Nyirfacukor/xilit/glicin/eritrit stb? Melyik?
Tehát próbáltam már az eritritet, eritrit&steviat, 4x erősségű édesítőt, glicint és mindnek érzem a mellék ízét.
Érdemes kipróbálnom a nyírfacukrot vagy még milyen más természetes édesítőszert ajánlanátok, ami mondjuk jó is lenne?
Csakis a xilit! Én próbáltam már eritritet, steviát, de mindegyiknek borzalmas mellékíze van. Ha keveset raksz, nem érzed, de nem is édesít. Ha meg sokat, akkor édesít ugyan de marad egy kellemetlen utóíz.
A xilit íze viszont nagyon hasonlít a cukorra, ha nem tudod, meg sem mondod, hogy nem az van az ételben. Ráadásul az édesítőereje is megegyezik vele, tehát pl sütirecepteknél nem kell átszámolgatni, ha a recept 10 dkg cukrot ír, akkor kiválthatod 10 dkg xilittel. Egyedül arra figyelj, hogy nem lehet karamellizálni és élesztőt felfuttatni vele, ahhoz mindenképp sima cukor kell.
Illetve még egy dolog: érdemes fokozatosan hozzászoktatni magad, mert hirtelen nagy mennyiségben hasmenést okozhat. Én pl eleinte csak a reggeli kávémba raktam egy teáskanállal, majd pár nap múlva egy evőkanállal a zabkásába, néhány héttel később 2 kanállal pudinghoz stb. Így nem okozott gondot.
Ha olyan cukorhelyettesítőt keresel, ami íz és mennyiség szempontjából a legjobban hasonlít a cukkora, akkor próbáld ki. Igaz, hogy nem 0 kalóriás, de még így is százszor inkább a xilit mint az eritrit vagy a stevia...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!