Mennyi kalória kellene fogyasszak egy nap, hogy fogyni tudjak?
Sziasztok! 24 éves nő vagyok, 165 cm, 65 kg. Szeretnék 10 kg-tól megszabadulni. Azt olvastam itt, hogy kalória számolás az egyetlen helyes út. Hetente mozgok 3-szor 30 percet, ez intervallum edzés vagy súlyzós edzés szokott lenni, illetve munkába gyalog járok, ez napi szinten legalább fél óra séta. Ülő munkát végzek.
Egy nap így hány kalóriát kell fogyasszak, hogy fogyjak?
Ahogy az egyes mondja. De vigyázz, ez mindig csak egy becslés, nem szentírás, majd idővel kitapasztalod - sose válassz túl alacsony kalóriát, lassan járj, tovább érsz.
Azt tenném még hozzá, hogy nem a kalóriaszámolás az egyetlen út a fogyáshoz (bár én pl. ezt támogatom, és ezt tartom a legpontosabbnak), hanem a kalóriadeficit. Minden fogyókúra (bárhogy is hívják) célja, hogy kalóriadeficitet érj el, mindenki azt választja, ami neki ehhez a legkényelmesebb - ketó, low carb-high fat, high fat-low carb, időszakos böjtölés, paleo, atkins stb. stb.) Eleinte persze, ha az ember nincs tisztában a mennyiségekkel mindenképp hasznos a kalóriaszámolás, hogy tudd mennyi az annyi. Később, ha nem akarsz vele szórakozni, akkor elhagyható, de mindig jó tudni legalább kb. hogy mennyi kalóriát viszel be.
Hülyeséget olvastál, egyáltalán nem a kalóriaszámolgatás az egyetlen helyes út.
Próbálj egészségesebb életmódot kialakítani, mértéktartóan egyél a tested szükségleteinek megfelelően, és mozogj rendszeresen legalább heti 6-8 órát. Ha ülőmunkád van, kicsit többet is érdemes.
Ha esetleg van egészségügyi problémád, hormon- anyagcserezavarod, ilyesmik, akkor ezeknek a figyelembevételével válts életmódot.
Én például bediliztem a kalóriaszámlálástól. Minden ételben egy számot láttam és állandóan azon járt az agyam, hogy mennyit ehetek még aznap. Tinédzser koromban próbáltam így fogyózni, 3 hétnél nem bírtam tovább.
Most átálltam az intuitív evésre, időszakos böjtre és a napi mérlegelésre. Ez azt jelenti, hogy megpróbálok minél egészségesebb ételeket választani, cukrot szinte teljesen elhagytam. Reggeli és ebéd közben a gyomrom 70-80 százalékos telitettségéig eszem, ha a figyelmemet a gyomromra irányítom, ezt könnyen érzem. Ez még jobb közérzetet is eredményez, mert nagyon rossz érzés volt anno, mikor dietáztam, és napi ötször ettem, és soha nem tudtam kellemes telitettségig a gyomromat feltölteni, és abba kellett hagynom akkor, mikor a legjobban esett. Viszont a 80%-os telítettség felett rajtam már kellemetlen, feszítő, tompító hatást kelt, így dupla a nyereség.
És ugye délután 2-3 után már nem eszek másnap reggel 7-8-ig, ez az időszakos böjt része. Ez hetente kb. 5-6 alkalommal sikerül tartanom, de nem dőlök a kardomba, ha mondjuk megyünk a barátokhoz, rokonokhoz este és megkínálnak valamivel.
A napi visszajelzést a mérleg adja. Elvégre a végső cél nem is a kalóriadeficit, hanem hogy a mérleg kevesebbet mutasson, így a mérleget tartom a legközvetlenebb visszajelzésnek. Mivel intuitívan, érzésre eszek, kell valami, ami számszerűsíti ezt, mert az ember érzései nem csalhatatlanok. Ha stagnál a súlyom, netán emelkedett, akkor aznap szigorúbban figyelek oda. Minél többet méred magad, illetve minél többet koncentrálsz befelé, annál pontosabban fogod érezni, hogy hol húzódnak a tested határai. Én pl. már elég pontosan érzem napközben, hogy hol lendülök át fogyás zónából a súlytartás zónájába, majd a súlytartás zónájából a hízás zónájába, mert egyszerűen ezek megjelennek nálam különböző testérzetként. Nekem ez remekül bevált, sokkal természetesebbnek és harmonikusabbnak élem meg, mint a kalóriaszámolást. Eredmény: 75kg --> 58kg.
Ennek a kommentemnek nem az az üzenete, hogy a kalóriaszámlálás rossz, hanem az, hogy nem az az egyetlen út. Persze a fenti szabályaimnak ugyanaz az eredménye: több energiát égetek el, amit felhasználok. A végső szó tehát az, hogy merj kísérletezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!