Lelassul az anyagcsere vagy sem?
Van, aki azt mondja, hogy ha nem eszel napi 5x, akkor belassul az anyagcsere. Más viszont azt mondja, hogy ez nem igaz és napi 1 étkezés esetén sem lassul le.
Mi az igazság?
Az étkezés gyakoriságának az anyagcseréhez ugyan van köze, de nem összekeverendő a székelés gyakoriságával.
Szerintem az anyagcserének mindegy ki hányszor étkezik.
A nagyobb gond inkább, hogy egy étkezéssel nem tudod bevinni a szükséges tápanyagokat, de ha nagy mehezen le is erőlteted, nem fogod tudni megemészteni. A szervezet ugyanis egyszerre limitált mennyiségben tudja feldolgozni. Pl fehérjéből egyszerre 30g-nál többet enni kb felesleges. Át fog menni rajtad a többlet. Az pedig egy 50 kg-os nőnek sem elegendő. Így nem fogja tudni a szervezet rendesen fenntartani magát, leépülnek az izmok, az ingadozó inzulin és vércukor miatt pedig olyan anyagcsere folyamatok indulnak be, amitől zsír raktározódik. Még akkor is, ha kilókban fogysz. Nyilván nagyon kevés étlezés mellett a zsír is elkezd egy idő után fogyni, de ez már konoly egészségügyi kockázatokkal jár.
Nem kell napi ötször enni, de a 3 fő étkezés erősen javasolt.
Nem az étkezés gyakorisága vagy ritkasága miatt lassul le, ha napi 1-2-3 étkezéssel beviszed a szükséges engergiamennyiséget, akkor nincs gond, és totál felesleges napi 5x enni. Pl Én sem teszem, utálom, olyan mintha egész nap ennék, a gyomrom nem tud pihenni. Nem jó érzés. Persze kinek mire van igénye. Számomra a napi 3 főétkezés optimális. Ha valakinek napi 5 étkezésre van szüksége mert gyakrabban éhes, nyilván érdemes enni kisebb adagokban, mint szenvedni, aztán pl este bezabálni, sokkal többet mint általánosságban kéne.
Azt kelk tudnod, hogy a szervezet alkalmaszkodik idővel az alacsonyabb energiabevitelhez. Ezért nem ajánlott pl fogyásnál eleve alacsony energiabevitellel kezdeni, és ugye éhezni sem. Nem lesz hova változtatni ha szükség lesz rá idővel. Egy idő után már inkáb az energiagelhadználást érdemes inkàbb növelni.
Az anyagcsere lelassulása akkor van általában, ha koplalsz, túl keveset eszel, a szervezet ezt éhezésként értékeli, adaptálódik hozzá, lelassul az anyagcsere, a túlélés érdekében, és bizonyos funkciók másképp fognak működni. Pl nőknél idővel megzavarhatja a ciklust is, hisz ha éhezés van, a test inkább túlélésre koncentrál, nem lenne jó pl teherbe esni ilyen körülmények között.
Én pl volt, hogy fiatalon hónapokig koplaltam, és bizony vérzésem az nem nagyon volt egy idő után.
Aztán persze koplalni se lehet a végtelenségig, a túlélési ösztön erősebb. És ha ilyen állapotban elkezd az ember többet enni ( bár még mindig nen sokat) csak többet mint koplalás alatt ha addig 5-600 kcalt evett x hónapig akkor 1000-1200 kcaltól is hízni fog egy ideig. Ahhoz képest hogy egy ember átlag energiaszükséglete aktivitástól, magasságtól stb függően 2000-3000 kcal környékén van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!