen módon valósítod meg. Észszerű lenne minél fenntarthatóbb módon tenni, mert a következő legfontosabb elem a kitartás. Ehhez nem a diéta "kőkemény" tartása a legmegfelelőbb, mert ezzel azt sugallod, hogy valami szigorú dolgot akarsz elkezdeni, amihez rengeteg akaraterőre van szükség, hogy betartsd. Az akaraterő pedig véges, mindenkinél elfogy egyszer.
Tehát olyan étrendet alakíts ki magadnak, amivel kalórideficitben vagy, de nem túlzott mértékben (napi 300, de max. 500 kcal deficit kb. ideális), és elég változatos és laktató ahhoz, hogy hosszú távon tudd tartani, a cél elértével pedig könnyen át tudod alakítani súlytartó étrenddé (tehát pl. nem célszerű hosszú tiltólistával kezdeni a fogyást).
Ettől függetlenül a mozgás valóban ajánlott, az egészséged szempontjából, de a fogyásban is segít. A napi aktivitásod (edzésen kívül) is nagyon fontos, minél kevesebbet vagy inaktív, annál gyorsabban éred el a célod.
Haha, tényleg ilyen egyszerű igen. Majd ha 1500 kcalt eszel és arra nincs energiád hogy kimássz az ágyból, közben meg annyira belassul az anyagcseréd hogy a gyors fogyás fenntartásához még ennél is kevesebbet kéne enni, na akkor majd rájössz hogy milyen egyszerű mozgás nélkül fogyni.
Én most 2500 kcal mellett fogyok, napi átlag 2 óra (1000-1200 kcal) mozgással. Anyagcserém nincs belassulva, magas fehérje és mikrotápanyagbevitel is megvan. Szívem is baromi erős lett (máshogy nem lehetne napi 1 óra kardio + 1 óra súlyzós edzést bírni).
Szóval lehet baromi alacsony kaloriákkal játszadozni de ha hosszú távon is fenntartható életformát keresel, akkor az mozgás nélkül nehezen kivitelezhető.
"A kérdésem az lenne ha tényleg meg sem mozdulok, csak tartom a diétát kőkeményen akkor lefogok fogyni?"
Igen. Ugyan ronda leszel, mint egy telef@sott zokni, de igen, le fogsz fogyni. A mozgás egyrészt segít formában tartani, segít az izmot megtartani (a fogyás során nem csak zsír fogy, hanem jelentős mennyiségű izom is), másrészt a mozgás során felhasznált + kalória vagy gyorsítja a fogyást, vagy növeli a megehető kalóriamennyiséget, tetszésed szerint.
Persze a dolog nem ennyire egyszerű, de nagyjából tényleg így van.
Nagyon egyénfüggő. Van akinél tènyleg működik, mint egyszerű matek, másnál meg ennél bonyolultabb a dolog. Elég egy anyagcsereprobléma is, hogy felborítsa azt a bizonyos matekot. (Tapasztalat)
De ha ilyen problémád nincs is, Annyit minden esetre jobb ha az elején tudsz, ( és megkíméled magad rengeteg kínlódástól és csalódástól) hogy a szervezet adaptálódik a csökkentett energiabevitelhez, ha tovább csökkented amikor lelassul, megáll a fogyás, ahhoz is fog, ( feláldozva ezzel bizonyos testi funkciókat- nőknél pl a ciklust), tehát hosszabb távon se nem egészséges, se nem élhető, és ezáltal nem feltétlen betartható a végtelenségig csökkenteni az energiabevitelt, azért hogy képes legyen a tested fogyásra. Ha nincs ami energiát adjon, olyan leszel mint a mosott kaki.
Egészségesebb étrenddel, és rendszeres mozgással sokkal többre mész, hidd el. Amellett pedig jobb lesz az állóképességed és jobban is fogsz kinézni:)
8. "Mondhatni a kalóriadeficit igen, másnéven az, hogy elhidd minimális kalóriával is lehet egészségesen élni. "
Igen, ezt szokták rengetegen összekeverni, a kettő egyáltalán nem ugyanaz. Aztán jön az, hogy nem csak a kalória számít, vagy hogy nem ilyen egyszerű, mindenki más (itt feljebb is írtak ilye, hogy nem jön ki a matek, pedig az is az, csak más embernek más mennyiségű kalória a megfelelő), van akinek nem érdekes a deficit (hallottam már olyan sületlenséget is valakitől, hogy kalóriatöbbletben fogyott :D), szóval sajnos még elég nagy a tájékozatlanság/félreértés ezen a területen.
Gyakorlatilag ezt az egész fogyókúra topikot meg lehetne szüntetni ezen az oldalon, és összevonni a kalóriaszámolás kategória alá, ugyanis ja, most már pár éve még az óvodások által is tudvalevő, hogy a fogyás semmi máson nem múlik, mint a kalóriadeficiten, a hízás pedig semmi máson, csak a kalóriatöbbleten.
Persze még mindig van egy-két Nők Lapja és Femina.hu cikk, amelyik szerint az atkins diéta vagy a paleo étrend a "tuti fogyás" receptje, de azoktól a portáloktól mit várunk, amik két bulvárszöveg és egy 30 napos popsi edzésterv között próbálnak tudományoskodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!